Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο μόνος τρόπος είναι ο δρόμος: το Τελευταίο Καραβανσαράι από το Θέατρο του Ήλιου της Ariane Mnouchkine

Νεοφύτου - Γεωργίου Σταματία

29 Μαρτίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1430

Η παράσταση το Τελευταίο Καραβανσαράι πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2003 στην Καρτουσερί και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στο φεστιβάλ της Αβινιόν, και ανέδειξε με τρόπο μοναδικό το ακανθώδες πολιτικό ζήτημα της μετανάστευσης. Αφορμή για την παράσταση στάθηκε η επίσκεψη της Μνουσκίν στον καταυλισμό του Σαγκάτ το 2001. Εκεί η γαλλίδα σκηνοθέτης αντίκρισε ένα στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων, στο οποίο έφταναν καθημερινά χιλιάδες παράνομοι ταξιδιώτες που έρχονταν από εμπόλεμες περιοχές των ανατολικών χωρών.

 Το Τελευταίο Καραβανσαράι παρουσιάζει τις αυθεντικές ιστορίες των ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα τους, τις προσπάθειες να δραπετεύσουν καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φτάνοντας στις χώρες της Ευρώπης. Η παράσταση χωρίζεται σε δύο ενότητες που περιλαμβάνουν: Το άγριο ποτάμι και το Καταγωγές και πεπρωμένα.  Και στις δυο ενότητες η παράσταση στηλιτεύει την ξενοφοβία και το ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες που επιχειρούν να μεταβούν σε μια ξένη χώρα, σαρκάζει το γραφειοκρατικό σύστημα και καταγγέλλει τους λαθρέμπορους ή τοπικούς δικτάτορες που παρεμβαίνουν και εκμεταλλεύονται την ανάγκη των φυγάδων που προσπαθούν να αποκτήσουν καινούργια ταυτότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παράσταση αυτή συμμετείχαν σαράντα ηθοποιοί διαφορετικών εθνικοτήτων και ακούστηκαν περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

 Η παρούσα εισήγηση θα επιχειρήσει να εντοπίσει τους κώδικες και να αναζητήσει τα σημεία που χρησιμοποίησε ο θίασος στην παράσταση προκειμένου να προσεγγίσει το θέμα της προσφυγιάς. Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση και την ανάλυση γύρω από σημαντικά ζητήματα που θέτουν ορισμένες ιστορίες, όπως το ζήτημα της ξενοφοβίας απέναντι στην ετερότητα, η απόγνωση του μετανάστη που του αρνούνται την είσοδο στη χώρα, η έννοια της ανωτερότητας του δυτικού πολιτισμού κ.λ.π. Ο στόχος αυτής της παρουσίασης, τέλος, είναι να προβληματίσει για το ρόλο, το βαθμό επίδρασης και τη συμβολή της τέχνης του θεάτρου στο θέμα του ρατσισμού και της βίας απέναντι στους μετανάστες.

Νεοφύτου - Γεωργίου Σταματία Θεατρολόγος

Πτυχιούχος Θεατρολογίας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Mphil) και υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2004 συνεργάζεται με σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Δήμο Κορυδαλλού και ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις. Τα τελευταία οχτώ χρόνια διδάσκει θεατρική αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σχετικές ομιλίες

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο. 01:17:15

Απρ 04, 2012

"Τι είναι η πατρίδα μας;": Απολογιστική συζήτηση για τις παραστάσεις της χρονιάς στο Εθνικό Θέατρο.

Μαυρομούστακος Πλάτων Αβδελιώδης Δήμος Αρβανιτάκης Κωνσταντίνος Αρδίττης Βίκτωρ Ευαγγελάτος Σπύρος Κακλέας Γιάννης Καλαβριανός Γιάννης Μαργαρίτης Γιάννης Παλούμπης Γιώργος Παπαβασιλείου Βασίλης Ρέππας Μιχάλης Τζαμαργιάς Τάκης Χουβαρδάς Γιάννης

Γλώσσα: Ελληνική