Φωτοπούλου Σταυρούλα - Βίλλυ
Μερτζάνη Μαρία
Φρισήρας Κωνσταντίνος
Τσίνας Νίκος
Γαρέζου Μαρία - Ξένη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
18/03/2016
Διάρκεια
23:40
Εκδήλωση
Αναγνώριση Μουσείων: Ο λόγος στα Μουσεία για τα μουσεία
Χώρος
Μουσείο Ακρόπολης
Διοργάνωση
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Κατηγορία
Μουσειολογία
Ετικέτες
αναγνώριση μουσείων, πιστοποίηση μουσείων, μουσεία
Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία». Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από εβδομήντα μη δημόσια μουσεία της επικράτειας, καθώς και ειδικοί από τον χώρο των μουσείων.
Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη, από τον προσεχή Οκτώβριο, της εφαρμογής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήματος αναγνώρισης μουσείων που ιδρύονται ή ανήκουν σε άλλο νομικό πρόσωπο μετά από αίτηση αυτών, εφόσον διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε εφαρμογή των άρθρων 45 και 73 παρ. 8 του Ν. 3028/2002 και της ΥΠΠΟΤ /ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ93783/1682 (ΦΕΚ 2385/Β/26.10.2011) Υπουργικής Απόφασης.
Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν τις προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Απόφαση, καθώς και στα σχετικά έντυπα, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eservices.yppo.gr/diavouleuseis/Pages/viewconsultation.aspx?cID=23.
Η Σταυρούλα –Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Εργάζεται από το 1996 στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τοποθετήθηκε ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Σύγχρονη Ιστορία (ΕΚΠΑ, 2008) και στην Κοινωνική Λαογραφία (ΕΚΠΑ, 2011).
Χειρίζεται άριστα την αγγλική γλώσσα και ικανοποιητικά τη γαλλική και την ισπανική.
Είναι Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2014. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε Διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, EE), αναφορικά με θέματα αρμοδιότητάς της.
Ο Νικόλαος Τσίνας είναι στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συμμετείχε σε πλήθος εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων της Μονής Δαφνίου, της Μονής Καισαριανής και της Μονής Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα. Από το 2011 υπηρετεί με ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού σε Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών, Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής).
Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Μ.Π.Σ. «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διπλωματούχος συντηρητής με ειδίκευση στη «Συντήρηση έργων τέχνης» και «Συντήρηση έργων ζωγραφικής».