Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το μέλλον είναι εδώ. Εξελίσσοντας τη στρατηγική, τον προγραμματισμό και την επικοινωνία Μουσείων και Πολιτιστικών Οργανισμών - Εισαγωγικές ομιλίες

Γερουλάνου Ειρήνη, Pierce Thomas, Buckby Tony

4 Δεκεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1779

Σε μια εποχή που η πολιτισμική πληροφορία, οι εικόνες και το περιεχόμενο διατίθενται εύκολα, ξεπερνώντας τα γεωγραφικά σύνορα και τις φυσικές δομές, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνονται οι πηγές εσόδων, πολλά μουσεία επανεξετάζουν την ταυτότητά και την αποστολή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Τοπικά μουσεία γίνονται διεθνή μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ιστορικά μουσεία παρουσιάζουν σύγχρονα εκθέματα τέχνης ή φιλοξενούν τέχνες του θεάματος, παραδοσιακά μουσεία διευρύνουν την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους. Αυτές και πολλές άλλες αλλαγές οδηγούν τα μουσεία στην μεταβολή της εσωτερικής τους δομής με την προσθήκη νέων διεπιστημονικών θέσεων και ειδικοτήτων στο προσωπικό τους. Επιπλέον, οδηγούν τα μουσεία σε επανασχεδιασμό της εταιρικής τους ταυτότητας και  επανεξέταση της σχέσης τους με το κοινό, το μη-κοινό ή το προσδοκώμενο κοινό τους, και πάντα με απώτερο στόχο να παραμείνουν επίκαιρα, προσιτά και ουσιώδη.

Η φετινή Ημερίδα για τα μουσεία που συνδιοργανώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Βρετανικό Συμβούλιο, θα εξετάσει τις εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που επηρεάζουν τα μουσεία και τους πολιτισμικούς φορείς. Διευθυντές μουσείων, επιμελητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον του μουσείου και το μουσείο του μέλλοντος.

Γερουλάνου Ειρήνη Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Μουσείου Μπενάκη

Η Ειρήνη Γερουλάνου είναι Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Pierce Thomas Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων, Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Γεννημένος στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο την εβδομάδα που οι Beatles έβγαλαν το White Album, ο Τόμας (Τοντ) Πιρς ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο βρεφικών ρούχων για το Saks Fifth Avenue.  Μετά την Καλιφόρνια έκανε ένα πέρασμα από την Φλόριντα, όπου έμαθε να κολυμπά και να διαβάζει –δραστηριότητες που παραμένουν οι αγαπημένες του.  Στη συνέχεια έζησε στα προάστια της Ουάσινγκτον, σε μια περιοχή σχεδιασμένη από ένα Δανό αρχιτέκτονα, όπου άρχισε να γράφει ιστορίες στα γαλλικά. Στην ηλικία των 11 χρόνων επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά και ερωτεύτηκε αμέσως το αττικό φως. Επιστρέφοντας στην Αμερική μετακόμισε στο Κονέκτικατ. Εκεί έκανε συνέχεια πολύ κρύο και όλοι στο σχολείο του ασχολούνταν με το άθλημα του λακρός –ωστόσο, το τμήμα Αγγλικών Σπουδών ήταν εξαιρετικό, ενώ εκεί έμαθε την έννοια της μετριοφορσύνης από την αποτυχία του στα μαθηματικά.

Στα 17 του έφυγε από το Κονέκτικατ για να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο Stanford, με την προοπτική να δουλέψει στο χώρο των μουσείων. Σπούδασε για ένα εξάμηνο στο St. Catherine’s College στην Οξφόρδη, και συνέχισε για διδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Yale, όπου σύντομα έχασε το ενδιαφέρον του λόγω του περιορισμένου και πολύ ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια διεθνή στροφή. Αν και είχε δώσει εξετάσεις για το διπλωματικό σώμα περισσότερο ως αστείο, έμαθε ότι είχε γίνει δεκτός. Η τύχη του συνεχίστηκε με την πρώτη αποστολή του στην Αθήνα το 1994. Ακολούθησαν αποστολές στην Γκάνα, την Αλβανία, και ξανά στην Ελλάδα το 1999 και το 2003. Υπηρέτησε ως ακόλουθος τύπου με τον πρέσβη Νίκολας Μπερνς. Στη συνέχεια, στην Βιρμανία υπηρέτησε ως διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου στο Ρανγκούν που διαθέτει μια από τις πιο πολυσύχναστες βιβλιοθήκες της χώρας. Μετά τη Βιρμανία επέστρεψε στην Ουάσινγκτον όπου εργάστηκε στο Γραφείο Πληθυσμών, Προσφύγων και Μετανάστευσης. Ακολούθησε η Τουρκία, όπου υπηρέτησε ως μορφωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα από το 2010-2013. Επέστρεψε στην Αθήνα για μια Τρίτη φορά τον Αύγουστο του 2013 όπου θα παραμείνει για τρία χρόνια. Στην Ελλάδα οι προτεραιότητές του είναι να βοηθήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.

Υποστηρίζει τον οργανισμό υποτροφιών Prospect Burma για νέους από την Βιρμανία και είναι μέλος του Stanford PRIDE, του συλλόγου γκέι αποφοίτων του πανεπιστημίου.

Buckby Tony Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο το Πανεπιστήμιο του Nottingham και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ιταλία και συγκαταλέγεται στους συγγραφείς των υλικών διδασκαλίας γλωσσών που εκδόθηκαν από το Cambridge University Press.

Διετέλεσε Διευθυντής της Σχολής του Βρετανικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και στη συνέχεια άρχισε τη συνεργασία του με το  British Council  στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε μια σειρά από ηγετικούς ρόλους.

Το 1990 διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Μπολόνια και, αργότερα ανέλαβε Διευθυντής Υπηρεσιών Γλώσσας και στη συνέχεια  αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ιταλία (2001-2004).

Αργότερα υπηρέτησε  ως Αναπληρωτής Διευθυντή Αγγλικής Γλώσσας στην έδρα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με το έργο Οργανισμού στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Κίνα.

Από το 2007-2011 διετέλεσε Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και Πολιτιστικός Σύμβουλος της Βρετανικής πρεσβείας στη Σόφια πριν από τη τοποθέτησή του στην σημερινή θέση του στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες