Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφιέρωμα στον εκλιπόντα Επίτιμο Πρόεδρό του ΙΟΒΕ, Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο

Μητσοτάκης Κυριάκος, Βέττας Νίκος, Θεοδωρόπουλος Σπύρος, Καλύβας Στάθης, Μωυσής Ραφαήλ, Παπαγιαννίδης Αντώνης

8 Οκτωβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:33:56 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 275

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ οργάνωσε την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση-αφιέρωμα στον εκλιπόντα Επίτιμο Πρόεδρό του, Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, κατά την οποία έλαβε χώρα συζήτηση με θέμα «Ελληνική Κοινωνία: Από τη σπορά στην καρποφορία», ενώ αμέσως μετά προβλήθηκε η ταινία-αφιέρωμα «Χρέος Σποράς».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στο τραπέζι συζήτησης. Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Βέττας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Καθηγητής Πολιτκής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, κ. Στάθης Καλύβας, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Ραφαήλ Μωυσής. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου Economia, κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του ΙΟΒΕ, κ. Παναγιώτη Θωμόπουλου, που υπογράμμισε ότι σκοπός της εκδήλωσης «είναι να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ένα από τους δύο γεννήτορες του ΙΟΒΕ, τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο». Σημείωσε ότι «ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος με τις ιδέες του και τις δημιουργικές προσεγγίσεις του σε μείζονα θέματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, επηρέασε καθοριστικά τους προσανατολισμούς τόσο του ΙΟΒΕ όσο και αυτών που είχαν την τύχη να εργαστούν δίπλα του και να συνεργαστούν μαζί του. Το ΙΟΒΕ ιδρύθηκε από τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και τον Δημήτρη Μαρινόπουλο το 1975, με τη φιλοδοξία να προωθεί την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για τα τρέχοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, να παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση και να διατυπώνει προτάσεις οι οποίες είναι χρήσιμες στη διαμόρφωση της πολιτικής».

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που ακολούθησε, χαρακτήρισε τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο ως «έναν σπουδαίο επιχειρηματία, έναν σπουδαίο Έλληνα». «Χαίρομαι ιδιαίτερα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «διότι η εκδήλωση αυτή γίνεται υπό την αιγίδα του ΙΟΒΕ, το οποίο ίδρυσε ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, με σκοπό ακριβώς να εμποτίσει τον δημόσιο διάλογο με τη λογική των εφαρμοσμένων πολιτικών που στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία. Και για να μπορέσουμε να έχουμε έναν ουσιαστικό διάλογο και να διαφωνούμε επί πολιτικών, πρέπει αυτός ο διάλογος να στηρίζεται πάνω σε κάποιες βασικές παραδοχές. Βασικές παραδοχές του ορθού λόγου, της μη αμφισβήτησης των στοιχείων. Έχουμε όλοι δικαίωμα στην άποψή μας αλλά δεν έχουμε δικαίωμα στα δικά μας στοιχεία».

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «νομίζω ότι ακριβώς αυτή η επικαιρότητα αυτής της προσέγγισης για τη δημόσια πολιτική είναι που κάνει τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, αλλά και τον ρόλο του ΙΟΒΕ, τόσο επίκαιρο σήμερα. Πιστεύω ότι ως Κυβέρνηση έχουμε υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση για τις δημόσιες πολιτικές. Χαίρομαι που το ΙΟΒΕ μας έχει συμβουλεύσει σε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει και πιστεύω ότι σε αυτό ο Θόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν μπροστά από την εποχή του, θέτοντας ένα πλαίσιο το οποίο επέτρεπε και στον ίδιο να είναι ενδεχομένως και πάνω από τα πάθη της εποχής, πάνω από διαχωριστικές γραμμές που εκείνη την εποχή με πολύ μεγάλη ευκολία διαχώριζαν την επιχειρηματική τάξη από τον κόσμο της εργασίας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Θ. Παπαλεξόπουλος «μπορούσε να υπερβεί αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, ίσως γιατί είχε μια πολύ πιο ολιστική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα - και αυτή θα έλεγα μπροστά από την εποχή της - και δεν ήταν το μόνο του μέλημα η ευημερία των μετόχων. Έβλεπε κάτι μεγαλύτερο πίσω από την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας του και πίσω από τον ρόλο του ως σημαντικού επιχειρηματία, άρα και ανθρώπου που είχε ευθύνη στην άρθρωση του δημόσιου λόγου για το καλό της ελληνικής επιχειρηματικότητας συνολικά».

