Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και όραμα κοινής ευημερίας

Βαληνάκης Γιάννης, El Ansari Abdelkader, Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη, Κουμουτσάκος Γεώργιος, Sijilmassi Fathallah, Hasbi Aziz, Χειλά Ειρήνη, Aboueddahab Mohammed-Zakariae, Υφαντής Κωνσταντίνος, Βαλλιανάτος Στέφανος, Σκορδέλη Μαρίνα

2 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 129:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1250

Με κεντρικό ομιλητή τον Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο Fathallah Sijilmassi, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα «Η Μεσόγειος μετά την Αραβική Άνοιξη. Εκδημοκρατισμός και Όραμα Κοινής Ευημερίας» που συνδιοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Πρεσβεία του Μαρόκο στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Jean Monnet και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών  Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Kράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκο στην Ελλάδα, Abdelkader El Ansari.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξεταστούν οι προκλήσεις ασφάλειας αλλά και κοινής ευημερίας για τους λαούς από τις δύο όχθες της Μεσογείου υπό το φως των εξελίξεων μετά την Αραβική Άνοιξη και της γεωπολιτικής ρευστότητας στην περιοχή. 

Ο Γ.Γ. της Ένωσης για τη Μεσόγειο τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ανακατατάξεις στην περιοχή, είναι πλέον καιρός για δράση, καθώς στο επίπεδο του σχεδιασμού έχουν όλα διατυπωθεί. Οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις δύο όχθες της Μεσογείου είναι η τρομοκρατία, οι μεταναστευτικές ροές και η ανεργία και αυτές είναι κοινές. Επεσήμανε, τέλος, τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, στα Ευρω-Μεσογειακά θέματα.

Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε τις ελληνικές πρωτοβουλίες εθνικά, αλλά και ως μέλος της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη Μεσόγειο − «μια θάλασσα που ενώνει ή χωρίζει, ανάλογα με τις πολιτικές που ακολουθούμε», όπως είπε. «Με την ανάπτυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ γύρω από τις θάλασσές της, η Ελλάδα αποκτά -γεωγραφικά, πολιτικά και οικονομικά- νέους άμεσους γείτονες στις βορειοαφρικανικές ακτές της Μεσογείου. Νέες σχέσεις που πρέπει η Ελλάδα να αναπτύξει άμεσα».
 

Η κ. Ρόδη Κράτσα, τόνισε την σημασία των εξελίξεων στις χώρες- εταίρους από την απέναντι όχθη της Μεσογείου για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ιδιαίτερα και επεσήμανε την ανάγκη να εργαστούμε συντονισμένα για την εμπέδωση της Δημοκρατίας στις μεσογειακές χώρες και την αντιμετώπιση των κρίσεων που προέρχονται από την Εγγύς και Μέση Ανατολή όπως και την υποσαχάρια Αφρική. 

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την σταθερότητα της οικονομίας της και της ευρωπαϊκής πορείας της για να μπορέσει ως αξιόπιστος εταίρος να παίζει αποτελεσματικό ρόλο στο σχεδιασμό όλων των πολιτικών για μια Μεσόγειο ειρήνης και προόδου για όλους τους λαούς. 

Σημ. Η Ένωση για τη Μεσόγειο θεσμοθετήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Προέδρου Ν. Sarkozy και περιλαμβάνει τις χώρες της Ε.Ε., τις χώρες – εταίρους της Ε.Ε. από την απέναντι όχθη της Μεσογείου και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. μεσογειακές χώρες.


Το Blod ευχαριστεί θερμά το Μεταφραστικό Γραφείο Elite Language Services, το οποίο είχε την ευθύνη της παράλληλης μετάφρασης των ομιλιών της εκδήλωσης και επέτρεψε αφιλοκερδώς την ενσωμάτωσή της στην παρούσα δημοσίευση.


Βαληνάκης Γιάννης Καθηγητής, ΕΚΠΑ - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet

Ο Γιάννης Γ. Βαληνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων DEA από το Πανεπιστήμιο Παρίσι Ι (Σορβόννη): στην διεθνή πολιτική, στην αμυντική πολιτική και στην ιστορία των διεθνών σχέσεων. Αναγορεύθηκε διδάκτορας των διεθνών σχέσεων από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1981.

Το 1984 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του ΔΠΘ και το 1992 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1995 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διπλωματία» και το 2000 και 2010 με το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1990-1998) στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet (2000-2004 και 2009- ). Εργάστηκε ως ερευνητής στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Έχει γράψει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κυριότερα έργα του είναι: Εισαγωγή στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, 1974-1989, Αθήνα: (β’ έκδοση: A. Σιδέρης 2003), Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική στην Πυρηνική Εποχή, Θεσσαλονίκη: εκδ. Παρατηρητής, 2001 (με Κ. Μπότσιου), The Black Sea Region: Challenges and Opportunities for Europe; Paris: Western European Union, Institute for Security Studies, 1999, Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, Θεσ/νίκη: Εκδ. Παρατηρητής, 1998. Greece’s Security Policy in the Post-Cold War Era, Ebenhausen: Wissenschaft und Politik, Forschungsinstitut fur Internationale Politik und Sicherheit, 1994.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τον Σεπτέμβριο 2007 Βουλευτής Δωδεκανήσου. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα κατά την περίοδο 2004-2009.

Μετά τις εκλογές του 2009, επέστρεψε στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ως Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet. Εξελέγη επίσης μέλος του Δ.Σ. του Center for European Studies στις Βρυξέλλες και συμμετέχει στην Εκδοτική Επιτροπή του «European View».

Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και διακρίσεις.

Προσωπική ιστοσελίδα του Γιάννη Βαληνάκη

El Ansari Abdelkader Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου στην Ελλάδα
Κράτσα-Τσαγκαροπούλου Ρόδη Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007-2012

Γεννημένη στη Ζάκυνθο, κοινωνιολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, η Ρόδη Κράτσα είναι Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Eξελέγη Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, σημειώνοντας διπλή πρωτιά αφού για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου του Ε.Κ. και για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην Α’ θέση. Εξελέγη Β’ Αντιπρόεδρος το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Αντιπρόεδρος χειρίστηκε τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια, ολοκλήρωσε με επιτυχία διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών και εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε διεθνείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Μέλος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο στις Επιτροπές Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξαιρετικά δραστήρια ευρωβουλευτής, μετρά πολλές εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις, παρεμβάσεις και ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου σε θέματα που αφορούν στην Ελλάδα, όπως η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., η ισορροπία των χωρών της ευρωζώνης, το νέο ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των αδύναμων περιφερειών, η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα, στις αποφάσεις των επιχειρήσεων και της δημόσιας ζωής.

Έχει έντονη παρουσία στη διεθνή σκηνή, εργαζόμενη συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου όπως και της Λατινικής Αμερικής. Παρούσα σε διεθνή fora αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να προβάλλει την Ελλάδα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών αφού ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επενδυτικότητα στην Ε.Ε. και τα νέα επενδυτικά εργαλεία ήλθε σε επαφή με μεγάλα θεσμικά και κρατικά επενδυτικά Ταμεία.

Έδωσε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πάντα παρούσα στις ελληνικές περιφέρειες, σε επαφή με τα επιμελητήρια, με κοινωνικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πλεονεκτήματα και τα προϊόντα τους, όπως στην πρόσφατη έκθεση που διοργάνωσε με θέμα «Γεύσεις από Ελλάδα. Εξερευνώντας τη δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σημασία τους για τον τουρισμό».

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός με πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο, έχει επίσης αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Η καθιέρωση το 2008 της 20ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας οφείλεται στην πρωτοβουλία και στις ενέργειες της Ρόδης Κράτσα. Συνεργάζεται με τις εθνικές επιτροπές ευρωπαϊκών χωρών για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενώ προωθεί τη δημιουργία Ελληνικού Συνδέσμου Προϊόντων κι Υπηρεσιών Υψηλής Ποιότητας με στόχο τη συμμετοχή του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πολιτισμικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών (ECCIA).

Κοινωνικές, πολιτικές δραστηριότητες

Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Διακρίσεις

Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.  Είναι επίσης επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ιστοσελίδα της Ρόδης Κράτσα

Κουμουτσάκος Γεώργιος Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου - Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνή Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε το 1995 με διάκριση «magna cum laude». Το 1992, εντάσσεται στο δυναμικό της Διπλωματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου των Εξωτερικών όπου και υπηρέτησε έως την εκλογή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2009. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Κατά την περίοδο 2016-2019 είχε οριστεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υπεύθυνος του τομέα εξωτερικών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο 2016, ήταν Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, από τον Μάιο 2014 έως τον Ιανουάριο 2016, ήταν μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της παράταξης «180° , Η Αττική αλλάζει πρόσωπο!».

Διετέλεσε Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας/European People’s Party (EPP), από το 2009 έως το 2014, όπου και ήταν μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την ίδια περίοδο, ήταν, επίσης, Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Τον Ιούνιο του 2013, ψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «Ευρωβουλευτής της χρονιάς» στον τομέα των Μεταφορών.

