Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αϊβαλί: Ένα ταξίδι από τις Καλές Τέχνες στον Οπτικό Πολιτισμό

Κουκουλάς Γιάννης, Σκαρπέλος Γιάννης, Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp

5 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:06 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1686
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ένα «ανοιχτό μάθημα» για φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloúp που εκδόθηκε πρόσφατα από τις  εκδόσεις Κέδρος αλλά και την Έκθεση Soloúp: Αϊβαλί -  Ένα ταξίδι στο χρόνο που οργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και στην οποία παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το Αϊβαλί, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ) κατά την σχεδίαση.

Εισηγητές στο «ανοιχτό μάθημα» για το «Αϊβαλί», ήταν οι:

Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου

Γιάννης  Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων: Πολιτισμός - Μνήμη - Κόμικς - Όνειρο αλλά και Ντοκουμέντο - Βιογραφία - Αυτοβιογραφία – Τεκμηρίωση.

Oι Γιάννης Σκαρπέλος και Γιάννης Κουκουλάς μας ξεναγούν σε ένα ταξίδι όπου τα πραγματικά γεγονότα και η Ιστορία μετατρέπονται στις σελίδες ενός graphic novel σε μια έντεχνη αφήγηση στο πλαίσιο ενός ανοιχτού μαθήματος που παρακολούθησαν ελεύθερα εκτός από φοιτητές των δύο τμημάτων αναγνώστες, καλλιτέχνες, λάτρεις των κόμικς κλπ.

Κουκουλάς Γιάννης Ιστορικός Τέχνης - Μεταδιδακτορικός Ερευνητής & Διδάσκων, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Ο Γιάννης Κουκουλάς είναι ιστορικός τέχνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου διδάσκει σειρά μαθημάτων σχετικών με τα κόμικς (Ιστορικές και Θεωρητικές Προσεγγίσεις των Κόμικς, Διεικονικότητα στην εικονογραφημένη Αφήγηση, Τα Σύγχρονα Εναλλακτικά Κόμικς - Βιογραφία, Αυτοβιογραφία, Ιστορία, Ντοκουμέντο, Δημοσιογραφία κ.ά.). Συνεπιμελείται και συγγράφει το ένθετο για τα κόμικς Καρέ Καρέ στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Ποντίκι κ.ά.), περιοδικά (Εννέα, Έψιλον, Μετρό, Γαλέρα, Βαβέλ κ.ά.) και εκδοτικούς οίκους (ΚΨΜ, Ερευνητές, Jemma Press κ.ά.). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικούς και διεθνείς συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, έχει επιμεληθεί ατομικές (Dave McKean, Brent Anderson, Miguel Brieva, Γιάννης Καλαϊτζής κ.ά.) και ομαδικές (Ένα Γλυκό Ξημέρωμα, Il Giorno dela Crisi, Πανόραμα Ελληνικής γελοιογραφίας και Κόμικς στο Βελιγράδι, Κόμικς στο Ισόγειο κ.ά.) εκθέσεις και έχει επιμεληθεί ή/και προλογίσει πολλές εκδόσεις στα ελληνικά (Blankets, Maus, Palestine, Eternauta κ.ά.). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Γυναίκες στα Κόμικς - Ηρωίδες για Κάθε Χρήση (εκδ. Futura, 2005), Ένατη Τέχνη - Από το Παρελθόν στο Μέλλον (εκδ. ΚΨΜ, 2006), Μια Εικόνα, Λίγες Λέξεις - Σχόλια πάνω σε ξεχωριστά στιγμιότυπα των κόμικς (εκδ. Χαραμάδα, 2022) και σύντομα ολοκληρώνει το βιβλίο Η Αναπλαισίωση του Έργου Τέχνης - Μεταμυθοπλαστικές Εικόνες από το Μοντέρνο στο Μεταμοντέρνο (εκδ. Κάλλιπος).

Σκαρπέλος Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Γιάννης Σκαρπέλος είναι Κοινωνιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικών Σπουδών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με υποτροφία του ΙΚΥ στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διδάσκει στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού από το 1996. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι "Εικόνα, Επικοινωνία και Πολιτισμός". Έχει διατελέσει Διευθυντής του ΠΜΣ στην Πολιτιστική Διαχείριση, Αντιπρόεδρος του Τμήματος, ενώ τη διετία 2014-2016 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος.

Έχει διδάξει ακόμη στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Ψυχολογία και ΜΜΕ", ενώ από το 2004 διδάσκει στο μεταπτυχιακό "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει γράψει τα βιβλία: Terra Virtualis: Η Κατασκευή του Κυβερνοχώρου (Νεφέλη, 1999), Ιστορική Μνήμη και Ελληνικότητα στα Κόμικς (Κριτική, 2000) και Εικόνα και Κοινωνία: Από την Τεκμηριωτική Φωτογραφία στην Οπτική Κοινωνιολογία (Τόπος, 2012).

Είναι μέλος της International Visual Sociology Association, και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου το διάστημα 2002-2005, και 2012-2015.

Νικολόπουλος Αντώνης - Soloúp Πολιτικός γελοιογράφος - Δημιουργός κόμικς

Ο Soloύp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος (Το Ποντίκι, περιοδικό δρόμου Σχεδία, παλαιότερα Το Βήμα, Goal news κ.ά.) και δημιουργός κόμικς (Βαβέλ, Γαλέρα κ.ά.). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του ίδιου πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Έργου «1821-εικονογραφήγημα» (αρ. έργου 20/ ΕΛΙΔΕΚ). Η εργασία του Τα ελληνικά comics (Τόπος, 2012), επικεντρώνεται στην έρευνα και τη μελέτη της Ένατης Τέχνης στην Ελλάδα. Διδάσκει γελοιογραφία και κόμικς στο πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέχρι σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 14 συλλογές με γελοιογραφίες και κόμικς και τα graphic novels Αϊβαλί (Κέδρος, 2014, μεταφρασμένο σε Αγγλικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ισπανικά), Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (Ίκαρος, 2018) και 21-H μάχη της πλατείας (Ίκαρος, 2020). Με αφορμή τα graphic novels Αϊβαλί και Ο Συλλέκτης έχουν πραγματοποιηθεί δυο μεγάλες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη (το 2015 και το 2019 αντίστοιχα), ενώ το graphic novel 21-η μάχη της πλατείας αποτέλεσε την αφορμή για την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια έκθεση κόμικς μέχρι σήμερα στην Ελλάδα (2021-2022) και μάλιστα διπλή, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (μέγαρο Παλαιάς Βουλής) και παράλληλα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade στη Λέσβο. Δουλειά του έχει παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σχετικές ομιλίες