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κ. Ραφαήλ Μωυσής μιλώντας για τον εκλιπόντα σημείωσε ότι «κάθε σπόρος που έσπειρε φύτρωσε και κάθε δέντρο που μπόλιασε έβγαλε καρπούς». «Είναι αξιοπρόσεκτο», σημείωσε ο κ. Μωυσής, «ότι ασχολήθηκε με τόσα πολλά πράγματα που δείχνει ότι δεν τον ενδιέφερε η προκοπή της βιομηχανίας, η προκοπή της βιομηχανικής έρευνας, η προκοπή της παιδείας ή του πολίτη, αλλά, είχε πόνο για την Ελλάδα και την προκοπή της Ελλάδας. Συνήθως άνθρωποι που έχουν αυτή τη μεγάλη επιθυμία πολιτεύονται. Ο Παπαλεξόπουλος ήταν μια περίπτωση που μπόρεσε να εκφράσει, να εκδηλώσει αυτή την επιθυμία χωρίς ποτέ του να πολιτευτεί. Και νομίζω ότι είναι ένα παράδειγμα που αξίζει να το κουβεντιάσουμε».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Βέττας, υπογράμμισε ότι ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρό δημόσιο λόγο: «Να σκεφτούμε λίγο τι θέλουμε να κάνουμε, να το σκεφτούμε σοβαρά, αλλά μετά να το κάνουμε ξεκινώντας από αύριο. Τον ενοχλούσε το ότι να αποφασίσουμε πως χρειάζεται να κάνουμε κάτι δεν σημαίνει να το κάνουμε μετά από 5 ή 15 χρόνια. Και αυτό ήταν στοιχείο της προσωπικότητάς του και το οποίο προσπαθούσε να εμποτίσει στους τριγύρω του. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι πολλών λογιών, μπορεί να είναι «κλειστή» , μπορεί να είναι «ανοιχτή». Και η χώρα μας πέρασε από τέτοια σταυροδρόμια, ένα από αυτά ήταν το σταυροδρόμι της εισόδου στην ΕΟΚ, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα έπρεπε να πάρει αποφάσεις: θα ανοιχτώ σε πιο δύσκολες θάλασσες και θα μάθω να κολυμπάω ή θα παραμένω κλειστή προσπαθώντας να πάρω εγχώριο πρόσοδο. Ο Παπαλεξόπουλος ήταν από αυτούς, που το εμπότισαν και στο ΙΟΒΕ από την ίδρυσή του, πήρε θέση υπέρ της ανοιχτής οικονομίας και κοινωνίας, θέση που πιστεύω πως ήταν σωστή, εκτός από οικονομικούς και για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο «πόσο ήθελε να βοηθήσει να αναδειχθούν νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, είτε μέσω της Λέσχης Επιχειρηματικότητας είτε μέσα από διάφορες άλλες ενέργειες». Ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ακόμα ότι η σταθερότητα και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, κάτι στο οποίο έδινε μεγάλη βαρύτητα ο Θ. Παπαλεξόπουλος, δεν είναι αντιφατικές έννοιες μεταξύ τους: «Το θέμα είναι να μελετά κανείς γρήγορα τα δεδομένα, να παίρνει γρήγορα απόφαση, με καλή όμως μελέτη, και να προβαίνει γρήγορα στην πραγματοποίηση των αναγκαίων βημάτων. Δεν είναι μεταξύ τους αντιφατικές οι έννοιες αυτές. Και ειδικά σε έναν σύγχρονο κόσμο που τα πάντα κινούνται πια με ταχύτητες υπερβολικές, το να θέλουμε τη σταθερότητα, μόνο, και αργούς ρυθμούς, δεν θα μας οδηγήσει πουθενά, αλλά, και από την άλλη πλευρά, ταχύτητα χωρίς σκέψη, χωρίς μελέτη, χωρίς σταθερότητα πάλι δε θα οδηγήσει πουθενά. Αυτές είναι συμπληρωματικές έννοιες και μεταξύ τους απολύτως απαραίτητες στον κόσμο του σήμερα και του αύριο, να συνυπάρχουν μέσα στις οντότητες είτε είναι επιχειρηματικές, είτε ανθρώπινες, είτε οτιδήποτε».

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, κ. Στάθης Καλύβας, σημείωσε πως «αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της Ελλάδας διαχρονικά, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, εκτός πολιτικής, για την προκοπή της Ελλάδας άνθρωποι από τον χώρο της επιχειρηματικότητας. Αυτό συμβαίνει πριν την ανεξαρτησία της Ελλάδας, συμβαίνει στη διάρκεια της ανεξαρτησίας, συμβαίνει στον 19ο αιώνα και συνεχίζεται. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτούς είναι ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας, είτε είναι άνθρωποι του εμπορίου και της χρηματοπιστωτικής οικονομίας που πετυχαίνουν στο εξωτερικό, γίνονται εθνικοί ευεργέτες, επηρεάζουν την πορεία της χώρας, είτε είναι άνθρωποι της ναυτιλίας, που δεν έχει βάση στη χώρα. Ο Παπαλεξόπουλος ήταν ένας άνθρωπος που για ένα μικρό χρονικό διάστημα εκπροσώπησε τη βιομηχανία που ήταν εγχώρια, που για 30 περίπου χρόνια, μεταξύ του 1950-1980 έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα και μετά έπαψε να παίζει».

Η εκδήλωση-αφιέρωμα στον Θ. Παπαλεξόπουλο και η ταινία «Χρέος Σποράς» είναι ελεύθερα προσβάσιμες στο κανάλι του ΙΟΒΕ στο YouTube.

Το BLOD ευχαριστεί θερμά το ΙΟΒΕ για την άδεια αναδημοσίευσης του video της εκδήλωσης.

