Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Πρόσωπο και το Έργο: Νικηφόρος Διαμαντούρος

Διαμαντούρος Νικηφόρος, Αλιβιζάτος Νίκος, Σπανού Καλλιόπη, Σωτηρόπουλος Δημήτρης, Μαρωνίτη Νίκη

4 Ιουνίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:39:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 122

Η Εταιρεία Σπουδών, με τη σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Το πρόσωπο και το έργο», επιδιώκει να προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στο πρόσφατο νεοελληνικό γίγνεσθαι και συνεχίζει να διατυπώνει απόψεις, θέσεις και προτάσεις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 4 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συνομιλητές του Νικηφόρου Διαμαντούρου ήταν ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, η Καλλιόπη Σπανού και ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος. Τη συζήτηση συντονίζει η Νίκη Μαρωνίτη.

Διαμαντούρος Νικηφόρος Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών - Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ph.D., Πανεπιστήμιο Columbia, 1972) είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Bruges) από το 2012 έως το 2022. Έχει διατελέσει Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman, 2003-2013), πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα (1998-2003) και Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1998-2003). Από το 2014 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Γαλλίας (Λεγεώνα της Τιμής, 2014), Πολωνίας (Χρυσούς Σταυρός Αξίας, 2010) και Ελλάδας (Τάγμα του Φοίνικος, 2004). Το συγγραφικό του έργο αφορά κυρίως τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού και την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Αλιβιζάτος Νίκος Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος είναι Ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1972), πήρε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Paris II το 1977. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις 2011), Ποια δημοκρατία μετά την κρίση; (Πόλις 2013), Πραγματιστές, δημαγωγοί και ονειροπόλοι. Πολιτικοί, διανοούμενοι και η πρόκληση της εξουσίας (Πόλις 2015), Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο 2020). Από το 1978 ασκεί ενεργό δικηγορία, τώρα πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο.

Σπανού Καλλιόπη Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ - Μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Η Καλλιόπη Σπανού είναι Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε δημόσιο δίκαιο & πολιτικές επιστήμες, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική και διοικητική επιστήμη (Université de Picardie: DEA & Docteur d’Etat). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Amiens, του Παρισιού II και των Βερσαλλιών. Υπότροφη του CNRS/EIE στο Centre des Recherches Administratives• Visiting Professor στο Government Department του London School of Economics και στο Nuffield College (Oxford)• Schuman Fellow στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies (Φλωρεντία)• Προσκεκλημένη ερευνήτρια της Fondation de la Maison des Sciences de l' Homme (Παρίσι). Δίδαξε επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-2011), Συνήγορος του Πολίτη (2011-2015), Υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών (2023). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις σχέσεις διοίκησης-πολιτών, διοίκησης-δημοκρατίας, διαρθρωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές περιβάλλοντος, κοινωνική πολιτική, διοικητικές διαστάσεις του εξευρωπαϊσμού κ.λπ. Πιο πρόσφατο βιβλίο της: Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση (Πατάκης 2021).

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).

Μαρωνίτη Νίκη Ιστορικός - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Νίκη Μαρωνίτη είναι Ιστορικός και Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (2017-2020). Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει μονογραφίες, επιμέλειες βιβλίων, συμβολές σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στα πεδία των εξουσιαστικών σχέσεων, της διανοητικής / πολιτισμικής ιστορίας, καθώς και της ιστορίας της ιστοριογραφίας.

Σχετικές ομιλίες

Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας 129:50

Απρ 02, 2015

Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας

Βαληνάκης Γιάννης El Ansari Abdelkader Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη Κουμουτσάκος Γεώργιος Sijilmassi Fathallah Hasbi Aziz Χειλά Ειρήνη Aboueddahab Mohammed-Zakariae Υφαντής Κωνσταντίνος Βαλλιανάτος Στέφανος Σκορδέλη Μαρίνα

Γλώσσα: Ελληνική, Γαλλική (με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά)