Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μπάνου Ελένη

Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων - τέως Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών (ΕΦ.Α.Π.Α.)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Σπ. Μπάνου κατάγεται εκ Κερκύρας (πατέρας) και Χαλκίδος (μητέρα). Απεφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχ/κο Τμήμα του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών το 1980. Εν συνεχεία έλαβε μεταπτυχιακό Master’s of Art (M.A.) (θέμα εργασίας «Bab’ eh Drah and Numeira: a historical setting based on metallurgy» και διδακτορικό (Ph.D.) τίτλο από το University of Pennsylvania στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. (θέμα, «Pottery groups from the west side of area A at Pseira, Crete»).

Ως φοιτήτρια έλαβε μέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πύλο, στο Αστρος Κυνουρίας, στον Κομμό στην Ψείρα, στους Αρμένους Ρεθύμνης, στου Αποδούλου Αμαρίου Κρήτης και στην Καισάρεια Παραθαλασσία στο Ισραήλ.

Εισήχθη, κατόπιν ειδικού διαγωνισμού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ) το 1989 και υπηρέτησε ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων στην ΚΕ΄, ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (στα Χανιά και Ηράκλειο αντιστοίχως), στην Κεντρική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ) και στην Β΄ΕΠΚΑ. Μετά από κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ το 2010 προήχθη σε Διευθύντρια-΄Εφορο και έκτοτε ηγήθηκε της Β’ΕΠΚΑ, της Γ’ΕΠΚΑ, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και προσφάτως της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (2022). Υπήρξε τακτικό μέλος του Κ.Α.Σ. από το 2011 μέχρι το 2020, είναι τακτικό μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Αττικής (ΤΣΜΑ) από το 2010 και τακτικό μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδοτήσεως (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Εκ της θέσεώς της είχε την ευκαιρία να συναντήσει και ξεναγήσει σε αρχαιολογικούς χώρους αρκετές διεθνείς προσωπικότητες μεταξύ των οποίων τον Μπ. Ομπάμα και την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

Έχει συγγράψει πάνω από σαράντα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά καθώς και πολλά λήμματα σε καταλόγους αρχαιολογικών εκθέσεων που οργανώθηκαν από το ΥΠΠΟ και έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις που πραγματεύονται πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην νεολιθική πλαστική, στην εικονογραφία και κεραμεική της εποχής του χαλκού, στην τοπογραφία των ιερών της Αθήνας καθώς και στην εικονογραφία του 4ου αι μ.Χ (μεταβατική περίοδος από τον παγανιστικό κόσμο στον χριστιανικό).

Από το 1998 διευθύνει την συστηματική ανασκαφή στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάμου Ρεθύμνου υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, όπου έχει φέρει στο φως σημαντική θέση της Μεσομινωικής περιόδου με πλούσια οικοδομήματα και ιερό άδυτο που διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.

ΟΜΙΛΙΕΣ