Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Premio Strega 2015 στην Αθήνα - Παρουσίαση του νικητή

Lagioia Nicola, Πριόβολου Στέλλα

29 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:35:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 808
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Lagioia Nicola
Πριόβολου Στέλλα

Γλώσσα
Ιταλική, με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά

Ημερομηνία
29/01/2016

Διάρκεια
00:35:14

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Premio Strega, Nicola Lagioia, ιταλική λογοτεχνία, λογοτεχνικό βραβείο Premio Strega, λογοτεχνικά βραβεία

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Nicola Lagioia (Νικόλα Λατζόια), ο οποίος με το μυθιστόρημά του La Ferocia (Η αγριότητα) από τις εκδόσεις Einaudi αναδείχθηκε νικητής του Βραβείου Strega για το 2015, φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus.

Τον ιταλό λογοτέχνη παρουσίασε στο κοινό η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλλα Πριόβολου, η οποία και συνομίλησε μαζί του.

Το Premio Strega αποτελεί την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας. Θεσμοθετήθηκε στα 1947, είναι ετήσιο και έχει απονεμηθεί σε πεζογράφους διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια, ο Ουμπέρτο Έκκο, ο Τσέζαρε Παβέζε, κ.ά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Δείτε το βιογραφικό του βραβευμένου συγγραφέα Nicola Lagioia, ανοίγοντας την καρτέλλα "Ομιλητές".

Lagioia Nicola Συγγραφέας - Premio Strega 2105

 Ο συγγραφέας Νικόλα Λατζόια γεννήθηκε το 1973 στο Μπάρι και ζει στη Ρώμη.

Το 2001 έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το μυθιστόρημα Tre sistemi per sbarazzarsi di Tolstoj (senza risparmiare sestessi) 
[Τρεις τρόποι για να απαλλαγούμε από τον Τολστόι (χωρίς να εξαιρέσουμε τους εαυτούς μας), από τις εκδόσεις minimum fax (Bραβείο Lo Straniero)].

Το 2004 δημοσίευσε στις εκδόσεις Einaudi το μυθιστόρημα Occidente per principianti (H Δύση για αρχάριους - Bραβείο Scanno, φιναλίστ Premio Bergamo, φιναλίστ Premio Napoli).

Το 2005 κυκλοφόρησε, στη σειρά της Einaudi Stile Libero, το έργο 2005 dopo Cristo (2005 μετά Χριστόν), μυθιστόρημα γραμμένο σε συνεργασία με τους Francesco Pacifico, Francesco Longo και Christian Raimo υπογεγραμμένο με το συλλογικό όνομα Babette Factory.

Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ανθολογίες. Υπεύθυνος ιταλικής πεζογραφίας για τις εκδόσεις minimum fax, είναι ένας από τους ιδρυτές του λογοτεχνικού blog “minima&moralia”. Αρθρογραφεί για το περιοδικό “Internazionale” και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Lo straniero” που διευθύνει ο Goffredo Fofi. Από το 2010 είναι ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής Pagina3, του καθημερινού πολιτιστικού μαγκαζίνο που μεταδίδεται από τη Rai-Radio 3.

Με το μυθιστόρημα Riportando tutto a casa (Φέρνοντας τα πάντα πίσω στο σπίτι, εκδ. Einaudi) απέσπασε το Βραβείο SIAE- Sindacato scrittori, το Βραβείο Vittorini, το Βραβείο Volponi και το Βραβείο Viareggio 2010 πεζογραφίας.

Από το 2013 ανήκει στην ομάδα επιλογής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Πριόβολου Στέλλα Καθηγήτρια Λατινική-Ιταλικής Φιλολογίας, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική, Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία και είναι διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών : «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός».

Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο: «Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo» επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας ως η καλύτερη μετάφραση παλαιού λογοτεχνικού κειμένου. Εξάλλου, εκδόθηκε πρόσφατα στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Carabba.

Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠ.Ε.Π.Θ., Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001.

Είναι Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Société Européenne de Culture στην Ελλάδα. Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Έχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2008.

Αρθρογραφεί στον ημερήσιο τύπο για θέματα παιδείας και κριτικής επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων.

Σχετικές ομιλίες