Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη - Οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη μετά την κρίση

Aghion Philippe, Gaspar Vitor, Χαλιάσος Μιχάλης, Lane Philip, Ράπανος Βασίλης

12 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 87:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1147
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, καθηγητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συναντήθηκαν στην Αθήνα, σε μια ημερίδα στο πλαίσιο του κύκλου «Ευρώπη, Οικονομία και Ανάπτυξη» του Megaron Plus, και συζητούν για τον ευρωπαϊκό ορίζοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε ένα περιβάλλον δραματικά μεταμορφωμένο από την οικονομική κρίση.

Στην ημερίδα συμμετείχαν: ο Τίτο Μποέρι, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, ο Χουάν Χιμένο, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcala de Henares της Μαδρίτης και επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Τράπεζας της Ισπανίας, ο Βιτόρ Γκασπάρ, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (2011-2013), ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, ο Φίλιπ Λέιν, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Trinity College του Δουβλίνου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χριστόφορος Πισαρίδης, Regius Καθηγητής Οικονομικών στην London School of Economics και ο Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης.

Επιστημονικός διοργανωτής της ημερίδας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος συντονίζει και το διάλογο μεταξύ των προσκεκλημένων επιστημόνων.

Κρίση εμπιστοσύνης, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, προκαταλήψεις και στερεότυπα, νέες προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανοίκειου τοπίου που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση. Οι ομιλητές θα ανιχνεύσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυναμικές του αναπτυξιακού και εργασιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και θα υποστηρίξουν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των χωρών του Νότου είναι εφικτή. 

Το στερεότυπο της «αντιπαραγωγικής κουλτούρας» του Νότου δεν απαντάει ρεαλιστικά στα ερωτήματα για το μέλλον, προδίδει μόνο άγονες παρεξηγήσεις. Οι προϋποθέσεις για ανθεκτική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ανάπτυξη είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης μέσα από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούν δυναμικές, εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις, θα αμείβουν την ποιότητα και θα ενισχύουν την καινοτομία, αντί να βασίζονται σε οριζόντιες μειώσεις αμοιβών και στη συμπίεση του εργατικού κόστους.

Aghion Philippe Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Harvard

O Philippe Aghion είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών.

Προηγουμένως ήταν Καθηγητής στο University College London, Συντονιστής Έρευνας στο EBRD, Fellow στο Nuffield College και Assistant Professor στο MIT. Έχει υπηρετήσει ως διευθυντής έρευνας στο πρόγραμμα Βιομηχανικής Οργάνωσης του CEPR και έχει λάβει πλήθος βραβείων, ανάμεσα στα οποία και το Yrjo Jahnsson Award του European Economic Association το 2001 ως ο καλύτερος ευρωπαίος οικονομολόγος κάτω των 45 ετών. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί στο American Economic Review, Review of Economic Studies, Quarterly Journal of Economics, Econometrica και σε άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει πλήθος σημαντικών βιβλίων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στα πεδία της Βιομηχανικής Οργάνωσης, της Θεωρίας Μεγέθυνσης και των Οικονομικών της Καινοτομίας και η έρευνά του εστιάζεται στη θεωρία της ανάπτυξης. Μαζί µε τον Peter Howitt εισήγαγαν το Μοντέλο Οικονομικής Ανάπτυξης βασισμένο στη θεωρία του Σουµπέτερ, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στην ανάλυση του σχεδιασμού πολιτικών ανάπτυξης και του ρόλου του κράτους στη διαδικασία ανάπτυξης. Μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας παρουσιάζεται σε βιβλία που έγραψε ο Αγκιόν µαζί µε τον Howitt: Endogenous Growth Theory (ΜΙΤ Press, 1998) και The Economics οf Growth (ΜΙΤ Press, 2009), στο βιβλίο που έγραψε µε τη Ρέιτσελ Γκρίφιθ Competition and Growth (ΜΙΤ Press, 2006), και στο Repenser l'Etat (Seuil, 2011).

Gaspar Vitor Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (2011-2013)

Ειδικός Σύµβουλος στην Τράπεζα της Πορτογαλίας. Από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2013 ο Βιτόρ Γκασπάρ διετέλεσε Υπουργός Οικονοµικών της Πορτογαλίας. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2010 υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Συµβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της ΕΕ.

Από τον Σεπτέµβριο του 1998 έως τον Δεκέµβριο του 2004 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τοµέα Οικονοµικών Μελετών της Τράπεζας της Πορτογαλίας και του Υπουργείου Οικονοµικών της Πορτογαλίας.

Εργάστηκε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως αναπληρωµατικό µέλος της Νοµισµατικής Επιτροπής (1989-1998) και προσωπικός εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονοµικών στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος (1994-1998) των Αναπληρωµατικών Μελών της Νοµισµατικής Επιτροπής. Κατά τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προήδρευσε στις συνεδριάσεις των επικεφαλής των Διευθύνσεων Ερευνών των κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήµατος.

Έχει συγγράψει και επιµεληθεί πολλά βιβλία (µεταξύ άλλων, The Euro: the First Decade και Imperfect Knowledge and Monetary Policy από κοινού µε τον Ότµαρ Ίσσινγκ) και έχει δηµοσιεύσει σε επιστηµονικά περιοδικά: European Economic Reνiew, Journal οf the European Economic Association, Public Choice και Macroeconomic Dynamics.

Χαλιάσος Μιχάλης Καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης

Ο Μιχάλης Χαλιάσος κατέχει την Έδρα των Μακροοικονομικών και της Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και διευθύνει το πανευρωπαϊκό επιστημονικό δίκτυο που μελετά την οικονομική συμπεριφορά των νοικοκυριών υπό την αιγίδα του Centre for Economic Policy Research (CEPR). Είναι επιστημονικός εταίρος του CEPR, καθώς και του NETSPAR στην Ολλανδία, σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη (HFCS) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Think Forward Initiative. Διετέλεσε σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για θέματα προστασίας επενδυτών, Διευθυντής του Center for Financial Studies (CFS) στην εξαετία 2010-2015, καθώς και του Κέντρου Αριστείας SAFE (2013-2015). Διετέλεσε µέλος του Εθνικού Συµβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδος την περίοδο 2010-2013. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Yale υπό την επίβλεψη του Νομπελίστα James Tobin. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν καταλάβει την έδρα στη Φρανκφούρτη τον Δεκέμβριο του 2004. Διετέλεσε, επίσης, επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Η έρευνά του ασχολείται κυρίως με τα οικονομικά των νοικοκυριών και ήταν από τους πρωτοπόρους ερευνητές στη νέα αυτή περιοχή.

Lane Philip Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Trinity College Dublin, Ιρλανδία

Whately Professor Πολιτικής Οικονοµίας στο Κολέγιο Τρίνιτυ του Δουβλίνου. Με διδακτορικό στα οικονοµικά (Χάρβαρντ, 1995), ο Φίλιπ Λέιν διετέλεσε επίκουρος καθηγητής Οικονοµικών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήµιο Κολούµπια (1995-1997), πριν επιστρέψει στο Δουβλίνο. Ερευνητής στο Κέντρο Ερευνών για την Οικονοµική Πολιτική (CEPR) και µέλος της συντονιστικής επιτροπής για την οµάδα εργασίας στη Μακροοικονοµία της Παγκόσµιας Αλληλεξάρτησης (MGI). Μέλος της Βασιλικής Ακαδηµίας της Ιρλανδίας.


Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαµβάνεται η παγκοσµιοποίηση της οικονοµίας, η µακροοικονοµία συναλλαγµατικών ισοτιµιών και ροής κεφαλαίων, ο σχεδιασµός µακροοικονοµικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Νοµισµατική Ένωση και η ιρλανδική οικονοµία. Άρθρα του έχουν δηµοσιευτεί στα American Economic Review, Review οι Economics and Statistics, Journal οf Economic Perspectives, Journal οf International Economics, NBER Macroeconomics Annual και σε πολλά άλλα περιοδικά.

Ράπανος Βασίλης Πρόεδρος, Alpha Bank - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ - Ακαδημαϊκός

Ο Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κώ το 1947. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Στη συνέχεια απόκτησε τον τίτλο Master of Arts από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά (1977) και τον τίτλο του διδάκτορα (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982). Εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αρχικά ως βοηθός ερευνών (1975-1976) και αργότερα ως ερευνητής (1991-1995). Το 1991 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή (1996) και Καθηγητή (2006). Από το 2014 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίδο 2006-2009 εργάστηκε ως ερευνητικός εταίρος στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών (1981-1983), στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1983-1984) και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1984-1986), αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ (1986-2000). Πρόεδρος του Συβουλίου Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μέλος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σημερινή ονομασία Eurogroup Working Group) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση με Πρόεδρο της Επιτροπής τον αείμνηστο καθηγητή Θεόδωρο Γεωργακόπουλο (2000-2004).

Υποδιοικητής και Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας (1995-1998).

Την περίοδο 1998 έως το 2000 ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.  Στο διάστημα 2009-2012 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK από το 2014.

Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Η ερευνητική του εργασία μπορεί να ταξινομηθεί σε τέσσερις ενότητες: Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει θεωρητικές μελέτες για τις επιπτώσεις των φόρων και κυρίως των περιβαλλοντικών φόρων στη διανομή του εισοδήματος. Η δεύτερη ενότητα εξετάζει το ρόλο των θεσμών, και ιδιαίτερα των δημοσιονομικών θεσμών, στην οικονομική επίδοση μιάς οικονομίας με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Η τρίτη ενότητα εξετάζει εμπειρικά τις επιπτώσεις των φόρων στις τιμές και στη διανομή του εισοδήματος. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει εργασίες σε θέματα φοροδιαφυγής και προτάσεις για την αναμόρφωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Σχετικές ομιλίες