Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία του "Αναγνώστη" - 2η χρονιά

Μπασκόζος Γιάννης, Γαραντούδης Ευριπίδης, Μαρωνίτης Δημήτρης Ν.

5 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:07:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1329
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Για δεύτερη χρονιά το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης παρουσίασε τα Λογοτεχνικά Βραβεία του. Κρίθηκε η βιβλιοπαραγωγή  της χρονιάς 2013, με την απονομή βραβείων πεζογραφίας, διηγήματος, ποίησης, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, δοκιμίου και βιβλίου για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκαν πρόσωπα που με το έργο τους βοηθούν γενικότερα στην υπόθεση του βιβλίου.

Σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
 
Για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης στο Μέγαρο Μουσικής.

Tα  λογοτεχνικά βραβεία του Αναγνώστη αφορούν τις κατηγορίες: μυθιστόρημα, διήγημα-νουβέλα, ποίηση, λογοτεχνικό δοκίμιο-μελέτη, πρωτοεμφανιζόμενος/η ποιητής/τρια  και πρωτοεμφανιζόμενος/η πεζογράφος. Επίσης απονεμήθηκαν τα βραβεία:  Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά και Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους. Τέλος, απεδόθη εύφημος μνεία σε τρία βιβλία γνώσεων εκτός κατηγορίας.

Στην ίδια τελετή τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του ο φιλόλογος Δ.Ν. Μαρωνίτης.

Ο Αναγνώστης είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες. Δημιουργήθηκε από συνεργάτες του περιοδικού Διαβάζω με τη σύμπραξη νέων συνεργατών, και εμπεριέχει τις καλύτερες παραδόσεις του ιστορικού περιοδικού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα το πνεύμα της εποχής, τους σύγχρονους αισθητικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς. Παράλληλα ενημερώνει τους αναγνώστες του σε καθημερινή βάση για θέματα και ειδήσεις που αφορούν το βιβλίο, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες αλλά και τις τέχνες γενικότερα.

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ,
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
Γιάννης Ν. Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος
Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος, κριτικός
Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια
Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Χαλανδρίου
Αλεξίου Πόπη, γραφίστρια
Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφέας
Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας

Τα βίντεο παρουσίασης των υποφηψιοτήτων είναι από τη Thinkinfresh.gr, την οποία ευχαριστούμε για την ευγενική παραχώρησή τους.

Μπασκόζος Γιάννης Διευθυντής του περιοδικού "Αναγνώστης" - πρώην Διευθυντής του Περιοδικού "Διαβάζω"

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη θεωρία πολιτισμού. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον Μ.Γ. Μερακλή.

Εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης του "Βήματος Ιδεών", και, παράλληλα, διευθυντής -από το 2006 έως και την αναστολή της έκδοσής του- του περιοδικού "Διαβάζω". Για χρόνια υπήρξε συνεργάτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρές" και διετέλεσε αρχισυντάκτης του αγγλόφωνου περιοδικού "Hellenic Quarterly". Σήμερα είναι διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού "Αναγνώστης" που αποτελεί συνέχεια του ιστορικού περιοδικού "Διαβάζω".

Συνεργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά:"Διαβάζω", "Ithaca", "Αντί", "Πολίτης", "Ιχνευτής", "Η Άλως", "Επιστημονική Σκέψη", "Πανδώρα", "Γραφή" (Λάρισα), "Ρόπτρον" (Βόλος) και άλλα. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων "ΜΕΖ" (Καστανιώτης, 2005) και "Ποιοι ακούνε ακόμα τζαζ;" (Κέδρος, 2011), την πολιτιστική μελέτη "Τα περιττά και τα ουσιώδη, πολιτιστικές τάσεις στη μεταπολίτευση" (Δελφίνι, 1996) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Η πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης" (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα), (Παπαζήσης, 2004). και "Περί ζώων: με λογική και συναίσθημα" (σε συνεργασία με την καθηγήτρια Άννα Λυδάκη), (Ψυχογιός, 2011).

Γαραντούδης Ευριπίδης Συγγραφέας - Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1964 και είναι Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης τα τελευταία 11 χρόνια εργάζεται ως συμβασιούχος καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν την ελληνική λογοτεχνία, ιδίως την ποίηση, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Έχει γράψει ή επιμεληθεί 23 βιβλία με θέματα του γνωστικού αντικειμένου του. Οι μελέτες του σε περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους ανέρχονται σε περίπου 230. Έχει συμμετάσχει σε 50 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 11 ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα με την ιδιότητα του επιστημονικού υπευθύνου ή του ερευνητή. Έχει δημοσιεύσει, επίσης, δύο ποιητικά βιβλία. Βασικά βιβλία του: Πολύτροπος αρμονία. Mετρική και ποιητική του Kάλβου. Hράκλειο, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Kρήτης – Στέγη Kαλών Tεχνών και Γραμμάτων 1995. Oι Eπτανήσιοι και ο Σολωμός. Όψεις μιας σύνθετης σχέσης (1820-1950), Aθήνα, Eκδόσεις Kαστανιώτη 2001. Γιώργος Χειμωνάς, Πεζογραφήματα, Εισαγωγή-Επιμέλεια-Χρονολόγιο [βίου και έργου]: Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτης 2005. Ο Παλαμάς από τη σημερινή σκοπιά. Όψεις της ποίησής του και της σύγχρονης πρόσληψής της, Αθήνα, Καστανιώτης 2005. Από τον μοντερνισμό στη σύγχρονη ποίηση (1930-2006), Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2007. Η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα. Μια συγχρονική ανθολογία, Επιμέλεια-ανθολόγηση Ευριπίδης Γαραντούδης, Αθήνα, Μεταίχμιο 2008. Έλληνες ποιητές του μεταιχμίου (1880-1930). Ερμηνευτικές και γραμματολογικές (ανα)θεωρήσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη 2012.

Μαρωνίτης Δημήτρης Ν. Κλασικός Φιλόλογος, Δοκιμιογράφος

Ο καθηγητής Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Γυμνασιακές σπουδές στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου. Μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της πρώην Δυτικής Γερμανίας με υποτροφία της Humboldt-Stiftung. Διδάκτωρ και εντεταλμένος υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έως το 1967. Απολύεται, συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τη στρατιωτική χούντα. Επανέρχεται και παραμένει καθηγητής της ίδιας Σχολής από το 1975 έως το 1996. Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εφεξής συντονιστής του προγράμματος "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση", που εκπονείται στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Έγραψε βιβλία, μονογραφίες, και άρθρα για τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τον Σοφοκλή, τον Ηρόδοτο, τον Αλκαίο, τη Σαπφώ, που, εν μέρει ή εν όλω, και μετέφρασε. Προέχει η συντελεσμένη μετάφραση της "Οδύσσειας". Συγχρόνως μελέτησε και δημοσίευσε δοκίμια για μείζοντες νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους, επιμένοντας σε εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Σχετικές ομιλίες