Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«BOULEVARD DE LA SOCIETE DES NATIONS». Μια μεγάλη χειρονομία για τη Θεσσαλονίκη

Καλογήρου Νίκος

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:31:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 18

ΙΙ. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στη δεύτερη ενότητα τα θέματα εκκινούν από την προβληματική της ακαδημαϊκής προσέγγισης του άξονα της Αριστοτέλους ως εκθεσιακού γεγονότος και στους τρόπους με τους οποίους η πλατεία λειτουργεί ως τόπος και δημόσιο σπίτι. Η πολιτική γεωγραφική θεώρηση της Αριστοτέλους ως ρήγματος που έγινε γέφυρα συμπληρώνει το γενικότερο σχολιασμό.

Η ημερίδα ολοκληρώνεται με την ευρύτερη ανάπτυξη, από τους Επιμελητές και τον Εθνικό Επίτροπο των παραμέτρων της Μεγάλης Χειρονομίας της Θεσσαλονίκης και της εκθεσιακής της ανάδειξης, στο πλαίσιο του επίκαιρου κεντρικού ερωτήματος της τελευταίας Biennale Architettura «Πως θα ζήσουμε μαζί;». Αιτιολογείται η κεντρική ιδέα και οι σχεδιαστικές επιλύσεις της διπλής έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν. Παρουσιάζονται συνοπτικά οι ιστορικές αφετηρίες του αρχιτεκτονικού οράματος, οι πολιτικές – ιδεολογικές διαστάσεις, η ατελής υλοποίηση, η περιβαλλοντική λειτουργία και η σύγχρονη λειτουργία της Αριστοτέλους, ως παλίμψηστο με κοινωνικές, πολιτικές, συμβολικές και ψυχαγωγικές παραμέτρους.

Οι Επιμελητές της εθνικής συμμετοχής είναι οι:

Νίκος Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής, ΑΠΘ
Μαρία Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
Δημήτριος Θωμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
Δημήτριος Κονταξάκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ
Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Καλογήρου Νίκος Αρχιτέκτων - Ομ. Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Νίκος Καλογήρου γεννήθηκε το 1951 στη Βέροια. Το 1975 πήρε το δίπλωμα του Αρχιτέκτονα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Παρίσι στην Ιστορία, Γεωγραφία και Δημογραφία των Πληθυσμών και Κοινωνικών Ομάδων (DEA, EHESS, 1976), στην Πολεοδομία (Certificat, 1976, Diplôme de Formation Supérieure, 1979, CRU) και στην Αστική και Περιφερειακή Ανάλυση (DEA, Univ. Paris l, 1977). Το 1979 πήρε το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Paris 1 - Panthéon - Sorbonne. Θέμα της διατριβής ήταν n διερεύνηση της αστικοποίησης στους περιφερειακούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει από το 1983, και διευθυντής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού. Έχει επιβλέψει πολυάριθμες διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές. Την περίοδο 1991- 93 ήταν επισκέπτης καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή της Architectural Association στο Λονδίνο.

Έχει δημοσιεύσει 250 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 120 δημοσιεύσεις αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού έργου σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά ή καταλόγους εκθέσεων. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 36 βιβλία και τεύχη για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία. Ως ενεργός πολίτης συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.

Το ερευνητικό και εφαρμοσμένο έργο του εκτείνεται στους τομείς της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, του αστικού σχεδιασμού, της πολεοδομίας και της επανάχρησης συνόλων και κτισμάτων. Συμμετείχε ως υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε 30 ερευνητικά προγράμματα που ανατέθηκαν από διάφορους φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργεία, Δήμοι, Πανεπιστήμια). Έχει μελετήσει πολυάριθμα ιδιωτικά και δημόσια έργα που περιλαμβάνουν κατοικίες, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, πανεπιστημιακά κτίρια, μελέτες αστικού σχεδιασμού-πολεοδομίας και αποκαταστάσεις. Το εφαρμοσμένο έργο του έχει δημοσιευθεί και παρουσιαστεί στον ειδικό τύπο και σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε ακόμη συμμετοχή στη διοργάνωση και επιμέλεια σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Το συνθετικό έργο του έχει τιμηθεί με 32 βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Σχετικές ομιλίες