Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο λόγος στα μουσεία - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μισιρλόγλου Θούλη

18 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 704
Ομιλητές
Μισιρλόγλου Θούλη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/03/2016

Διάρκεια
11:31

Εκδήλωση
Αναγνώριση Μουσείων: Ο λόγος στα Μουσεία για τα μουσεία

Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης

Διοργάνωση
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κατηγορία
Μουσειολογία

Ετικέτες
αναγνώριση μουσείων, πιστοποίηση μουσείων, μουσεία

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία». Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από εβδομήντα μη δημόσια μουσεία της επικράτειας, καθώς και ειδικοί από τον χώρο των μουσείων.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη, από τον προσεχή Οκτώβριο, της εφαρμογής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήματος αναγνώρισης μουσείων που ιδρύονται ή ανήκουν σε άλλο νομικό πρόσωπο μετά από αίτηση αυτών, εφόσον διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε εφαρμογή των άρθρων 45 και 73 παρ. 8 του Ν. 3028/2002 και της ΥΠΠΟΤ /ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ93783/1682 (ΦΕΚ 2385/Β/26.10.2011) Υπουργικής Απόφασης.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν τις προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Απόφαση, καθώς και στα σχετικά έντυπα, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eservices.yppo.gr/diavouleuseis/Pages/viewconsultation.aspx?cID=23.

Μισιρλόγλου Θούλη Επιμελήτρια Συλλογών και Εκθέσεων, Μακεδονικό Μουσείου Σύγχρονης
Η Θούλη Μισιρλόγλου είναι ιστορικός τέχνης. Είναι επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης με ειδίκευση στην Ιστορία της τέχνης στο ΑΠΘ και στο Παρίσι. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιστορία Τέχνης και δραστηριοποιείται στο χώρο της επιμέλειας δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών, εκδόσεων και εικαστικών εκθέσεων.

Από τα τέλη της δεκαετίας ’90 έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσειακούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, και έχει οργανώσει εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού. Από το 2000 είναι στέλεχος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου εργάζεται ως Επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών. Κατά το διάστημα 2005-2006 συμμετείχε στην αναδιοργάνωση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το 2012 είχε την πρωτοβουλία για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για τις Εικαστικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

To 2007, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΣΤ, παρουσίασαν τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου σε πέντε χώρους στην Αθήνα, στην μεγαλύτερη έκθεση της συλλογής που έγινε μέχρι σήμερα.

To 2011, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, οργάνωσε το φεστιβάλ ‘Hotel Ariston’ αναζωογονώντας ένα εγκαταλελειμμένο ξονοδοχείο μαζί με 100 περίπου καλλιτέχνες όλων των καλλιτεχνικών ειδών από τα εικαστικά ως τη μουσική, την αρχιτεκτονική και το θέατρο.

To 2014, 2015 και 2016 είναι γενική συντονίστρια και σύμβουλος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ των Δημητρίων Θεσσαλονίκης, του ιστορικότερου καλλιτεχνικού φεστιβάλ της Μακεδονίας.

Έχει πάρει μέρος στο σχεδιασμό και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου και είναι μέλος εθνικών και τοπικών εικαστικών επιτροπών και ενώσεων, καθώς και ιδρυτικό μέλος καλλιτεχνικών συλλογικοτήτων.

Σχετικές ομιλίες