Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα οφέλη της πιστοποίησης για τα μουσεία και το κοινό τους

Γκαζή Ανδρομάχη

18 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 974
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γκαζή Ανδρομάχη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/03/2016

Διάρκεια
14:38

Εκδήλωση
Αναγνώριση Μουσείων: Ο λόγος στα Μουσεία για τα μουσεία

Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης

Διοργάνωση
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κατηγορία
Μουσειολογία

Ετικέτες
αναγνώριση μουσείων, πιστοποίηση μουσείων, μουσεία

Η πιστοποίηση είναι μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία ένας οργανισμός μπορεί να χαρακτηρίζεται «μουσείο», αν πληροί ορισμένα προκαθορισμένα κριτήρια και ορισμένους μετρήσιμους δείκτες απόδοσης σε διάφορους τομείς της λειτουργίας του. Η θέσπιση συστημάτων πιστοποίησης αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των μουσείων μέσω της καθιέρωσης προτύπων ορθής λειτουργίας και την ενίσχυση του επαγγελματισμού στη λειτουργία τους. Παράλληλα, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου ίδρυσης μουσείων αμφιβόλου ποιότητας και στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του όρου «μουσείο». Στην παρούσα εισήγηση καταγράφονται και σχολιάζονται τα οφέλη της πιστοποίησης τόσο για τα μουσεία όσο και για το κοινό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έννοια της «δημόσιας ποιότητας» των μουσείων, την οποία εισήγαγε ο Kenneth Hudson, ως οδηγού για την αναζήτηση αριστείας και συνεχούς αυτοβελτίωσης των μουσείων.

Γκαζή Ανδρομάχη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Ανδρομάχη Γκαζή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει, επίσης, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο ΠΜΣ «Εκπαίδευση και πολιτισμός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Έχει εκπονήσει πληθώρα μουσειολογικών μελετών, έχει οργανώσει και επιμεληθεί εκθέσεις σε μουσεία διαφόρων τύπων, ενώ έχει, επίσης, συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς
διαγωνισμούς για την ανέγερση νέων μουσείων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία των μουσείων, την ιδεολογική διαχείριση της ελληνικής αρχαιότητας, τη θεωρία και την πρακτική των εκθέσεων, το κείμενο ως ερμηνευτικό μέσο στα μουσεία, τις σπουδές μνήμης, την προφορική ιστορία, τη δημόσια ιστορία και τη δημόσια αρχαιολογία.

Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνεται η συν-επιμέλεια των τόμων Η προφορική ιστορία στα μουσεία και στην εκπαίδευση (νήσος 2015, με την Ει. Νάκου) και Εθνικά μουσεία στη νότια Ευρώπη. Ιστορία και προοπτικές (Καλειδοσκόπιο 2012, με την Α. Μπούνια). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Τετράδια Μουσειολογίας και μέλος του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Έχει πτυχίο αρχαιολογίας από το ΑΠΘ, M.Phil. στην αρχαιολογία (κατεύθυνση: πολιτιστική διαχείριση & πρακτική μουσείων) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και Ph.D. στη
Μουσειολογία από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

Σχετικές ομιλίες