Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία - Συμπεράσματα και σχόλιο

Szymczyk Adam, Preciado Paul

26 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 963
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, οι πολιτιστικοί φορείς καλούνται να σκεφτούν ξανά τον ρόλο και την απήχησή τους στην κοινωνία. Μέσα από μια γνήσια ανάγκη να παράγουν κοινωνικό έργο και να απευθύνονται σε όλο και πιο ευρύ κοινό, επιλαμβάνονται θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η συμμετοχικότητα.

Προκύπτουν, έτσι, κάποια ερωτήματα: Τα μουσεία ορίζονται από τα αντικείμενα ή από τους ανθρώπους; Τα κέντρα παραστατικών τεχνών αποτελούν χώρους θεάτρου και χορού ή χώρους συμμετοχής στα κοινά; Ποια είναι τα στοιχεία που προσφέρουν ολοκληρωμένες εμπειρίες στους επισκέπτες; Καθώς η οικονομική βιωσιμότητα αποτελεί επίμαχο ζήτημα, πώς μπορούν τα μουσεία να συνδεθούν περισσότερο με τις κοινότητές τους και να ανταποκριθούν σε δημογραφικές αλλαγές; Μπορούν οι πολιτιστικοί φορείς να γίνουν δυνάμεις κοινωνικής συνοχής; Εν τέλει, σε ποιον ανήκουν τα μουσεία;

Η 5η Ημερίδα για τα Μουσεία που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το British Council, εξετάζει τα παραπάνω ζητήματα. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες αλλαγής στην κοινωνία.

Szymczyk Adam Καλλιτεχνικός Διευθυντής, documenta 14
Είναι συνιδρυτής του Ιδρύματος της Γκαλερί Foksal στη Βαρσοβία στο οποίo εργάστηκε ως επιμελητής από το 1997. Ανέλαβε τη διεύθυνση της Kunsthalle της Βασιλείας το 2003, όπου οργάνωσε πάνω από 100 εκθέσεις ως τα τέλη του 2014. Μαζί με την Elena Filipovic, επιμελήθηκε την 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου, υπό τον τίτλο Όταν Τα Πράγματα Δεν Ρίχνουν Σκιά. Είναι μέλος του συμβουλίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Βαρσοβία. Το 2001 έλαβε το Βραβείο Walter Hopps για το έργο του ως επιμελητής από το Ίδρυμα Menil στο Χιούστον. Τον Νοέμβριο του 2013 του ανατέθηκε από ανεξάρτητη, διεθνή επιτροπή, η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της documenta 14.
Preciado Paul Επιμελητής Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων, documenta 14

Ο Paul B. Preciado είναι φιλόσοφος, επιμελητής και διαφυλικός ακτιβιστής καθώς και ένας από τους κορυφαίους μελετητές ζητημάτων φύλου και πολιτικών της σεξουαλικότητας. Αριστούχος απόφοιτος και υπότροφος του Fulbright, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του (Μ.Α.) στη Φιλοσοφία και τη Θεωρία Φύλου στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης όπου φοίτησε με καθηγητές την Agnes Heller και τον Jacques Derrida. Είναι κάτοχος διδακτορικού (PhD) στη Φιλοσοφία και τη Θεωρία της Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο του Princeton. Το πρώτο του βιβλίο, Contra-Sexual Manifesto (αναμένεται στα αγγλικά από τις εκδόσεις Columbia University Press μέσα στο 2015) χαρακτηρίστηκε από Γάλλους κριτικούς ως «το κόκκινο βιβλίο της queer θεωρίας» και έγινε σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό queer και trans ακτιβισμό. Έχει διατελέσει επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης (MACBA) και Διευθυντής του Independent Studies Program (PEI). Διδάσκει Φιλοσοφία του Σώματος και Διαφεμινιστική (Transfeminist) Θεωρία στο Université Paris VIII-Saint Denis και στο New York University.

Σχετικές ομιλίες