Μητσοτάκης Κυριάκος Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β' Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.

Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β' Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012.

Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Θεοδωρόπουλος Σπύρος Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita AE. Ξεκίνησε νωρίς την επιχειρηματική του δραστηριότητα ασχολούμενος από το 1976 με μια μικρή οικογενειακή εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, την Recor A.E. Το 1981 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της ALIGEL, μιας εισαγωγικής εταιρείας Ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών. Το 1986 αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΙΝΤΕRIA, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 50% των μετοχών της CHIPITA - τότε εταιρεία παραγωγής snacks (γαριδάκια) -και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%. Το 1990 εισέρχονται επενδυτικά κεφάλαια στην Chipita μέσω του Eurohellenic fund (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) και αρχίζει η παραγωγή κρουασάν. Το 1994 η εταιρεία εισάγεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα επόμενα 16 έτη η εταιρεία αναπτύσσει πολλά νέα προϊόντα και διεθνοποιείται με εξαγωγές σε πολλές χώρες. Κυρίως όμως με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό. Το 2006 η CHIPITA συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, δημιουργώντας τη VIVARTIA και το 2007 η VIVARTIA εξαγοράζεται από τη MIG. Από την 1/9/2006 έως τις 15/4/2010 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia ABEE. Το καλοκαίρι του 2010, μαζί με τον όμιλο Olayan αλλά και με άλλους ‘Έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζει εκ νέου την Chipita. Σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της ΤΙΤΑΝ ΑΕ και της ΕΤΕ και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών και Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ. Είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ και μιλά Αγγλικά και Ιταλικά.

Καλύβας Στάθης Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας - Gladstone Professor of Government, Department of Politics and International Relations, University of Oxford - Fellow of All Souls College

Ο Στάθης Καλύβας είναι Gladstone Professor of Government στο Department of Politics and International Relations του University of Oxford και Fellow του All Souls College. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.

Κατείχε από το 2003 την έδρα του καθηγητή πολιτικών επιστημών Arnold Wolfers στο πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, όπου επίσης διηύθυνε το ερευνητικό πρόγραμμα Τάξη, Σύγκρουση και Βία (Order, Conflict, and Violence).

Έκανε τις βασικές του σπουδές στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1986) και το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Σικάγο (1993) στις πολιτικές επιστήμες. Εκτός από το Yale έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Οχάιο (1993-94), της Νέας Υόρκης (1994-2000) και του Σικάγο (2000-03). Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής και υπότροφος των πανεπιστημίων Northwestern, Columbia, Witten/Herdecke, Juan March και των ινστιτούτων Max Planck και European University. Έχει γράψει τα βιβλία The Logic of Violence in Civil War (Cambridge University Press, 2006) και The Rise of Christian Democracy in Europe (Cornell University Press, 1996). Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής του τόμου Order, Conflict, and Violence (Cambridge University Press, 2008) και περισσότερων από πενήντα επιστημονικών άρθρων σε πέντε γλώσσες.

Η τρέχουσα έρευνά του αφορά στις παγκόσμιες τάσεις στην πολιτική βία. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις, το Luebbert Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική, το European Academy of Sociology Book Award, το Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική (τρεις φορές) και το Greenstone Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την πολιτική και την ιστορία. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από τα Harry Frank Guggenheim Foundation, United States Peace Institute, Folke Bernadotte Academy και το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2007 διετέλεσε υπότροφος του John Simon Guggenheim Memorial Foundation και το 2008 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Προσωπική ιστοσελίδα του Στάθη Καλύβα

Μωυσής Ραφαήλ Επίτιμος Πρόεδρος ΙΟΒΕ - Επίτιμος Πρόεδρος Συμβουλίου των Επιτρόπων, CYA

Ο Ραφαήλ Μωυσής είναι Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του College Year in Athens και Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο UMIST στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, και στη συνέχεια στο Μ.Ι.Τ., όπου έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του δίπλωμα.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες:
Ακαδημαϊκή κοινότητα: Επίκουρος Καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών του M.I.T.
Ιδιωτικός τομέας: υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Kelvinator Hellas S.A., Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, και Πρόεδρος της ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.
Δημόσιος τομέας: υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της ΕΤΒΑ, Διοικητής της ΔΕΗ, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Πρόεδρος της ΔΕΠΑ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
Μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί: υπήρξε Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου των Αποφοίτων του M.I.T., Γραμματέας και Ταμίας του Δ.Σ. στο Κολλέγιο Αθηνών, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Πρόεδρος του ALBA, Επίτιμος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΟΒΕ, Ταμίας του Food Bank Foundation, και Αντιπρόεδρος του College Year in Athens, μεταξύ άλλων.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα τεχνικού, οικονομικού και γενικού ενδιαφέροντος σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά, έχει γράψει δύο βιβλία, και αρκετά άρθρα σε διάφορες εκδόσεις. Το 1982 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας και το 2008 ο τίτλος του Διοικητή του Τάγματος του Στέμματος του Βασιλείου του Βελγίου.

Έχει δύο γιους, αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών και του Μ.Ι.Τ.

Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες