Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη, Καινοτομία και το «Ευφυές κράτος»

Aghion Philippe, Αζαριάδης Κώστας, Βέττας Νίκος

24 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 111:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1655
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένας από τους πιο δραστήριους και σημαντικότερους οικονομολόγους της γενιάς του, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με μεγάλη επιρροή σε στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον των δυτικών οικονομιών, ήρθε στην Αθήνα, για να μιλήσει για την καινοτομία ως θεμέλιο της ανάπτυξης και τον αναστοχασμό του ρόλου του κράτους.

Η έρευνα, τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις του Φιλίπ Αγκιόν έχουν ως αποκλειστικό σχεδόν αντικείμενο την καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την οικονομία της γνώσης. Ο Αγκιόν υποστηρίζει διαρκώς ότι η συνειδητοποίηση του ρόλου της καινοτομίας μας επιτρέπει μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διάφοροι οργανισμοί, η εκπαίδευση, η ανταγωνιστική πολιτική, η αποταμίευση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μακροοικονομική πολιτική επηρεάζουν και επηρεάζονται από την ανάπτυξη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και στα πεδία της βιομηχανικής οργάνωσης, της εταιρικής και της πολιτικής οικονομίας και της μακροοικονομίας.

Γεννημένος το 1956 στο Παρίσι και με σπουδές στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ, ο Φιλίπ Αγκιόν (Philippe Aghion), είναι καθηγητής oικονομικών στο Χάρβαρντ και επισκέπτης καθηγητής στο Paris School of Economics. Στο παρελθόν δίδαξε στο University College του Λονδίνου και στο Nuffield College της Οξφόρδης καθώς και στο ΜΙΤ, ως αναπληρωτής καθηγητής. Από το 2009 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, από το 1990  ανήκει στους εταίρους του Bruegel και από το 2006 συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα αυτού του ιδρύματος για την ανώτατη εκπαίδευση. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διευθύνει το περιοδικό The Economics of Transition, το οποίο εκδίδει από το 1992.

Ο Αγκιόν πιστεύει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο επιρρεπείς στην  καινοτομία όσο οι ιδιωτικές. Αυτό όμως, κατά τον ίδιο, δεν σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να είναι μικρό, αλλά να γίνει «ευφυές». Η κυβέρνηση είναι απαραίτητη ως επενδυτής στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας –εκπαίδευση, πράσινες καινοτομίες–  και ως  ασφαλιστής έναντι των κινδύνων της αγοράς.
 

Ο αναστοχασμός της βιομηχανικής πολιτικής από το κράτος είναι η βασική πρόταση του Φιλίπ Αγκιόν προς τις δυτικές οικονομίες, και κυρίως την ευρωπαϊκή, και οι λόγοι που τον επιβάλλουν είναι: 
 

1. Η κλιματική αλλαγή, που χρειάζεται παρέμβαση από το κράτος για την έναρξη μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες 
 

2. Ένας νέος, μετά την κρίση, ρεαλισμός που επιβάλλει να εγκαταλειφθεί η μακαριότητα του laissez-faire, η οποία οδηγεί στις λάθος επενδύσεις σε βάρος των επενδύσεων που υπόσχονται σοβαρή ανάπτυξη 
 

3. Η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν μεγάλες δυναμικές ανάπτυξης. Η πρόκληση και η συνταγή για την Ευρώπη, λέει ο Αγκιόν, είναι να σχεδιάσει και να διαχειριστεί νέες τολμηρές πολιτικές, φιλικές προς τον ανταγωνισμό, ώστε να ενθαρρύνει νέους επενδυτές, σε συνδυασμό με ευρύτερο κρατικό οικονομικό ακτιβισμό.

Ο διάσημος οικονομολόγος ήρθε στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο Κύκλο διαλέξεων «Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη» που συνδιοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Μegaron Plusμε το ΙΟΒΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014».

Την ομιλία του Φιλίπ Αγκιόν σχολιάζει ο Καθηγητής Οικονομικών στο Washington University, St. Louis Κώστας Αζαριάδης, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ.


Aghion Philippe Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Harvard

O Philippe Aghion είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Προηγουμένως ήταν Καθηγητής στο University College London, Συντονιστής Έρευνας στο EBRD, Fellow στο Nuffield College και Assistant Professor στο MIT. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής έρευνας στο πρόγραμμα Βιομηχανικής Οργάνωσης του CEPR και έχει λάβει πλήθος βραβείων, ανάμεσα στα οποία και το Yrjo Jahnsson Award του European Economic Association το 2001 ως ο καλύτερος ευρωπαίος οικονομολόγος κάτω των 45 ετών. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο American Economic Review, Review of Economic Studies, Quarterly Journal of Economics, Econometrica και σε άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει πλήθος σημαντικών βιβλίων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της Βιομηχανικής Οργάνωσης, της Θεωρίας Μεγέθυνσης και των Οικονομικών της Καινοτομίας και η έρευνά του εστιάζεται στη θεωρία της ανάπτυξης. Μαζί µε τον Peter Howitt εισήγαγαν το Μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης βασισμένο στη θεωρία του Σουµπέτερ, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση του σχεδιασμού πολιτικών ανάπτυξης και του ρόλου του κράτους στη διαδικασία ανάπτυξης. Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας παρουσιάζεται σε βιβλία που έγραψε ο Αγκιόν µαζί µε τον Howitt: Endogenous Growth Theory (ΜΙΤ Press, 1998) και The Economics οf Growth (ΜΙΤ Press, 2009), στο βιβλίο που έγραψε µε τη Ρέιτσελ Γκρίφιθ Competition and Growth (ΜΙΤ Press, 2006), και στο Repenser l'Etat (Seuil, 2011).

Αζαριάδης Κώστας Καθηγητής Οικονομικών, Washington University, St. Louis

Ο Κώστας Αζαριάδης είναι πτυχιούχος του ΕΜΠ και κάτοχος MBA και Διδακτορικού στα Οικονομικά από το Carnegie-Mellon University. Έχει εργασθεί ως καθηγητής στα Brown University, University of Pennsylvania και University of California-Los Angeles και επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στα Princeton, Hebrew University, EHESS, LSE, Autonoma University of Barcelona, Getulio Vargas Foundation και University of Vienna. Υπήρξε επίσης Διευθυντής στο Center for Economic Dynamics (CEDEC). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στα πεδία των δυναμικών υποδειγμάτων μακροοικονομικής και στα οικονομικά της ανάπτυξης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος διακεκριμένων εργασιών στα κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά. Είναι Fellow του Econometric Society.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.

Σχετικές ομιλίες

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης 164:35

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 4: Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης

Βερνίκος Γεώργιος Διακουλάκης Νίκος Καλογήρου Γιάννης Καρτάλης Κωνσταντίνος Κρητικός Αλέκος Τσαυτάρης Αθανάσιος Ανδρεάδης Ανδρέας Βακάλης Αθανάσιος Γιαννίτσης Τάσος Φέσσας Θεόδωρος Δήμτσα Σοφία

Γλώσσα: Ελληνική

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης 150:05

Ιουν 13, 2017

Η Ελλάδα Μετά / Κύκλος 5: Το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης

Μαστρογεωργίου Γιάννης Γραβάνης Αχιλλέας Γρυσπολάκης Ιωακείμ Κιντή Βάσω Φασουλής Σταμάτης Παυλάκης Γιώργος Ζαούδης Γιάννης Φαρμάκης Γρηγόρης Καλαμαράς Γιώργος Τζέκας Βαλεντίνος Καβάσαλης Πέτρος

Γλώσσα: Ελληνική