Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μπορεί κανείς να μιλήσει επιστημονικά για την πολιτική;

Σωτηρόπουλος Δημήτρης

16 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 35:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1424
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Σωτηρόπουλος Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/01/2013

Διάρκεια
35:45

Εκδήλωση
Hub Science

Χώρος
The HUB Events

Διοργάνωση
The HUB Events

Κατηγορία
Πολιτική

Ετικέτες
Hub Science, πολιτική επιστήμη

Η απάντηση στο ερώτημα «αν μπορεί κανείς να μιλήσει επιστημονικά για την πολιτική» εξαρτάται από το εύρος του ορισμού της έννοιας «επιστήμη». Ένας στενός ορισμός, ο οποίος θα απαιτούσε από την πολιτική επιστήμη τα εχέγγυα που εφαρμόζονται στις φυσικές επιστήμες, θα έφερνε τους πολιτικούς επιστήμονες σε δύσκολη θέση. Αν ο ορισμός της επιστήμης γίνει ευρύτερος, τότε και η πολιτική επιστήμη και οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες, περνούν το σχετικό «τεστ».

Η πολιτική επιστήμη δεν είναι καλή στο να προβλέπει τις εξελίξεις, αλλά οι αντίπαλοί της (οι οραματισμοί του μέλλοντος από ηγεσίες πολιτικών κομμάτων, ο «καφενειακός» πολιτικός σχολιασμός, το τρέχον πολιτικό «ρεπορτάζ») είναι πολύ χειρότεροι στο να προβλέπουν το μέλλον. Η πολιτική επιστήμη μπορεί τουλάχιστον να διαψεύσει αστήρικτες εκτιμήσεις για το παρελθόν και το παρόν των πολιτικών διαδικασιών και θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, η κανονιστική πλευρά της πολιτικής επιστήμης μπορεί να ξεδιπλώσει εναλλακτικά «σενάρια» για το δέον, δηλαδή για το πώς θα έπρεπε να συγκροτηθεί πολιτικά η σύγχρονη κοινωνία, ενώ η δεύτερη, δηλαδή, η αναλυτική της πλευρά, μπορεί να διατυπώσει λίγες, αρκετά στέρεες υποθέσεις εργασίας και κυρίως να υπονομεύσει διάχυτα στερεότυπα για την πολιτική και την κοινωνία. Η μετρημένη πολιτική ανάλυση, που δεν επιδιώκει γενικεύσεις «παντός καιρού και τόπου», αλλά χρησιμοποιεί τον ορθό λόγο, την κριτική ματιά και περισσότερες από μία τεχνικές της κοινωνικής έρευνας για να διατυπώσει γενικεύσεις σε δεδομένο ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο, αξίζει να θεωρείται επιστήμη.

Σωτηρόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών με το βραβείο Salutatorian της τάξης του 1979. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών (Πτυχίο Νομικής, 1984), κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc., 1987, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου) και κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Yale University (M.A., 1987, M.Phil., 1988, Ph.D., 1991, με υποτροφία του Yale και του Ιδρύματος Ωνάση). Πήρε το διδακτορικό του με ‘διάκριση’ (‘distinction’). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μεταξύ των ετών 1991 και 1993. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.

Μεταξύ των ετών 1994 και 1998 δίδαξε κοινωνιολογία και πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ως ειδικός επιστήμονας), στο μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Juan March de Estudios e Investigaciones της Μαδρίτης (ως επισκέπτης καθηγητής) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (στο Ρέθυμνο, ως επίκουρος καθηγητής επί συμβάσει, ΠΔ 407/1980). Από το 1998 διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως λέκτορας, από το 2002 ως επίκουρος καθηγητής, από το 2008 ως αναπληρωτής καθηγητής και από το 2018 ως καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Το εαρινό εξάμηνο του 2003 ήταν ‘Senior Research Fellow’ στο Hellenic Observatory του London School of Economics, το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 ήταν ‘Visiting Fellow’ στο South EastEuropean Programme του Centre for European Studies, με έδρα το St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2016 ‘Visiting Professor’ στη Σχολή Sciences Po, Παρίσι. Το 2018-2019 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies.

Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς (πολιτικά κόμματα, Συνήγορος του Πολίτη, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική, την κοινωνία πολιτών και τη μεταπολιτευτική δημοκρατία στη σύγχρονη Ελλάδα, τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς και το κράτος πρόνοιας.

Έχει δημοσιεύσει τις εξής 8 μονογραφίες και βιβλία μαζί με άλλους συγγραφείς:

1) Πολιτική εξουσία και γραφειοκρατία, Αντ. Σάκκουλας, Αθήνα 1996.

2) Populism and Bureaucracy, University of Notre Dame Press, Notre Dame και Λονδίνο 1996.

3) Η κορυφή του πελατειακού κράτους, Ποταμός, Αθήνα 2001.

4) Το εκκρεμές της διοικητικής μεταρρύθμισης (μαζί με τους Δ. Παπούλια και Χ. Ι. Οικονόμου), Ποταμός, Αθήνα 2002.

5) Ο Τρίτος Κόσμος (μαζί με τους Αστ. Χουλιάρα, Σωτ. Ρούσσο και Π. Σκλιά), Παπαζήσης, Αθήνα 2005 και

6) Κράτος και μεταρρύθμιση στη σύγχρονη Νότια Ευρώπη, Ποταμός, Αθήνα 2007.

7) H ελληνική κοινωνία πολιτών και η οικονομική κρίση, Ποταμός, Αθήνα 2017

8) (μαζί με τον Λεων. Χριστόπουλο), Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα, Διανέοσις, Αθήνα 2017.

Έχει επιμεληθεί ή συν-επιμεληθεί τους εξής 7 συλλογικούς τόμους:

1) Κοινωνία και πολιτική (μαζί με τους Χρ. Λυριντζή κα Ηλ. Νικολακόπουλο), Θεμέλιο, Αθήνα 1996.

2) Η δημοκρατία σε βάθος: Ο Συνήγορος του Πολίτη, Παπαζήσης, Αθήνα 2000.

3) Is Southeastern Europe Doomed to Instability? (μαζί με τον Θ. Βερέμη), Frank Cass, Λονδίνο 2002.

4) Η άγνωστη κοινωνία πολιτών, Ποταμός, Αθήνα 2004 και

4) Τhe State and Democracy in the New Southern Europe (μαζί με τους Richard Gunther και Νικηφόρο Διαμαντούρο), Oxford University Press, Οξφόρδη 2006.

5) Austerity and the Third Sector in Greece: Civil Society at the European Frontier (μαζί με τους J. Clarke και A. Χουλιάρα) Ashgate, Farnham, 2015.

6) Socioeconomic Fragmentation and Exclusion under the Crisis, (μαζί με τους Δ. Κατσίκα και Μ. Ζαφειροπούλου), Palgrave Macmillan, Λονδίνο 2018.

7) Koυλτούρα, ιστορία, δημοκρατία: τιμητικός τόμος για τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, (μαζί με την Καλλιόπη Σπανού), Παπαδόπουλος, Αθήνα 2018.

Επίσης έχει δημοσιεύσει άρθρα στα περιοδικά West European Politics, British Journal of Sociology, Southeast European and Black Sea Studies, South European Society and Politics, Journal of European Social Policy, Journal of Social Policy, Social Policy and Administration, European Journal of Social Security. Tέλος, έχει διατελέσει συντονιστής έκδοσης του περ. Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης και βιβλιοκριτικός της εφημ. Το Βήμα της Κυριακής.

Σχετικές ομιλίες