Bodossaki Lectures on Demand

Τα οικονομικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς (Άτομο, Κοινωνία, Θεσμοί) - 2η ομιλία

Χατζής Αριστείδης

18 Οκτωβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:35 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 534
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Χατζής Αριστείδης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
18/10/2018

Διάρκεια
66:35

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"

Χώρος
Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"

Διοργάνωση
Πολιτιστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πύρνα

Κατηγορία
Φιλοσοφία, Οικονομία

Ετικέτες
ανθρώπινη συμπεριφορά, άτομο, κοινωνία, θεσμοί, Ελλάδα, οικονομική κρίση

Τα οικονομικά της ανθρώπινης συμπεριφοράς (Άτομο, Κοινωνία, Θεσμοί)

Σεμινάριο 8 ομιλιών του Καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή, στην Πολιτιστική Εταιρεία ΠΥΡΝΑ.


Στο σεμινάριο θα απαντηθούν σε ερωτήματα όπως:

-Γιατί ξέσπασε στην Ελλάδα μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης;

-Πώς επιλέγεις τον σύντροφό σου;

-Πώς λαμβάνει αποφάσεις ένας ορθολογικός εγκληματίας;

-Γιατί η νομιμοποίηση των αμβλώσεων μείωσε την εγκληματικότητα στις Η.Π.Α.;

-Γιατί οι ζώνες ασφαλείας αυξάνουν τον αριθμό των ατυχημάτων;

-Γιατί οι άνθρωποι φέρονται, σε αρκετές περιπτώσεις, ανορθολογικά, βλάπτοντας με τις επιλογές τους τον ίδιο τους τον εαυτό;

-Γιατί ο γάμος μοιάζει με διμερές μονοπώλιο;

Χατζής Αριστείδης Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ Δικαίου και Οικονομικών του University of Chicago.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής, τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2018 Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει το μάθημα "Δίκαιο & Οικονομικά" (ως επισκέπτης καθηγητής) στο Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και στο ΠΜΣ "Δίκαιο & Οικονομία" του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.

Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics (επενεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues (IREF). Είναι επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ).

Από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι τον Μάιο του 2016 ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).

Είναι μέλος της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει διδάξει και έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε συνέδρια στην Ευρώπη, στη Βόρειο Αμερική, στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή. Συμμετείχε σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Διευθύνει το υπό έκδοση επιστημονικό περιοδικό Civil Law & Economics Review και τα Φιλελεύθερα Κείμενα και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law.

Τα βιβλία του Φιλελευθερισμός και Επιχειρήματα Ελευθερίας, κυκλοφόρησαν το 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Είναι επίσης ο επιμελητής του διεθνούς συλλογικού τόμου Law and Economics: Philosophical Issues and Fundamental Questions (London/New York: Routledge, 2015).

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή, του Protagon και του Vice, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Ημερησία, Βοοκs' Journal κ.α.) και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, CNBC, Korea Herald κ.α.) ενώ έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ελληνικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και διεθνή μέσα ενημέρωσης (Al Jazeera, BBC, Bloomberg News, Daily Telegraph, Economist, Euronews, Financial Times, FT Deutschland, Guardian, Aftonbladet, Hürriyet, NRC Handelsblad, National Public Radio, New York Times, Reason, Spiegel, Southern California Public Radio, Time, Voice of America, Wall Street Journal, Βελγική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική, Ιρλανδική, Ιταλική, Καναδική, Κινεζική, Κορεάτικη, Ρωσική, Σουηδική, Τουρκική, Φινλανδική Κρατική Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, κ.ά.).

Συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπως: American Economic Association, American Law & Economics Association, American Political Science Association, American Society for Political & Legal Philosophy, European Association for Evolutionary Political Economy, European Network for the Philosophy of the Social Sciences, Federalist Society for Law & Public Policy, International Economics & Philosophy Society, International Society for New Institutional Economics, World Interdisciplinary Network for Institutional Research, κλπ.

Είναι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International και υποστηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Oxfam.

Προσωπική ιστοσελίδα του Αριστείδη Χατζή

Σχετικές ομιλίες