Σωτηρόπουλος Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
16/01/2013
Διάρκεια
35:45
Εκδήλωση
Hub Science
Χώρος
The HUB Events
Διοργάνωση
The HUB Events
Κατηγορία
Πολιτική
Ετικέτες
Hub Science, πολιτική επιστήμη
Η απάντηση στο ερώτημα «αν μπορεί κανείς να μιλήσει επιστημονικά για την πολιτική» εξαρτάται από το εύρος του ορισμού της έννοιας «επιστήμη». Ένας στενός ορισμός, ο οποίος θα απαιτούσε από την πολιτική επιστήμη τα εχέγγυα που εφαρμόζονται στις φυσικές επιστήμες, θα έφερνε τους πολιτικούς επιστήμονες σε δύσκολη θέση. Αν ο ορισμός της επιστήμης γίνει ευρύτερος, τότε και η πολιτική επιστήμη και οι υπόλοιπες κοινωνικές επιστήμες, περνούν το σχετικό «τεστ».
Η πολιτική επιστήμη δεν είναι καλή στο να προβλέπει τις εξελίξεις, αλλά οι αντίπαλοί της (οι οραματισμοί του μέλλοντος από ηγεσίες πολιτικών κομμάτων, ο «καφενειακός» πολιτικός σχολιασμός, το τρέχον πολιτικό «ρεπορτάζ») είναι πολύ χειρότεροι στο να προβλέπουν το μέλλον. Η πολιτική επιστήμη μπορεί τουλάχιστον να διαψεύσει αστήρικτες εκτιμήσεις για το παρελθόν και το παρόν των πολιτικών διαδικασιών και θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, η κανονιστική πλευρά της πολιτικής επιστήμης μπορεί να ξεδιπλώσει εναλλακτικά «σενάρια» για το δέον, δηλαδή για το πώς θα έπρεπε να συγκροτηθεί πολιτικά η σύγχρονη κοινωνία, ενώ η δεύτερη, δηλαδή, η αναλυτική της πλευρά, μπορεί να διατυπώσει λίγες, αρκετά στέρεες υποθέσεις εργασίας και κυρίως να υπονομεύσει διάχυτα στερεότυπα για την πολιτική και την κοινωνία. Η μετρημένη πολιτική ανάλυση, που δεν επιδιώκει γενικεύσεις «παντός καιρού και τόπου», αλλά χρησιμοποιεί τον ορθό λόγο, την κριτική ματιά και περισσότερες από μία τεχνικές της κοινωνικής έρευνας για να διατυπώσει γενικεύσεις σε δεδομένο ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο, αξίζει να θεωρείται επιστήμη.
Η Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και Visiting Fellow στο Harvard’s Center of European Studies και το Princeton’s Seeger Center for Hellenic Studies. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών, πολιτική κοινωνιολογία στο London School of Economics (M.Sc.) και στο Yale (Μ.Α., Μ.Phil., Ph.D.). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνία πολιτών, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος πρόνοιας, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, στη Ν. Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Πιο πρόσφατα βιβλία του: The Irregular Pendulum of Democracy. Populism, Clientelism and Corruption in Post-Yugoslav Successor States (Palgrave Macmillan 2023). To ελληνικό διοικητικό σύστημα (συνεπιμέλεια με Β. Νταλάκου, ΕΑΠ 2021). Δημόσια έργα, προμήθειες, μελέτες και συναφείς υπηρεσίες (με Σπ. Βλαχόπουλο, Λεων. Φιλόπουλο και Γ.Ο. Ζώη, ηλεκτρονικό βιβλίο, Διανέοσις 2020). The Oxford Handbook of Modern Greek Politics (co-ed. with K. Feath- erstone, Oxford University Press 2020).