Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Λογοτεχνικά Βραβεία του "Αναγνώστη" 2015

Μπασκόζος Γιάννης, Ντεκάστρο Μαρίζα

4 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1341
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Για τρίτη χρονιά το Megaron Plus φιλοξενεί την τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Πρόκειται για ένα ετήσιο θεσμό που κρίνει τη βιβλιοπαραγωγή  της χρονιάς που πέρασε και απονέμει βραβεία πεζογραφίας, διηγήματος, ποίησης, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, δοκιμίου και βιβλίου για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκε ο πανεπιστημιακός, ποιητής, φιλόλογος και κριτικός Γιάννης Δάλλας για το σύνολο του έργου του.

Ο Αναγνώστης είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες. Δημιουργήθηκε από συνεργάτες του περιοδικού Διαβάζω με τη σύμπραξη νέων συνεργατών, και εμπεριέχει τις καλύτερες παραδόσεις του ιστορικού περιοδικού, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα το πνεύμα της εποχής, τους σύγχρονους αισθητικούς και ιδεολογικούς προβληματισμούς. Παράλληλα ενημερώνει τους αναγνώστες του σε καθημερινή βάση για θέματα και ειδήσεις που αφορούν το βιβλίο, τους συγγραφείς, τους βιβλιοπώλες αλλά και τις τέχνες γενικότερα.

Την φετινή κριτική επιτροπή του θεσμού, αποτέλεσαν οι:

Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
Γιάννης Ν. Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος
Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος, κριτικός
Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια
Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας

Μπασκόζος Γιάννης Διευθυντής του περιοδικού "Αναγνώστης" - πρώην Διευθυντής του Περιοδικού "Διαβάζω"

Ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη θεωρία πολιτισμού. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στον Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον Μ.Γ. Μερακλή.

Εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης του "Βήματος Ιδεών", και, παράλληλα, διευθυντής -από το 2006 έως και την αναστολή της έκδοσής του- του περιοδικού "Διαβάζω". Για χρόνια υπήρξε συνεργάτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρές" και διετέλεσε αρχισυντάκτης του αγγλόφωνου περιοδικού "Hellenic Quarterly". Σήμερα είναι διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού "Αναγνώστης" που αποτελεί συνέχεια του ιστορικού περιοδικού "Διαβάζω".

Συνεργασίες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά:"Διαβάζω", "Ithaca", "Αντί", "Πολίτης", "Ιχνευτής", "Η Άλως", "Επιστημονική Σκέψη", "Πανδώρα", "Γραφή" (Λάρισα), "Ρόπτρον" (Βόλος) και άλλα. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων "ΜΕΖ" (Καστανιώτης, 2005) και "Ποιοι ακούνε ακόμα τζαζ;" (Κέδρος, 2011), την πολιτιστική μελέτη "Τα περιττά και τα ουσιώδη, πολιτιστικές τάσεις στη μεταπολίτευση" (Δελφίνι, 1996) και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους "Η πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης" (σε συνεργασία με τον καθηγητή Κώστα Λαπαβίτσα), (Παπαζήσης, 2004). και "Περί ζώων: με λογική και συναίσθημα" (σε συνεργασία με την καθηγήτρια Άννα Λυδάκη), (Ψυχογιός, 2011).

Ντεκάστρο Μαρίζα Κριτικός παιδικής λογοτεχνίας - Συγγραφέας

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, καθώς και πολλά άρθρα και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και νεανικού βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Διακρίσεις:
Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2019)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της ΙΒΒΥ - Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016, 2021)
Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014) και περιλαμβάνονται στον κατάλογο White Ravens (2017, 2018) της Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου

Σχετικές ομιλίες