Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το έντυπο προελέγχου: Από τη σύλληψη στην εφαρμογή

Γλύτση Έλενα

29 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 519
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου η δεύτερη ενημερωτική συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία», με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους εφαρμογής του συστήματος αναγνώρισης μουσείων κατά το άρθρο 45 του Ν. 3028/2002 (ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30-9-2011 Υ.Α., ΦΕΚ 2385/Β′/ 26.10.2011). 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποτίμηση του συστήματος αναγνώρισης (πιστοποίησης) μουσείων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, καθώς και η ενημέρωση των επαγγελματιών των μουσείων σχετικά με τον μελλοντικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως προς το θέμα.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Υπουργική Απόφαση.


Έντυπο προελέγχου. Από τη σύλληψη στην εφαρμογή

Στην ανακοίνωση επιχειρείται ο απολογισμός του πρώτου σταδίου της διαδικασίας της αναγνώρισης των ελληνικών μουσείων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2016 και, ως εκ τούτου, ήταν έως πρόσφατα αχαρτογράφητη.

Το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο συνίσταται στη συμπλήρωση του εντύπου προελέγχου και στην υποβολή από το υποψήφιο προς αναγνώριση μουσείο βασικών διοικητικών εγγράφων και εκθέσεων. 

Με βάση τον έλεγχο και την αξιολόγηση 23 φακέλων, που κατατέθηκαν στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, θα σχολιαστούν τα πεδία του εντύπου προελέγχου ένα προς ένα, καθώς και τα αιτούμενα συνημμένα στοιχεία τους, με σκοπό να δοθούν κατευθύνσεις και πρακτικές οδηγίες προς τους υποψηφίους. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί η κριτική προσέγγιση του ‘προελέγχου’, ο οποίος απαιτεί τόσο από τους αξιολογούμενους όσο και από τους αξιολογητές σύνεση, λογική και ευελιξία, προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος της διαδικασίας και να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της διαχειριστικής επάρκειας αλλά και της κοινωνικής προσφοράς των μουσείων.

Γλύτση Έλενα Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού

Κάτοχος πτυχίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου (Master of Arts) στη Μουσειολογία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Από το 2003 υπηρετεί το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού από διάφορες θέσεις (Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Ολυμπίας, Επιγραφικό Μουσείο). Το 2007 εντάσσεται στο δυναμικό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, όπου επικεντρώνεται σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης των κρατικών αρχαιολογικών μουσείων και της εκπόνησης/ελέγχου μουσειολογικών μελετών για την οργάνωση ή επανέκθεση μουσείων. Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή του ελληνικού συστήματος αναγνώρισης μουσείων. Κατά το παρελθόν εργάστηκε στο Τμήμα Μεσαιωνικής Τέχνης του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης με αρμοδιότητα την τεκμηρίωση των βυζαντινών συλλογών του Μουσείου. Έχει συγγράψει εκπαιδευτικό υλικό για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η ερμηνεία των συλλογών και η πολυγλωσσία στα μουσεία.

Σχετικές ομιλίες