Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

The Future of Greek Banking

Ξυτάκη Μαρία, Γεωργιάδης Άδωνις, Χρυσολωράς Νίκος, Κοσιώνη Σία, Αποστολάκης Βαγγέλης, Moghadam Reza, Τριανταφύλλου Γεώργιος, Κιουρούκογλου Ιωσήφ, Ξενόφος Άρης, Pretzner Alex, Κάτσικας Γιώργος

9 Μαρτίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 86:53 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1903
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με πολύ επίκαιρο και σημαντικό θέμα: "Το Μέλλον του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος”, μία διοργάνωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science.

Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από εκπροσώπους ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επενδυτικών οίκων και από τον CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, το ρόλο των ξένων funds στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τις τάσεις στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, την ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών καθώς και το ενδεχόμενο σενάριο μίας νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 

Ομιλητές ήταν οι:

▪ Γιώργος Κάτσικας, Director, Financial Institutions Group, EMEA, UBS 

▪ Ιωσήφ Κιουρούκογλου, Director, Head, Investment Banking, Greece & Cyprus, Bank of America Merrill Lynch 

▪ Άρης Ξενόφος, CEO, Hellenic Financial Stability Fund (LSE Graduate) 

▪ Γεώργιος Τριανταφύλλου, Executive Director, Head, Investment Banking Services Greece, Goldman Sachs

▪ Reza Moghadam, Vice Chairman, Global Capital Markets & Head of Sovereign Debt Coverage, Morgan Stanley (LSE Graduate)

▪ Alex Pretzner, Managing Director, Head, Financial Institutions Group, CEEMEA, Citi

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί λόγω κωλύμματος, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
 

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαρία Ξυτάκη, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων London School of Economics and Political Science η οποία μίλησε για το έργο και το όραμα του Συλλόγου και για τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ευχαριστώντας στο τέλος τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης.
 

Η Σία Κοσιώνη, Δημοσιογράφος και Παρουσιάστρια Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων ΣΚΑΪ και απόφοιτος LSE, στην ομιλία της τόνισε την ανάγκη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ενώ παράλληλα δήλωσε περήφανη απόφοιτος του LSE κυρίως λόγω του σημαντικού έργου που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE. 
 

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Νίκος Χρυσολωράς, Greece & Cyprus Bureau Chief στο Bloomberg και απόφοιτος LSE. 


Ξυτάκη Μαρία Επίτιμη Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics

Η Μαρία Ξυτάκη εργάζεται ως Project Leader στο Τμήμα Group Financial Management and Control και συγκεκριμένα στο γραφείο του CFO στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στο project management καθώς και στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών digital marketing, διαφήμισης, εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει εργαστεί για την Thomson Reuters, τη Γενική Τράπεζα και για διεθνή fashion brands καθώς και για διαδικτυακές πλατφόρμες παροχής online υπηρεσιών. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MSc in New Media, Information and Society από το London School of Economics and Political Science και πτυχιούχος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College) από το οποίο αποφοίτησε με διάκριση. Είναι αισιόδοξη εκ φύσεως και πιστεύει στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και τη σκληρή δουλειά. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό από το 2010. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics.

Γεωργιάδης Άδωνις Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Ο Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1972, στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Μανωλίδου και έχουν δύο παιδιά, τον Αθανάσιο-Περσέα και τον Αναστάσιο-Αλκαίο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.

Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση των εκδόσεων «ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Το 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ».

Εκλέχθηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2007 και του 2009 με το πολιτικό κόμμα του ΛΑΟΣ.

Τον Φεβρουάριο του 2012, προσχώρησε στο πολιτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας τη βουλευτική του έδρα. Εκλέχθηκε με τη Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών στις εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.

Το 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Ναυτιλίας στην Κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου και το 2013 Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στις 18 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου.

