Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το αίνιγμα της Κέρου και οι σπόροι του Δασκαλιού: ένα πρωτοαστικό κέντρο της εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο

Μαργαρίτη Εύη

25 Ιουνίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:04:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1604
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η διάλεξη με τίτλο «Το αίνιγμα της Κέρου και οι σπόροι του Δασκαλιού: ένα πρωτοαστικό κέντρο της εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο» της Εύης Μαργαρίτη, είναι η πρώτη από τις τρεις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για το καλοκαίρι του 2019 και πραγματοποίησε το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνδιοργάνωση με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Οι διαλέξεις, όπως και το καλοκαίρι του 2018, έγιναν στο ύπαιθρο, στο κήπο του Αστεροσκοπείου.

H Κέρος, ένα ακατοίκητο σήμερα νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι γνωστή κυρίως για τον μεγάλο αριθμό των σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια πολυετών ανασκαφών υπό την διεύθυνση του Καθ. Κόλιν Ρένφριου (Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα), ευρήματα που μαρτυρούν μοναδικές τελετουργικές πρακτικές κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθιστώντας την Κέρο το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο. Οι νέες αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ενός μικρού πυραμιδοειδούς νησιού σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της Κέρου, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε κομμάτι της. H διάλεξη, αφού κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στα αρχαιολογικά δεδομένα που κατέστησαν δυνατή την ερμηνεία της Κέρου ως μοναδικού ιερού της Πρώϊμης Εποχής του Χαλκού, επικεντρώνεται στον οικισμό του Δασκαλιού. Παρουσιάζονται τα πρόσφατα ευρήματα, εστιάζοντας πρώτα στη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τη μεταλλουργία, και στη συνέχεια η διάλεξη επικεντρώνεται στις αγρoτικές πρακτικές, την παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής, καθώς και το ρόλο, αν υπάρχει, της γεωργίας στην δημιουργία του πρωτοαστικού οικισμού στο Δασκαλιό της Κέρου. Το Δασκαλιό αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοηθεί η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της 3ης χιλιετίας π.Χ., η οικονομική οργάνωση, αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που οδήγησαν στην ανάδυση των πρωτο-αστικών κέντρων στο Αιγαίο και την αυγή της αστικοποίησης της Ευρώπης.

Μαργαρίτη Εύη Assistant Professor, Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center ( STARC)

H Εύη Μαργαρίτη σπούδασε Αρχαιολογία στην Αθήνα και μετέπειτα ειδικεύτηκε στην αρχαιοβοτανολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Sheffield. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Cambridge, ως υπότροφος του Belinda and Bill Gates Foundation. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στo εργαστήριο Wiener της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής και στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια για αρκετά χρόνια. Το 2013 επέστρεψε στο Cambridge ως Marie Curie Fellow. Το 2015 εκλέγεται Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου.

Η Εύη Μαργαρίτη συμμετέχει σε πάνω από 20 ερευνητικά προγράμματα ως αρχαιοβοτανολόγος στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Ιταλία. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και η έρευνα της εστιάζει κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού στην ανατολική μεσόγειο, στις αγροτικές πρακτικές και την οικονομία της Εποχής του Χαλκού αλλά και την τελετουργική χρήση των φυτών και της τροφής στην αρχαιότητα. Από το Σεπτέμβρη του 2019 και για τρεις μήνες θα βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Harvard.

Στις ανασκαφές της Κέρου συμμετείχε για πρώτη φορά το 2006, ως υπεύθυνη για τη μελέτη και δημοσίευση του αρχαιοβοτανικού υλικού από την ανασκαφική περίοδο 2006-2008 για να επιστρέψει ως υποδιευθύντρια πια στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Κέρου από το 2016-2018 και με αυτό το ρόλο θα μας παρουσιάσει τα νέα ευρήματα της ανασκαφής, που διευθύνεται από τους Colin Renfrew και Michael Boyd από το McDonald Institute του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Σχετικές ομιλίες