Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στον απόηχο του Μινωικού λαβυρίνθου, ευφάνταστα συστήματα κυκλοφορίας πολλαπλών (και όχι περίπλοκων) επιλογών

Παλυβού Κλαίρη

25 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:12:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1027
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο πασίγνωστος μύθος του Μινώταυρου και του Θησέα που διαδραματίζεται στην Κρήτη, στους σκοτεινούς διαδρόμους του Λαβύρινθου, αποτελεί δομικό στοιχείο της ταυτότητας του πολιτισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, τον οποίο ο ανασκαφέας της Κνωσού ονόμασε Μινωικό.

Κεντρικό θέμα της ομιλίας ήταν η διερεύνηση της λανθάνουσας αρνητικής συνέπειας του μύθου -του Λαβύρινθου ειδικότερα- στην κατανόηση και αξιολόγηση της σπουδαίας αρχιτεκτονικής του πολιτισμού αυτού. Δεδομένης της ευρύτατης διάδοσης του Λαβύρινθου, διαχρονικά και διαπολιτισμικά, επιχειρήθηκε πρώτα μια σύντομη αναφορά στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του Λαβύρινθου, καθώς και μια ιστορική αναδρομή στις ποικίλες εφαρμογές του. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους δύο τύπους Λαβυρίνθων: τον μονοδρομικό ή Μινωικό και τον λαβύρινθο με τις πολλαπλές επιλογές και τα αδιέξοδα (maze) ο οποίος καθιερώνεται από την Αναγέννηση και ύστερα. Ακολούθησε εκτεταμένος σχολιασμός του πρωτότυπου και ευφάνταστου τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα της διαχείρισης της κυκλοφορίας στη μινωική αρχιτεκτονική, με εργαλεία την πόρτα, τον διάδρομο και το κλιμακοστάσιο, για να φανεί εντέλει ότι κύριο χαρακτηριστικό της είναι η παροχή πολλαπλών επιλογών κίνησης οι οποίες, ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι πολύπλοκες ή χαοτικές αλλά διέπονται από υψηλό βαθμό οργάνωσης, τάξης και ιεραρχίας.

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες