Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γιατί η Αθήνα ενδιαφέρει;

Βατόπουλος Νίκος

23 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 58:40 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4738
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βατόπουλος Νίκος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
23/10/2013

Διάρκεια
58:40

Εκδήλωση
Διαλέξεις για την αρχιτεκτονική και την πόλη

Χώρος
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Διοργάνωση
CFCOMPANY

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Αθήνα, αρχιτεκτονική

Το αρχιτεκτονικό γραφείο CFCOMPANY, με επικεφαλής τους αρχιτέκτονες Στέλιο Κούτσικο και Στάμο Φαφαλιό, πιστό στο άνοιγμα στην κοινωνία  - το οποίο είναι κεντρική του επιλογή και σηματοδοτείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους -, εγκαινίασε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, στο σαλόνι του Ιδρύματος Κατακουζηνού που βρίσκεται στη Λεωφόρο Αμαλίας 4, σειρά ομιλιών με βασικό θεματικό άξονα την Αθήνα και την αρχιτεκτονική.

Μέσα από ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα οκτώ διαλέξεων, η CFCOMPANY επιδιώκει να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο για μια σειρά θεμάτων που ξεφεύγουν από ένα στενό επιστημονικό πλαίσιο και απασχολούν ευρύτερα το σώμα της κοινωνίας. Είναι μια περίοδος δύσκολη για την χώρα και την πόλη αλλά και εξαιρετικά γόνιμη σε επίπεδο ιδεών, προτάσεων αλλά και πρωτοβουλιών που αναμένονται να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στη φυσιογνωμία της Αθήνας τα επόμενα χρόνια. Μια φορά το μήνα, Τετάρτη απόγευμα, στο καλύτερο δυνατό αθηναϊκό περιβάλλον, όπως είναι το σπίτι – μουσείο του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, οκτώ διαφορετικοί ομιλητές που συνδέονται με την πόλη με οκτώ διαφορετικούς τρόπους, θα μας χαρίσουν την δική τους οπτική πάνω στην ρευστή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα εποχή για την Αθήνα.

Πρώτος καλεσμένος την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 7.30 το βράδυ, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ιδρυτής της διαδικτυακής ομάδας «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» που αριθμεί περισσότερα από 11.500 μέλη. Έχοντας πλούσια εμπειρία πάνω στην σύνθετη αθηναϊκή πραγματικότητα θα επιχειρήσει να δώσει τις δικές του απαντήσεις στο ερώτημα: «Γιατί η Αθήνα ενδιαφέρει;». Στην ομιλία του ο Νίκος Βατόπουλος επιχείρησε, μέσα από προσωπικά βιώματα και μια σύνθετη επιχειρηματολογία, να απαντήσει στα ερωτήματα «γιατί η Αθήνα ενδιαφέρει σήμερα;» και «γιατί η υπόθεση του αστικού κάλλους αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις -και σίγουρα σε αυτήν της Αθήνας- μια ιστορία εξαιρετικά υποκειμενική και σχετική».

Βατόπουλος Νίκος Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) και «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Έχει δώσει ομιλίες με θέμα πτυχές της ιστορίας της Αθήνας. Είναι μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλο αριθμό εκδόσεων και περιοδικών.

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Σχετικές ομιλίες