Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αναγνώριση Μουσείων: Ο λόγος στα Μουσεία για τα μουσεία - Στρογγυλή τράπεζα

Φωτοπούλου Σταυρούλα - Βίλλυ, Μερτζάνη Μαρία, Φρισήρας Κωνσταντίνος, Τσίνας Νίκος, Γαρέζου Μαρία - Ξένη

18 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 23:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1238

Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης η πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση με τίτλο «Αναγνώριση μουσείων: Ο λόγος στα μουσεία για τα μουσεία». Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από εβδομήντα μη δημόσια μουσεία της επικράτειας, καθώς και ειδικοί από τον χώρο των μουσείων.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη, από τον προσεχή Οκτώβριο, της εφαρμογής από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συστήματος αναγνώρισης μουσείων που ιδρύονται ή ανήκουν σε άλλο νομικό πρόσωπο μετά από αίτηση αυτών, εφόσον διασφαλίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε εφαρμογή των άρθρων 45 και 73 παρ. 8 του Ν. 3028/2002 και της ΥΠΠΟΤ /ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ93783/1682 (ΦΕΚ 2385/Β/26.10.2011) Υπουργικής Απόφασης.

Η καθιέρωση ενός συστήματος αναγνώρισης και στη χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές παράδειγμα, αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και συνδέεται άρρηκτα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χάραξη της κρατικής μουσειακής πολιτικής. Ο τίτλος του «αναγνωρισμένου από το κράτος μουσείου» απονέμεται σε όσα μουσεία πληρούν τις προδιαγραφές που αναγράφονται λεπτομερώς στην προαναφερομένη Απόφαση, καθώς και στα σχετικά έντυπα, τα οποία μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://eservices.yppo.gr/diavouleuseis/Pages/viewconsultation.aspx?cID=23.

Φωτοπούλου Σταυρούλα - Βίλλυ Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η Σταυρούλα –Βίλλυ Κ. Φωτοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα, και αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Εργάζεται από το 1996 στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τοποθετήθηκε ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη Σύγχρονη Ιστορία (ΕΚΠΑ, 2008) και στην Κοινωνική Λαογραφία (ΕΚΠΑ, 2011).

Χειρίζεται άριστα την αγγλική γλώσσα και ικανοποιητικά τη γαλλική και την ισπανική.

Είναι Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2014. Έχει εκπροσωπήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε Διεθνείς Οργανισμούς (UNESCO, EE), αναφορικά με θέματα αρμοδιότητάς της.

Μερτζάνη Μαρία Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων & Νεώτερων Μνημείων, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Η Μαρία Μερτζάνη σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων (BSc) στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας (UCL) του Λονδίνου, ενώ τo 2002 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προστασία Μνημείων στην κατεύθυνση Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει εργαστεί σε πλήθος ανασκαφών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται με τη συλλογή Al Sabah στο Κουβέιτ, ως Σύμβουλος της UNESCO από το 1995. Από το 1998 εργάστηκε στο ΤΕΙ Αθήνας ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, όπου συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και επέβλεψε αρκετές πτυχιακές εργασίες. Το 2005 διορίστηκε μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού και υπηρέτησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Γ’ ΕΠΚΑ και τέλος στη ΔΣΑΝΜ, όπου από το 2014 είναι Προϊσταμένη. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη συντήρηση οργανικών υλικών, την επί τόπου διαχείριση ανασκαφικών ευρημάτων, τη συντήρηση τοιχογραφιών και διερεύνηση χρωστικών καθώς και την αναδιοργάνωση των μουσειακών αποθηκών.
Φρισήρας Κωνσταντίνος Προϊστάμενος Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων & Πολιτιστικών Κτηρίων, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Τσίνας Νίκος Στέλεχος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Φωτογραφίας, Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ο Νικόλαος Τσίνας είναι στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επί σειρά ετών εργάστηκε ως συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στην 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συμμετείχε σε πλήθος εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, μεταξύ των οποίων της Μονής Δαφνίου, της Μονής Καισαριανής και της Μονής Οσίου Μελετίου στον Κιθαιρώνα. Από το 2011 υπηρετεί με ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού σε Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών, Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής).

Είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Μ.Π.Σ. «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διπλωματούχος συντηρητής με ειδίκευση στη «Συντήρηση έργων τέχνης» και «Συντήρηση έργων ζωγραφικής».

Γαρέζου Μαρία - Ξένη Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων & Συλλογών, Διεύθυνση Μουσείων, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η Μαρία-Ξένη Γαρέζου είναι στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1995. Εργάστηκε διαδοχικά στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό εκπροσώπησε το ΥΠΠΟΑ σε Διεθνείς Οργανισμούς και προγράμματα. Στο διάστημα 2009-2015 διετέλεσε συνεργάτις της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου με αρμοδιότητα τα διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα και είχε την ευθύνη του συντονισμού του προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από πλευράς ΥΠΠΟΑ. Σήμερα είναι προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών της Διεύθυνσης Μουσείων. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου και έλαβε τη διδακτορική της διατριβή στην κλασική αρχαιολογία. Είναι επίσης απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα εξειδίκευσης τρίτου κύκλου στην πολιτισμική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine. Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις είναι γύρω από την αττική αγγειογραφία, την εικονογραφία και την πολιτισμική διαχείριση.

Σχετικές ομιλίες