Τον Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο «Ευκράντη» για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 ήταν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς και της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2009, διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον Μάρτιο του 2004 έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Το 2001 τοποθετήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα ως υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Αμέσως μετά, ανέλαβε επικεφαλής στο γραφείο του τότε βουλευτή Επικρατείας και μετέπειτα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Πέτρου Μολυβιάτη.

Από το 1997 έως το 2001, εργάστηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.

Την περίοδο 1995-1997 υπηρέτησε στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Ιστοσελίδα του Γιώργου Κουμουτσάκου

Sijilmassi Fathallah Γενικός Γραμματέας Ένωσης για τη Μεσόγειο

Ο Fathallah Sijilmassi διορίστηκε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για την Μεσόγειο την 1η Μαρτίου 2012. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά. Ως Μαροκινός διπλωμάτης καριέρας, ειδικεύεται στον τομέα των διεθνών σχέσεων, ιδίως όσον αφορά τα ευρωμεσογειακά ζητήματα.

Ξεκίνησε να εργάζεται στον τραπεζικό τομέα ως εκπρόσωπος της Εμπορικής Τράπεζας του Μαρόκου στο Μιλάνο (Ιταλία). Η καριέρα του μέσα στα πλαίσια της μαροκινής διοίκησης, χαρακτηρίζεται από τον ενεργό ρόλο του στις διαπραγματεύσεις συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες.

Από το 1999 και μετά, έχει αναλάβει διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνηση του Μαρόκου : Διευθυντής της πολυμερούς συνεργασίας (1999-2001), Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρέσβης στην ευρωμεσογειακή διαδικασία της Βαρκελώνης (2001-2003). Στα 37 του, διορίστηκε Πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά του Μαρόκου ( 2003-2004) και αργότερα στη Γαλλία (2004-2009).

Το 2009, διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος του Μαροκινού Οργανισμού Ανάπτυξης των Επενδύσεων ο οποίος υπό την ηγεσία του προωθήθηκε και ήκμασε.

Ο κ.Fathallah Sijilmassi μιλάει πέντε γλώσσες : αραβικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Είναι Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής και Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Hasbi Aziz πρώην Υπουργός & Πρέσβης - πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Hassan II-Ain Chock, Καζαμπλάνκα

Καθηγητής Πανεπιστημίου, συνταξιούχος, πρώην Υπουργός, πρώην Πρέσβης κλπ. Γεννήθηκε το 1947 στο Άμπντα (Σάφι, Μαρόκο). Παντρεμένος με 3 παιδιά.

Σπουδές και πτυχία: Πτυχία Ανωτέρων Σπουδών στο Δημόσιο Δίκαιο, Νομική Σχολή του Νανσύ (Γαλλία), 1974. Διδακτορικό στο δημόσιο δίκαιο, Νομική Σχολή του Νανσύ (Γαλλία), 1978. Τίτλος της διατριβής: « Σημασία και κριτική της νομικής κατάστασης των απελευθερωτικών κινημάτων στο διεθνές δίκαιο».

Καριέρα: Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Μετζ, Γαλλία (1975-1978). Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Mohammed V-Agdal, Τμήμα Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (Νοέμβρη 1978-Δεκέμβρη 2012). Διδασκόμενα μαθήματα: Διπλωματική. Προβλήματα των χωρών υπό ανάπτυξη. Διεθνές οικονομικό και αναπτυξιακό Δίκαιο. Πολιτικά Συστήματα του Τρίτου Κόσμου. Διεθνείς Σχέσεις. Θεωρίες των διεθνών σχέσεων. Ιστορία των διεθνών σχέσεων του Μαρόκου.

Άλλες αποστολές: Διευθυντής Εκπαίδευσης των διοικητικών και τεχνικών στελεχών στο Υπουργείο Εσωτερικών (1985-1986). Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενημέρωσης (1986-1990). Μόνιμος εκπρόσωπος του Βασιλείου του Μαρόκου στον Ο.Η.Ε. (1990). Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ενημέρωσης (1991-1992). Υπουργός Διοικητικών Υποθέσεων (1992-1995). Πρύτανης του Πανεπιστημίου Hassan II Ain Chock (1997-2002), Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πιστοποίησης και Αξιολόγησης (CNAE) (1997-2002), Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Εκπαίδευσης, ΒΙΕ, ΟΥΝΕΣΚΟ, Γενεύη (2002-2004).

Δημοσιεύσεις: πολυάριθμα έργα και άρθρα για τις Διεθνείς Σχέσεις, το Διεθνές Δίκαιο, για την διεθνή Πολιτική και Οικονομία. Συμμετοχή στην σύνταξη του Σχολίου της Χάρτας του Ο.Η.Ε. άρθρο προς άρθρο, της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας του Μαρόκου κλπ.

Χειλά Ειρήνη Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η Ειρήνη Χειλά είναι Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Visiting Scholar στο George Washington University (Elliott School of International Affairs). Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Paris II (Pantheon-Sorbonne) στις Διεθνείς Σπουδές και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδασκε για 26 χρόνια (1993-2019) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος ΔΕΠΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονική Διευθύντρια του κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο «Διεθνείς και Στρατηγικές Σπουδές» του Παντείου Πανεπιστημίου με την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), Αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων.

Έχει διατελέσει Visiting Scholar στο Virginia Tech University, Department of Political Science and International Affairs, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Παν/μιο Paris II (Panthéon –Sorbonne), Stanley J. Seeger Visiting Fellow στο Princeton University κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-7, Visiting Research Fellow στο King’s College (1997-1998), Υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στο Ινστιτούτο Wissenschaft und Politik (2007).

Έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εισήγηση και έχει κάνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας σε θέματα αιχμής της θεωρίας διεθνών σχέσεων και ζητημάτων που άπτονται του σύγχρονου διεθνοπολιτικού προβληματισμού.

Aboueddahab Mohammed-Zakariae Αντιπρύτανης υπεύθυνος για την Επιστημονική Έρευνα και τη Συνεργασία, Πανεπιστήμιο Mohammed V, Ραμπάτ

Ο Μοhammed Zakaria ABOUDDAHAB είναι διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου, εξουσιοδοτημένος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκντάλ (Agdal) του Ραμπάτ. Είναι, επίσης, Αντιπρύτανης Επιστημονικής Έρευνας, Συνεργασίας και Διασύνδεσης. Ως συνεργαζόμενος ερευνητής του Βασιλικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, έχει διατελέσει συντονιστής και μέλος πολλών ερευνητικών ομάδων στο πλαίσιο του εν λόγω Ινστιτούτου, εκ των οποίων μίας με αντικείμενο τις δυναμικές γεωπολιτικής αλλαγής στον αραβικό κόσμο.

Έχει παρακολουθήσει κύκλο σπουδών στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (2004) και έχει διατελέσει ερευνητής του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (Χάγη, 2005).

Τέλος, έχει στο ενεργητικό του σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Υφαντής Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Υφαντής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Bradford του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου και αναγορεύθηκε διδάκτορας (1993).

Εργάστηκε ως Λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στα Πανεπιστήμια Bradford (1991-1993) και Portsmouth (1993-1995). Το 1998 ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στο Center for Political Studies, Πανεπιστήμιο Michigan, Ann Arbor, το 2002 Fulbright Visiting Scholar στη John F. Kennedy School of Government, Πανεπιστήμιο Harvard, και το 2009 ήταν IAA Senior Research Fellow, στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Το 2002 συμμετείχε στο Groupe de Réflexion Européen, του Conseil Economique de la Défense (CED), του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (2005-2007), και άμισθος Επιστημονικός Διευθυντής του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών (2004-2007).

Διδάσκει στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Kadir Has Üniversity, στην Τουρκία.

Είναι Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του ΕΚΠΑ.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά, όπως Global Review, Democratization, Turkish Studies, Southeast European and Black Sea Studies, Perceptions, International Journal, Balkan and Near East Studies, κ.ά.

Βαλλιανάτος Στέφανος Εθνικός Συντονιστής του Ιδρύματος Anna Lindh στην Ελλάδα, Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (ΗΒ) στο τομέα της Διεθνούς Πολιτικής και ειδική αναφορά στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ο προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Συντονιστής του ελληνικού εθνικού δικτύου του Ιδρύματος Anna Lindh. Επίσης, είναι συνεργάτης του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙΚΕΜΕΣ), όπου έχει διδάξει μαθήματα που αφορούν την σύγχρονη Μέση Ανατολή και ιστορία και πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ περιοδικά δημοσιεύει επιστημονικά άρθρα, δίνει διαλέξεις και σχολιάζει θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή – ιδιαίτερα θέματα Διεθνών Σχέσεων και Πολιτική της περιοχής, για την Κοινωνία των Πολιτών στον Αραβικό Κόσμο και τη Μεσόγειο, για το Κουρδικό ζήτημα και για την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος στη Μέση Ανατολή.
Σκορδέλη Μαρίνα Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Μαρίνα Σκορδέλη είναι Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα διατριβής: "Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και το Σύστημα Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου". Διετέλεσε Ειδική Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet και ως σύμβουλος του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, και έχει συντάξει μελέτες για το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σχετικές ομιλίες