Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το πάθος μου, η γλώσσα μου. Θεμελιώδεις αρχές της γλώσσας

Μπαμπινιώτης Γεώργιος, Κορίνθιος Ιωάννης, Τσιρώνη Νίκη

9 Φεβρουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 520

Κάθε εθνική και φυσική γλώσσα είναι μία ταξινομία του κόσμου που αντανακλά την αντίστοιχη σύλληψη, οργάνωση και έκφραση του περιβάλλοντος κόσμου. Λεξιλόγιο, γραμματική, σύνταξη είναι τα τρία συστατικά που αποτελούν την τυπολογία της κάθε γλώσσας. Η γλώσσα αποτελεί ένα σύστημα εξισώσεων που σχετίζονται με τον κόσμο και τη ζωή μας, και μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για τις θεμελιώδεις αρχές που τη διέπουν και που έγκεινται στην επικοινωνία. Οι έννοιες που απαρτίζουν τον κόσμο μας γίνονται σημασίες ντυμένες με μορφές, γίνονται λέξεις κι αυτό είναι το προνόμιο του ανθρώπου που βιώνει το τρισυπόστατο σχήμα της ύπαρξης, της νόησης και της σήμανσης.

Μπαμπινιώτης Γεώργιος Καθηγητής Γλωσσολογίας

Καθηγητής τής Γλωσσολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών (1973-2006), Ομότιμος (2006) και Επίτιμος (2007) καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος (από το 1987) τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Αθηνών, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Τιράνων Αλβανίας).

Ευρεία επιστημονική δράση με ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συμβούλια και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια.

Τακτικό μέλος τής “European Academy of Sciences and Arts”(έδρα στο Salzburg), τακτικό μέλος τής Societas Linguistica Europaea.

Διετέλεσε Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006), Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων (2012 [στην Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου]), Πρόεδρος τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2011), Πρόεδρος τού Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τής Ελλάδος, Πρόεδρος τού Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (που διεξήγαγε τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, 2009). Πρόεδρος τής Επιτροπής τής Βουλής των Εφήβων, Πρόεδρος τού Τμήματος Φιλολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος τής Επιτροπής Εκδόσεως τής Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα» και τής θεματικής Εγκυκλοπαίδειας τής Εκδοτικής Αθηνών (Γλωσσολογία).

Προσωπική ιστοσελίδα του Γεώργιου Μπαμπινιώτη

Κορίνθιος Ιωάννης Νεοελληνιστής, Πανεπιστήμιο Καλαβρίας

Ο Γιάννης Κορίνθιος δίδασκε από το 1979 νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Νάπολης και στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας. Ηγετικό στέλεχος της Ομογένειας, ιδρυτικό μέλος της Κοινότητας Νάπολης και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Είναι εμπνευστής και πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (2014-2017).

Είναι επίσης συγγραφέας πολλών διδακτικών εγχειριδίων αρχαίων ελληνικών για τα Κλασσικά Λύκεια Ιταλίας.

Το 2017 εξέδωσε την ψηφιακή εφαρμογή App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017. (Μεγάλο Ψηφιακό Λεξικό Αρχαίων Ελληνικών με 140.000 λήμματα).

Για το 2021 προετοιμάζει μια Έκθεση στη Νάπολη και στην Αθήνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Νάπολης και σε συνεργασία με τα ΓΑΚ της Ελλάδος με θέμα ΤΟ ΕΙΚΟΣΙΕΝΑ, Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

Grammatica del Neogreco (Fonetica e Morfologia), Cosenza 1990, Edizioni Brenner-UNICAL Sintassi del Neogreco, con appendice stilistica e lessicologica, Cosenza 1991, Edizioni Brenner Prolegomena al greco di oggi, UNICAL, Cosenza 1996 Letteratura greca ...in tasca, Napoli 2004 Lisia: per l'uccisione di Eratostene, Napoli 2005. Corso di lingua greca per i licei classici, Napoli 2007 ALFOMEGA Nuovo Dizionario greco antico - italiano, Napoli, 2007. Il mio primo dizionario di greco, Napoli 2011, I Greci di Napoli e del Meridione d’Italia dal XV al XX sec., Cagliari 2012, App Grande Dizionario Greco Classico HOEPLI, Milano 2017

Τσιρώνη Νίκη Ιστορικός-Βυζαντινολόγος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

H Νίκη Τσιρώνη είναι ιστορικός - βυζαντινολόγος. Σπούδασε στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο και έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στις βυζαντινές σπουδές. Από το 2000, εργάζεται στο Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και είναι εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Η έρευνά της εστιάζει στην πολιτιστική ιστορία με έμφαση στην προσκύνηση της Θεοτόκου, την ομιλητική λογοτεχνία και την υμνογραφία, καθώς και την ιστορία του βιβλίου και της διακόσμησής του στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Έχει διοργανώσει διεθνή συμπόσια για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", τη Φiλεκπαιδευτική Εταιρεία και το ΚΕΣ του Πανεπιστημίου του Harvard. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Πολιτιστικής Εταιρείας "Αίνος". Έχει επιμεληθεί εκθέσεις της Αγιορειτικής Φωτοθήκης, του Φωτογραφικού Αρχείου της Ρωσικής Διασποράς, καθώς και την έκθεση με τίτλο "Η Τέχνη της Βιβλιοδεσίας από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία" στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Έχει την εκτελεστική ευθύνη έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού των Διαλόγων των Αθηνών και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες για την προσκύνηση και τον θρήνο της Παναγίας στο Βυζάντιο.

Σχετικές ομιλίες