Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολεοδομικές μορφές της ενότητας. Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Ρόδη Άλκηστις

5 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:18:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 57
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ι. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας παρουσιάζονται ορισμένες από τις επιστημονικές και σχεδιαστικές διερευνήσεις που επιχειρήθηκαν για τον Άξονα της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Αρχικά, αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στο ΑΠΘ, στο ΚΙΘ και στην Πολεοδομία της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή επιλεγμένων φοιτητών από την Ελλάδα. Παρουσιάζονται τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν προπλάσματα, εικονογραφήσεις και αποτυπώσεις και οι σχετικές συνθετικές απεικονίσεις.

Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται εισηγήσεις με διερευνήσεις των οικολογικών, κοινωνικών και χωρικών διασταυρώσεων στην περίοδο της πανδημίας, θεωρητικές προσεγγίσεις για την ιδανική πλατεία Αριστοτέλους, τον αστικό δημόσιο χώρο ως καθιστικό της πόλης και ιστορικές αποτιμήσεις για τις πολεοδομικές μορφές της ενότητας.

Οι περισσότερες διερευνήσεις έχουν προκύψει από εργαστήρια με έρευνες αρχείου ή πεδίου. Παρουσιάζονται επίσης, σημαντικά πειραματικά εργαστήρια με σχεδιαστικές προσπάθειες για τον «Αδρανή Άξονα» και την αναβίωσή του, η «Αριστοτέλους Ανάβασις» και διερευνήσεις για το «Μετά-παλίμψηστο».

Ρόδη Άλκηστις Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η δρ Άλκηστις Π. Ρόδη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1994) και Αστικό Σχεδιασμό στο Harvard University, Graduate School of Design (MAUD, 1997). Απέκτησε Διδακτορικό από το Delft University of Technology (Ph.D, 2008). Στη διατριβή της ανέπτυξε ένα νέο σχεδιαστικό εργαλείο ανάπλασης αστικών περιοχών μετασχηματίζοντας το οικοδομικό τετράγωνο βάσει των αρχών της ‘Δημιουργικής Πόλης’.

Το 2018-19 ήταν Επισκέπτρια Ακαδημαϊκός στο Massachusetts Institute of Technology (MIT). Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ., του Πανεπιστημίου Harvard, του Ιδρύματος Μιχελή και έλαβε ερευνητικές χορηγίες από το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Λάτση. Έχει ασκήσει την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Διετέλεσε ειδική σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης για θέματα αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αστική μορφολογία σε σχέση με σύγχρονες έννοιες όπως: αστική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, ‘υγιείς’ και ΄πράσινες’ πόλεις, και καθολικός σχεδιασμός. Το 2015 εισήγαγε την έννοια του ‘Bricolage Urbanism’. Διεξήγαγε εκτενή έρευνα πάνω στη Ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, η οποία οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου Modern Architectures in History: Greece (Reaktion, 2013) με τον A. Tzonis. Επιμελήθηκε και συνεισέφερε σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις.

Σχετικές ομιλίες