Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Τα δικαιώματα των προσφύγων σε περίοδο κρίσης

Κουλοχέρης Σπύρος, Στυλιανούδη Λίλυ, Ζωγραφάκης Σταύρος, Συρμαλής Δημήτρης, Χασσανπούρ Γκολάμ, Μπάσδρα Έφη, Καϊλής Αντώνης

25 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 134:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2748

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, διοργάνωσε συζήτηση με θέμα: Τα δικαιώματα των προσφύγων σε περίοδο κρίσης

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Αντώνης Καϊλής και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κα Λίλιαν Χρυσοχοϊδου-Αργυροπούλου

Ομιλητές ήταν ο Σπύρος Κουλοχέρης, Δικηγόρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες που μίλησε για «Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και η αναίρεσή του» η Λίλυ Στυλιανούδη, Νομικός – Ανθρωπολόγος, Ερευνήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, Ακαδημία Αθηνών, της οποίας η ομιλία είχε θέμα «Γηγενείς versus πρόσφυγες: Τελικά για ποια δικαιώματα ομιλούμε;»

Επίσης μίλησαν ο Σταύρος Ζωγραφάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με θέμα: «Οικονομική κρίση και αλλοδαποί», ο Δημήτρης Συρμαλής, Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικού Ασύλου της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής σχετικά με «Απόψεις για τη διαχείριση αλλοδαπών αιτούντων πολιτικό άσυλο», ο Γκολάμ Χασσανπούρ, Διερμηνέας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, «Περιμένοντας έξι χρόνια για πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα» και τέλος η Έφη Μπάσδρα, Νομικός, Εθελόντρια Καθηγήτρια Ελληνικών στο Διαπολιτισμικό Κέντρο, «Πυξίδα» του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με θέμα: «Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα: Διδάσκοντας ελληνικά σ’ ένα σχολείο για πρόσφυγες»

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Μαρία Δεληθανάση.

Κουλοχέρης Σπύρος Δικηγόρος - Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ο Σπύρος Κουλοχέρης είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ιστορία του Δικαίου, επιστημονικός υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ. Ως δικηγόρος εκπροσωπεί κυρίως και υποστηρίζει αιτούντες άσυλο στη διαδικασία ασύλου από το 2002 ενώπιον διοικητικών αρχών και δικαστηρίων.’Εχει συμμετάσχει ενεργά σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που αφορούν κυρίως  το προσφυγικό δίκαιο,την διοικητική κράτηση, την εμπορία ανθρώπων, τα θύματα βασανιστηρίων, τα εγκλήματα μίσους. Έχει συμβάλει στην σύνταξη εκθέσεων, που απευθύνονται σε διεθνή όργανα. Έχει γράψει ανάλογα με το αντικείμενό του  επιστημονικά άρθρα και είναι εκπαιδευτής σε αντίστοιχα προγράμματα. Έχει λάβει μέρος αλλά και συντονίσει δημόσιες συζητήσεις για τα θέματα αυτά, έχει δε κάνει παρουσιάσεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

Στυλιανούδη Λίλυ Νομικός - Ανθρωπολόγος - Ερευνήτρια & Διευθύντρια, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας, Ακαδημία Αθηνών

Η Μ.-Γ. Λίλυ Στυλιανούδη είναι νομικός-ανθρωπολόγος, ερευνήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών. Σπούδασε στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με εξειδίκευση στην ανθρωπολογία του δικαίου και την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά.

Εκτός των άλλων ερευνητικών ενασχολήσεών της (επιτόπιες έρευνες στην Αφρική και την Ελλάδα), από το 1984 ασχολείται ενεργά ως κλινική ανθρωπολόγος με τον χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ δίδαξε σε πολλές σχολές και προγράμματα σπουδών. Επίσης, έχει γράψει πολλά άρθρα και μελέτες.

Ζωγραφάκης Σταύρος Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Ο Σταύρος Ζωγραφάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών καθώς και στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εφαρμοσμένα μακρο-οικονομικά υποδείγματα γενικής ισορροπίας, στην κατασκευή πινάκων κοινωνικής λογιστικής, στην διανομή του εισοδήματος με έμφαση στην ανισότητα και στη φτώχεια, σε θέματα που άπτονται της οικονομικής πτυχής της μετανάστευσης και τέλος σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Ιστοσελίδα του Σταύρου Ζωγραφάκη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συρμαλής Δημήτρης Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικού Ασύλου, Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής
Χασσανπούρ Γκολάμ Διερμηνέας, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Μπάσδρα Έφη Νομικός - Εθελόντρια Καθηγήτρια Ελληνικών στο Διαπολιτισμικό Κέντρο, "Πυξίδα" του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Η Έφη Μπάσδρα αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Το 2002 συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας-Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας τους Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ από όπου και αποφοίτησε με άριστα για να ξεκινήσει στο ίδιο πανεπιστήμιο το 2003 την εκπόνηση της Διδακτορικής της Διατριβής στον Τομέα Ιστορίας του Δικαίου.

Από το 1990 εργάζεται ως επαγγελματίας μεταφράστρια νομικών, πολιτικών, οικονομικών κ.α. κειμένων σε συνεργασία με το μεταφραστικό γραφείο Αθηνών «Σύγχρονες Μεταφράσεις. Το 2004 συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο «Λιβάνη» ως αναγνώστρια και μεταφράστρια λογοτεχνίας. Το 2008 προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης και την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη στη δίγλωσση έκδοση του τόμου «Η Δημιουργική Φωτογραφία στην Αρχαιολογία». Το 2010 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις «Στρατής – Κ.Ψ.Μ.» και το 2011 με τις εκδόσεις «Ψυχογιός» για μεταφράσεις βιβλίων από τα αγγλικά και τα ισπανικά.

Καϊλής Αντώνης Πολιτικός Αναλυτής - πρ. Υπάλληλος της ΕΕ, ΓΔ Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οικονομολόγος, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Louis Pasteur και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου.

Διετέλεσε  διοικητικό στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 1982 έως τον Ιανουάριο 2015. Ήταν ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σχετικές ομιλίες

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης 01:45:01

Φεβ 04, 2020

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Οικονόμου Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Θοδωρής Εμβαλωτής Αναστάσιος Τήνιος Πλάτων Syed Mohammad Jamil Οικονομάκου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική