Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο αδρανής άξων. Αναβίωση της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Ζέγγελης Ηλίας, Αίσωπος Γιάννης, Κανταρέλης Θοδωρής

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 94
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ι. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάζονται ορισμένες από τις επιστημονικές και σχεδιαστικές διερευνήσεις που επιχειρήθηκαν για τον Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ, στο ΚΙΘ και στην Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν προπλάσματα, εικονογραφήσεις και αποτυπώσεις και οι σχετικές συνθετικές απεικονίσεις.

Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται εισηγήσεις με διερευνήσεις των οικολογικών, κοινωνικών και χωρικών διασταυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας, θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιδανική πλατεία Αριστοτέλους, τον αστικό δημόσιο χώρο ως καθιστικό της πόλης και ιστορικές αποτιμήσεις για τις πολεοδομικές μορφές της ενότητας.

Οι περισσότερες διερευνήσεις έχουν προκύψει από εργαστήρια με έρευνες αρχείου ή πεδίου. Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικά πειραματικά εργαστήρια με σχεδιαστικές προσπάθειες για τον «Αδρανή Άξονα» και την αναβίωσή του, η «Αριστοτέλους Ανάβασις» και διερευνήσεις για το «Μετά-παλίμψηστο».

Ζέγγελης Ηλίας Αρχιτέκτονας - Διδάσκων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Γεννημένος στην Αθήνα το 1937, ο Ηλίας Ζέγγελης σπούδασε στην περίφημη Architectural Association του Λονδίνου, όπου και δίδαξε για πολλά χρόνια, συναντήθηκε δημιουργικά με τον διάσημο Ολλανδό αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχάας και μαζί ίδρυσαν το Office for Metropolitan Architecture (ΟΜΑ), στο οποίο συνεργάστηκαν μέχρι το 1987. Στο γραφείο αυτό μαθήτευσε η Ζάχα Χαντίντ, αρχιτεκτονικό αστέρι σήμερα, της οποίας μέντορας υπήρξε ο Ζέγγελης. Αμέσως μετά δημιούργησε το Gigantes Zengelis Architects με έδρα την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με την Ελένη Τσιγάντε. 

Το 2000 τιμήθηκε με το Annie Spink Award for Excellence in Education του Royal Institute of British Architects. Η διδακτική του καριέρα του πρόσφερε τα πλεονεκτήματα μιας ζωής σε κίνηση και μιας διεθνούς εμπειρίας: Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσελντορφ, Berlage Institute του Ρότερνταμ, Πανεπιστήμια Πρίνστον, Κολούμπια, UCLA, Σχολές Αρχιτεκτονικής σε άλλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Ιαπωνίας και τα τελευταία χρόνια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Βόλου.

Αίσωπος Γιάννης Αρχιτέκτων Μηχανικός - Πρόεδρος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Γιάννης Αίσωπος είναι Προέδρος και Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός: Μεσογειακά Μέλλοντα – Πράσινη Συμφωνία».

Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Master in Architecture, Graduate School of Design, Harvard University. Επισκέπτης Καθηγητής, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, Columbia University, Νέα Υόρκη, Επισκέπτης Καθηγητής, Bartlett School of Architecture, University College London, Επισκέπτης Ερευνητής Stanley J. Seeger στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ.

Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Bernard Tschumi Architects, Νέα Υόρκη και το αρχιτεκτονικό γραφείο Santiago Calatrava Architects, Παρίσι. Από το 2002 έως το 2015 ήταν Independent Expert για το διετές Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργάτης της αρχιτεκτονικής επιθεώρησης Α10 στο Άμστερνταμ. Από το 2015 είναι Τακτικό Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εθνικός Επίτροπος και επιμελητής της ελληνικής συμμετοχής Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα στη 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale Βενετίας 2014 καθώς και επιμελητής της δίγλωσσης έκδοσης Tourism Landscapes: Remaking Greece / Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα (Αθήνα, 2014). Συνεπιμελήθηκε την έκθεση Landscapes of Modernization: Greek Architecture 1960s and 1990s (Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Ρότερνταμ, 1999) και τις εκδόσεις Τοπία Εκμοντερνισμού: Ελληνική αρχιτεκτονική ’60 και ’90 (Αθήνα, 2002), Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη (Αθήνα, 2001, 2η έκδοση 2018), Landscapes of Modernization: Greek Architecture 1960s and 1990s (Αθήνα, 1999) και Τοπία του Οικείου (Αθήνα, 1996). Στα κείμενά του έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα συστατικά στοιχεία της μετα-ολυμπιακής Αθήνας και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πόλη και το δημόσιο χώρο της. Το αρχιτεκτονικό και το γραπτό του έργο έχει δημοσιευτεί σε πολλά διεθνή και ελληνικά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

Κανταρέλης Θοδωρής Διδάσκων, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχετικές ομιλίες