Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τέχνη-φύση, τέχνη-πόλη, τέχνη-ιστορία: ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου

Βαρώτσος Κώστας

3 Φεβρουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 57:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1833
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βαρώτσος Κώστας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
03/02/2016

Διάρκεια
57:33

Εκδήλωση
Καταθέσεις Πολιτισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος (κύκλος εκδηλώσεων λόγου)

Χώρος
Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος

Διοργάνωση
Τράπεζα της Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Καταθέσεις Πολιτισμού, γλυπτική, Κώστας Βαρώτσος

Κύκλο διαλέξεων με τίτλο «Καταθέσεις Πολιτισμού» εγκαινιάζει το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμβολής της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας οργανώνει αυτές τις ομιλίες και συζητήσεις, αναδεικνύοντας την ενεργό παρουσία της Τράπεζας στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Οι διαλέξεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και οργανώνονται με βάση τέσσερις κατ’ αρχάς θεματικές ενότητες: περιβάλλον – πολιτιστική διαχείριση – τέχνες – λογοτεχνία.
 
Οι ομιλητές και οι ημερομηνίες του πρώτου κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, είναι:

•        ο γλύπτης και Καθηγητής του Α.Π.Θ., Κώστας Βαρώτσος (3 Φεβρουαρίου 2016), με τη διάλεξη που παρουσιάζεται εδώ.

•        ο ζωγράφος και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Ανδρεαδάκης (2 Μαρτίου 2016), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Γιάννης Τσαρούχης: μια συνοπτική προσέγγιση της ζωγραφικής του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από το έργο του

•        ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Γιάννης Τροχόπουλος (6 Απριλίου 2016), ο οποίος θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη το θέμα: Συμμετέχοντας στην ανάπτυξη μιας αλληλέγγυας κοινωνίας: η μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, 1955-2010

•        οι αρχιτέκτονες και υπεύθυνοι της ανάπλασης της παραλίας της Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης και  BernardCuomo (4 Μαΐου 2016), οι οποίοι θα αναπτύξουν το θέμα: Στο δημόσιο χώρο: Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Ηράκλειο/Καβάλα/Κοζάνη/Νεάπολη/Ταγγέρη/Χανιά

•        ο λογοτέχνης Πέτρος Μάρκαρης (15 Ιουνίου 2016), ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: Ο συγγραφέας και οι πόλεις του.
 
Η εναρκτήρια διάλεξη του κύκλου ομιλιών και συζητήσεων «Καταθέσεις Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος έγινε από τον γλύπτη και καθηγητή του Α.Π.Θ. Κώστα Βαρώτσο, ο οποίος μίλησε με θέμα: Τέχνη-φύση, τέχνη-πόλη, τέχνη-ιστορία: ψάχνοντας τη χαμένη ισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου.
 
Ο K. Βαρώτσος οδήγησε το κοινό σε μία περιόδευση ανά τον κόσμο μέσα από τα έργα του, που βρίσκονται εγκατεστημένα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη: Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Ισπανία, Αμερική… Θέλοντας να εξερευνήσει την ανισορροπία μεταξύ χώρου και χρόνου και με τρεις βασικούς άξονες - τη φύση, τον αστικό χώρο και την ιστορία -  ο Κ. Βαρώτσος επεμβαίνει με τα έργα του σε δημόσιους χώρους, πλατείες, δάση, βουνά και παραλίες, δημιουργώντας εμβληματικές συνθέσεις, που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στη μνήμη.

Η παρουσίασή του προσέφερε ένα γοητευτικό ταξίδι στις μεγάλες κατασκευές του από γυαλί, μάρμαρο, μέταλλο και ξύλο – τα υλικά που κυρίως χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης – και στα έργα του,που συνδιαλέγονται με το φυσικό τοπίο και συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τη φύση με την τεχνολογία, την πόλη με την ύπαιθρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο η έμπνευση επισκέπτεται τον καλλιτέχνη και, όταν συναντιέται με την αμέριστη συμπαράσταση υπευθύνων και κοινού, του επιτρέπει να μεγαλουργήσει. 

Βαρώτσος Κώστας Γλύπτης - Καθηγητής, Αρχιτεκτονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα και ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Το 1999 εξελέγη Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Είναι μέλος της Ακαδημίας Engelberg της Ελβετίας και έχει ανακηρυχθεί Ιππότης (Cavaliere) της Ordine della Stella della Solidarietà Italiana (2004). Επίσης, έχει λάβει Fulbright Grant (1990-1991, Ν. Υόρκη), καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο γλυπτικής Segno d’ Oro (2007, Ιταλία), το Street Trend Award 2004/2005 για άτιτλο έργο του (2001, Ελβετία), το βραβείο για το καλύτερο έργο σε δημόσιο χώρο, The Year in Review 2004, για το γλυπτό Συγκοινωνούντα Δοχεία που βρίσκεται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα του έχουν εκτεθεί στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στο Musée d' Art moderne et d' Art contemporain της Νίκαιας, στο Musée de design et d’arts appliqués contemporains της Λωζάννης, στις Μπιενάλε της Βενετίας, του Λος Άντζελες και του Σάο Πάολο και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, τις αίθουσες τέχνης Giorgio Persano στο Τορίνο και το Μιλάνο, το Palazzo dei Congressi της Ρώμης, το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Μουσείο Μπενάκη.

Πολλά έργα του εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, όπως ο Δρομέας, που σήμερα κοσμεί την Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά από το ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Σχετικές ομιλίες