Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μετα-παλίμψηστο. Η πολλαπλότητα των ελάχιστων

Τέλλιος Αναστάσιος

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 38
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ι. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάζονται ορισμένες από τις επιστημονικές και σχεδιαστικές διερευνήσεις που επιχειρήθηκαν για τον Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ, στο ΚΙΘ και στην Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν προπλάσματα, εικονογραφήσεις και αποτυπώσεις και οι σχετικές συνθετικές απεικονίσεις.

Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται εισηγήσεις με διερευνήσεις των οικολογικών, κοινωνικών και χωρικών διασταυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας, θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιδανική πλατεία Αριστοτέλους, τον αστικό δημόσιο χώρο ως καθιστικό της πόλης και ιστορικές αποτιμήσεις για τις πολεοδομικές μορφές της ενότητας.

Οι περισσότερες διερευνήσεις έχουν προκύψει από εργαστήρια με έρευνες αρχείου ή πεδίου. Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικά πειραματικά εργαστήρια με σχεδιαστικές προσπάθειες για τον «Αδρανή Άξονα» και την αναβίωσή του, η «Αριστοτέλους Ανάβασις» και διερευνήσεις για το «Μετά-παλίμψηστο».

Τέλλιος Αναστάσιος Αρχιτέκτων - Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ

Ο Αναστάσιος Τέλλιος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, (Διπλ. Αρχ. Μηχ. ΑΠΘ) και στη Bartlett School of Architecture του UCL, Λονδίνο (M.Arch Dist. UCL). Είναι διδάκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δρ. ΑΠΘ), στη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των ερμηνευτικών θεωριών του. Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής του έρευνας ασχολήθηκε με ζητήματα αρχιτεκτονικής, θεωρίας και κριτικής και ειδικότερα με τις σχέσεις αρχιτεκτονικής, εικόνας και αναπαράστασης. Τα τελευταία χρόνια εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα σχετικά με τον προηγμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τον εννοιολογικό χωρικό πειραματισμό, τις σύγχρονες θεωρίες σχεδιασμού, την έρευνα μέσω του σχεδιασμού και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. 

Από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και σήμερα είναι Kαθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: Θεωρία και Πρακτική. Από το 2010-2020 έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο σε μεταπτυχιακό επίπεδο, το αντικείμενο του 'Περιβαλλοντικού σχεδιασμού πόλεων και ανοιχτών χώρων'. Έχει διατελέσει διευθυντής του Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, ενώ σήμερα είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Σχεδιασμός Αιχμής’ και διευθυντής της ερευνητικής μονάδας ‘ΙΝΝΕΝ Καινοτόμα Περιβάλλοντα’. 

Συμμετέχει σε έργα, ερευνητικά προγράμματα και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στους ευρύτερους τομείς του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Συμμετείχε σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και εργαστήρια (workshops) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ερευνητικά και χρηματοδοτούμενα προγράμματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού και εκπαίδευσης. Έχει επιμεληθεί εκδόσεις και μονογραφίες, μεταξύ άλλων τα ‘Συνεκδοχές: αρχιτεκτονική, εικόνα, χωρική αναπαράσταση’ (Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2011) και ‘Agile Design, advanced architectural cultures’ (CND publications, Thessaloniki, 2014). Έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις του ερευνητικού του έργου σε εκδόσεις, περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τμήματα της δουλειάς του, ερευνητικής, θεωρητικής και πρακτικής, ατομικής ή ως μέλος ομάδων έχουν εκτεθεί και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολυάριθμες εκθέσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις.

Σχετικές ομιλίες