Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κρίση και Σύνταγμα

Τσεμπελής Γιώργος, Κοντιάδης Ξενοφών, Χατζηπαντελής Θεόδωρος, Καιρίδης Δημήτρης, Ανδρεάδης Σταύρος, Vogt Susanna

16 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:46:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1843
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου, το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Ναυαρίνο, με αφορμή τη συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την αναθεώρηση του Συντάγματος, οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη,τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013, εκδήλωση με θέμα «Κρίση και Σύνταγμα».

Κεντρικός εισηγητής, κατά την εκδήλωση, ήταν ο Γιώργος Τσεμπελής, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην έδρα Anatol Rapoport του Πανεπιστημίου του Michigan (τίτλος ομιλίας: «Κριτική του Ελληνικού Συντάγματος από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης»).

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τίτλος παρέβασης: «Πώς (πρέπει να) αξιολογούμε το Σύνταγμα;») και ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τίτλος παράμβασης: «Η έννοια της αντιπροσώπευσης σήμερα. Πρόσωπα ή Κόμματα;»).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο.

Το Blod ευχαριστεί το Δίκτυο Ναυαρίνο για την παραχώρηση του video της εκδήλωσης.

Τσεμπελής Γιώργος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Michigan

Είναι καθηγητής της έδρας Anatol Rapoport της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Michigan και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια UCLA, Duke, Stanford και Washington.

Έλαβε δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ, διδακτορικό δίπλωμα στη Μαθηματική Στατιστική από το Πανεπιστήμιο Paris VI και δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη από το Washington Univesity. Τα πεδία που μελετά περιλαμβάνουν συγκριτική διακυβέρνηση και πολιτική, πολιτική οικονομία, και τυπική μοντελοποίηση. Στο έργο του χρησιμοποιεί παιγνιοθεωρητικά μοντέλα για την ανάλυση θεσμών, και εστιάζεται σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πιο πρόσφατες εργασίες του μελετά τους θεσμούς στη Λατινική Αμερική σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Ελλάδα. Έχει συγγράψει τέσσερα βιβλία: Nested Games: Rational Choice in Comparative Politics (Εμφωλευμένα Παίγνια, εκδ. Παπαζήση), Veto Players: How Political Institutions Work (Παίκτες Αρνησικυρίας, εκδ. Παπαζήση), Bicameralism και Reforming the European Union: Realizing the Impossible, ενώ έχει επιμεληθεί και άλλα βιβλία. Το έργο του έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, σερβικά, κινέζικα, ιαπωνικά και κορεατικά. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κοντιάδης Ξενοφών Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος, Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014). Τον Σεπτέμβριο του 2016  μετακλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.

Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο.

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European Constitutional Sciences (Hagen-Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and Constitutional Change» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013. Αντιπρόεδρος του European Institute for Social Security (2008-2011). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2005-2011). Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δι.Κ.Ε.Τε/ΟΤΟΕ από το 2014. Senior Expert του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου FRANET του European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) από τον Απρίλιο του 2016.

Συγγραφέας 23 βιβλίων και περισσότερων από 130 μελετών στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και διευθυντής επιστημονικών σειρών. Προσκεκλημένος ομιλητής σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τακτικός αρθρογράφος στον ημερήσιο τύπο, με περισσότερα από 400 άρθρα. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2000-2006), μέλος Δ.Σ. του Α΄ ΠΕΣΥΠ Αθηνών (2003-2004), εμπειρογνώμονας της ΟΚΕ, Πρόεδρος τη Νομικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2010-2016), διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Προσωπικός ιστότοπος του Ξενοφώντα Κοντιάδη

Χατζηπαντελής Θεόδωρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ από την ίδρυση του το 2001. Υπηρετεί στο ΑΠΘ από το 1981. Πήρε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος και το διδακτορικό του από τον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Δίδαξε στο τμήμα Μαθηματικών (1981-1990), στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (1990-2001), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1994-1995) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2008, 2011, 2012).

Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΠΤΔΕ (1995-97) και Πρόεδρος του ΠΤΔΕ (1997-2001), Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών (2004-06) και Πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών (2006-09). Από τον Απρίλιο του 2010 είναι μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και από τον Ιούνιο του 2011 είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής της ΜΟΔΙΠ του ΠΔΜ.

Συμμετείχε και συμμετέχει σε πλήθος επιτροπών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό σχετικά με τη στατιστική, τη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων σχετικά με εκλογική ανάλυση, δημόσια διοίκηση, πολιτικό μάρκετινγκ, στατιστική, διδασκαλία της στατιστικής, εφαρμοσμένη στατιστική, αστικό και περιφερειακό προγραμματισμό. Συμμετείχε σε πλήθος συνεδρίων και ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τα παραπάνω αντικείμενα.

Ήταν μέλος της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την Νέα Αρχιτεκτονική της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και στην ειδική επιτροπή για τον Εκλογικό Νόμο. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.) και είναι  μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε-Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α.). Σχεδίασε το εκλογικό σύστημα εκλογής των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Διετέλεσε Πρόεδρος (2002-06) του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (1994 -2006) και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Τμήματος της Association of Balkan Statisticians από το 1997. Διετέλεσε επίσης αναπληρωτής υπεύθυνος του έργου «Γραφείο Διασύνδεσης του Α.Π.Θ.» για το διάστημα 2000-2001, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για το διάστημα 2000-2004, εκπρόσωπος του ΥΠΕΠΘ στην EUROSTAT και εθνικός εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για την πρωτοβουλία 7 (πολίτες και διακυβέρνηση στην κοινωνία της γνώσης) του FP6.

Είναι μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Δημοσκοπήσεων (Σ.Ε.Δ.Ε.Α) (συγκροτήθηκε μετά από συμφωνία του ΣΕΔΕΑ με το Υπουργείο Τύπου).

Καιρίδης Δημήτρης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Βουλευτής ΝΔ - Ιδρυτικός Διευθυντής, Δίκτυο Ναυαρίνο

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διηύθυνε τη Θερινή Ακαδημία Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Ολυμπίας και από το 2009 τo δίκτυο προβληματισμού και δράσης Navarino Network στη Θεσσαλονίκη, του οποίου είναι Ιδρυτικός Διευθυντής. Διετέλεσε καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» στο Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts και διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και την Κεντροανατολική Ευρώπη στο Kennedy School του Πανεπιστήμιου Harvard. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του έχουν τίτλο: Εθνικισμός, Εθνοτικές Συγκρούσεις και Διεθνείς Σχέσεις-Θεωρία και Πράξη στα Βαλκάνια, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2015, Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012 (επιμ.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, 2015, Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ξένος Τύπος, Αθήνα: Πατάκης, 2014, The Historical Dictionary of Modern Greece, London: The Scarecrow Press, Inc., 2009, και Η Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική και η Συντηρητική Aντεπανάσταση, Αθήνα: Ι. Σιδέρης, 2008.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο σημείο τομής των διεθνών σχέσεων με τη συγκριτική πολιτική, με έμφαση στην ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών.

Ανδρεάδης Σταύρος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος

Ο Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα πολιτικού μηχανικού. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο του Δυτικού Βερολίνου.

Το 1973 άρχισε την ενεργό απασχόλησή του στο πλέγμα των οικογενειακών επιχειρήσεων που είχαν κύριο προσανατολισμό στον τουριστικό και τον κατασκευαστικό τομέα. Από το 1993 διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος.

Ο Σταύρος Ανδρεάδης είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας από την ίδρυση της το 1996.

Έχει διατελέσει, δε, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από το 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 2001, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος του Συνδέσμου. Είναι παντρεμένος με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου και πατέρας ενός γιου.
 

Vogt Susanna Διευθύντρια του Ιδρύματος Konrad Adenauer στην Αθήνα

Σχετικές ομιλίες