Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Δικαιώματα των Προσφύγων και Πολιτικές Ένταξης

Πασσά Ξένια

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:47 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 739
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στην παρούσα εισήγηση γίνεται σύντομη αναφορά στο διεθνές και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την ένταξη και τα κοινωνικά δικαιώματα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και διευκρινίζονται οι κατηγορίες των προσώπων αυτών (αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και δικαιούχοι επικουρικής προστασίας) σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το ενωσιακό δίκαιο. Παρουσιάζονται επίσης στατιστικά στοιχεία του 2014 για τον προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο και στην Ελλάδα.
 

Υπογραμμίζεται η σημασία της σύνδεσης των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο με την ενδεχόμενη ένταξή τους, καθώς και οι νέες προκλήσεις για την ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μετά την αναγνώριση. Αναφέρονται συνοπτικά τα κοινωνικά δικαιώματα και άλλα συναφή ζητήματα (π.χ. διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης και πολιτογράφησης), αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημερινή κατάσταση, τα κενά και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία.
 

Γίνεται αναφορά στα ευρήματα ερευνών της Ύπατης Αρμοστείας σχετικά με την ένταξη των προσφύγων στην Ευρώπη, καθώς και στο κείμενο του Δεκεμβρίου 2014 «Παρατηρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με την παρούσα κατάσταση του ασύλου στην Ελλάδα», όπου επισημαίνονται τα ειδικότερα ζητήματα προστασίας και τα πρόσθετα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες.

Τέλος, διατυπώνονται οι στρατηγικοί στόχοι της Ύπατης Αρμοστείας για την ένταξη των προσφύγων και οι πρόσφατες συστάσεις προς την ελληνική πολιτεία για την ενίσχυση της πολιτικής και στον τομέα αυτό.

Πασσά Ξένια Βοηθός Τομέα Προστασίας, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Ελλάδας

Νομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ασχολήθηκε με θέματα μεταναστών αρχικά ως Δικηγόρος, (μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1987) και στη συνέχεια με τα ζητήματα προστασίας των προσφύγων από το 1999, ως μέλος της Νομικής Υπηρεσίας της Μη κυβερνητικής Οργάνωσης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και σήμερα απασχολείται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Ελλάδας, με ειδικότερο αντικείμενο τα κοινωνικά δικαιώματα των αιτούντων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και τα ζητήματα ένταξης όσων λαμβάνουν καθεστώς, προσφυγικό ή επικουρικής προστασίας.

Στα χρόνια της ενασχόλησής της με τα ζητήματα προστασίας των προσφύγων έχει συνεργασθεί με το Συνήγορο του Πολίτη, άλλους φορείς και ΜΚΟ που συνδράμουν τον προσφυγικό πληθυσμό, καθώς και με τις προσφυγικές κοινότητες, έχει δε προβεί σε παρεμβάσεις ενώπιον των ελληνικών αρχών με στόχο την ορθή εφαρμογή της Σύμβασης της Γενεύης στην Ελλάδα.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και παρακολουθεί μαθήματα αραβικών.

Σχετικές ομιλίες

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης 01:45:01

Φεβ 04, 2020

Ανοικτή συζήτηση για το μεταναστευτικό - 2η εκδήλωση: Διαχείριση ροών και δυνατότητες ενσωμάτωσης

Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος Οικονόμου Ελευθέριος Γεωργακόπουλος Θοδωρής Εμβαλωτής Αναστάσιος Τήνιος Πλάτων Syed Mohammad Jamil Οικονομάκου Κατερίνα

Γλώσσα: Ελληνική