Στις 9 Ιουλίου 2019, ο Άδωνις Γεωργιάδης ορκίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιστότοπος του Αδώνιδος Γεωργιάδη

Χρυσολωράς Νίκος Greece & Cyprus Bureau Chief στο Bloomberg
Ο Νίκος Χρυσολωράς είναι επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg News στην Αθήνα. Πριν την ένταξή του μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ειδήσεων του κόσμου το 2014, ήταν ανταποκριτής και σχολιαστής της ΕΕ στην Καθημερινή με έδρα τις Βρυξέλλες. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το London School of Economics, και κέρδισε το "Βραβείο Σχολιαστή" κατά το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου 2012.
Κοσιώνη Σία Anchorwoman, ΣΚΑΪ TV

Η Σία Κοσιώνη είναι πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος MSc in New Media, των πληροφοριών και της κοινωνίας από το LSE. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 2000 στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τις εφημερίδες. Από το 2006 είναι η βασική  anchorwoman του ΣΚΑΪ TV. Παρουσιάζει επίσης την κύρια ραδιοφωνική εκπομπή ειδήσεων για το ΣΚΑΪ 100,3, καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή "Ιστορίες" στο ΣΚΑΪ TV μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα.

Αποστολάκης Βαγγέλης Deputy Senior Partner & Head of Advisory, KPMG in Greece
Moghadam Reza Αντιπρόεδρος, Global Capital Markets - Επικεφαλής του δημόσιου χρέους Κάλυψης, Morgan Stanley

Ο Reza Moghadam είναι Αντιπρόεδρος του Global Capital Markets & Επικεφαλής για την κάλυψη δημόσιου χρέους στην Morgan Stanley. Εργάζεται στην εταιρεία από το 2014 ενώ πριν ήταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "ΔΝΤ", όπου υπηρέτησε για 22 χρόνια, έχοντας το ρόλο του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, υπεύθυνου για την αλληλεπίδραση με τους φορείς χάραξης και τα θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής πολιτικής κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Πριν αναλάβει το Ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ, ήταν Διευθυντής Στρατηγικής Πολιτικής για τρία χρόνια, και επικεφαλής του γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου επίσης για τρία χρόνια, συνεργαζόμενος με τον Rodrigo de Rato και τον Dominique Strauss-Kahn. Έχει εργαστεί στο παρελθόν τόσο στην Ευρώπη και όσο και στην Ασία. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το London School of Economics, και διδακτορικό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Τριανταφύλλου Γεώργιος Εκτελεστικός Διευθυντής, Επικεφαλής, Υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής Ελλάδας, Goldman Sachs

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου είναι εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs στο Λονδίνο, υπεύθυνος -  από τον Ιανουάριο του 2015 - για τις δραστηριότητες της τράπεζας στην Επενδυτική Τραπεζική Υπηρεσία στην Ελλάδα. Προηγουμένως, εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος στην ομάδα Goldman Sachs M&A στη Νέα Υόρκη από το 2012 μέχρι το 2015. Εντάχθηκε στην Goldman Sachs στο Λονδίνο ως M&A συνεργάτης το καλοκαίρι του 2007 και υπηρέτησε ως Διευθυντής Επιχειρηματικής μονάδας από το 2011-2012. Παλαιότερα, έχει εργαστεί ως οικονομικός αναλυτής για μια εταιρεία συμβούλων στη Βοστώνη από το 2003 έως το 2006. Κατέχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από το ΜΙΤ.

Κιουρούκογλου Ιωσήφ Διευθυντής, Επικεφαλής, Επενδυτικής Τραπεζικής, Ελλάδα & Κύπρος, η Bank of America Merrill Lynch
Ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου έχει περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Εργάζεται στην Bank of America Merrill Lynch από το 2006, αφού εργάστηκε για 2 χρόνια στην Credit Suisse. Το 2014 Ιωσήφ διορίστηκε προϊστάμενος της Επενδυτικής Τραπεζικής για την Ελλάδα και την Κύπρο για την Βank of America Merrill Lynch. Έχει ολοκληρώσει πάνω από 35 συναλλαγές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης με συνολική αξία άνω των € 38bn, μεταξύ άλλων και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων. Κατέχει πτυχίο (First Class Honours ) Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Citi και MSc in Advance Μηχανολόγου Μηχανικού από το Imperial College.
Ξενόφος Άρης Διευθύνων Σύμβουλος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τον Ιούλιο του 2015. Στον τραπεζικό τομέα διαθέτει πολυετή, άνω των είκοσι δύο ετών, επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων έχοντας διατελέσει ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε πολλές Εταιρείες Διαχείρισης Κεφαλαίων στην Ελλάδα, στην Κεντρική & Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέλος διοικητικών επιτροπών σε ιδιωτικές Ελληνικές Τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη ALPHA Asset Management ΑΕΔΑΚ και Διευθύνων Σύμβουλος στην Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ στην Ελλάδα. Σε διεθνές επίπεδο, έχει ασκήσει τα καθήκοντα του Προέδρου στην Eurobank FMC στο Λουξεμβούργο SA και στην EFG Eurobank MFMC SAI SA στη Ρουμανία συνεισφέροντας σημαντικά στην εδραίωση και ανάπτυξη της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων στις αντίστοιχες αγορές και στην ανάπτυξη τραπεζικών και ασφαλιστικών δικτύων διανομής.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα ετών της επαγγελματικής του πορείας, διατέλεσε μέλος Ανώτατων Διοικητικών Επιτροπών στην Τράπεζα Eurobank Εργασίας ΑΕ (ενδεικτικά αναφέρεται η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργητικού– Παθητικού (ALCO), η Εκτελεστική Επιτροπή Λιανικής τραπεζικής και Τραπεζικής Μεγάλης Κλίμακας και η Επιτροπή Επενδύσεων) τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου η Eurobank είχε παρουσία.

Ο κ. Ξενόφος έχει, επίσης, διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (Ένωση Θεσμικών Επενδυτών- ΕΘΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση της ΕΘΕ ενισχύοντας σημαντικά τον εξωστρεφή χαρακτήρα της και την επικοινωνία της με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ενώσεις και συνεργάτες.

Eίναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Science (B.Sc.), με Άριστα, στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Master of Science (M.Sc.) στα Οικονομικά από το London School of Economics and Political Science (LSE).

Pretzner Alex Managing Director, Head, Financial Institutions Group, CEEMEA, Citi

Ο Alex Pretzner είναι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Επενδυτικής Τραπεζικής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (CEEMEA) και Επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Αυστρίας, με έδρα το Λονδίνο. Έχει 17 χρόνια εμπειρίας στην συμβουλευτική χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία προσχώρησαν στα Ιδρύματα Investment Banking Group Financial της Citi στο Λονδίνο. Εργάστηκε επίσης για ένα-δύο χρόνια στο γραφείο της Νέας Υόρκης καλύπτοντας τις τράπεζες των ΗΠΑ και  άλλες διαφοροποιημένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Έχει εμπειρία στις βασικές M&A και στις συναλλαγές κεφαλαιαγορών στον Ελληνικό και Κυπριακό τραπεζικό τομέα. Κατέχει μεταπτυχιακό στο Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, καθώς και ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο εμπόριο από το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βιέννης. Επίσης, είναι κάτοχος Masters in Finance από το London Business School.

Κάτσικας Γιώργος Διευθυντής, Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής, UBS

Ο Γιώργος Κάτσικας είναι διευθυντής στο Τμήμα Επενδυτικής Τραπεζικής της UBS που καλύπτει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλη την περιοχή ΕΜΕΑ. Πριν από τον σημερινό ρόλο του, πέρασε επτά χρόνια στην Credit Suisse καλύπτοντας επίσης ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα στην Marfin Popular Bank. Έχει συμμετάσχει σε πολλές αυξήσεις κεφαλαίου, εξαγορές και συγχωνεύσεις και άλλες συναλλαγές των ελληνικών τραπεζών. Τα τελευταία χρόνια, συμβουλεύει την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των Santander, Royal Bank of Scotland και Millennium BCP) σχετικά με τις βασικές στρατηγικές συναλλαγών και αυξήσεων κεφαλαίου. Ενημέρωσε επίσης την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη δόμηση ενός Σχεδίου Προστασίας Ενεργητικού για το 2009.

Σχετικές ομιλίες