Bodossaki Lectures on Demand

Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας

Μενδώνη Λίνα

19 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1475
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Μενδώνη Λίνα

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
19/11/2014

Διάρκεια
52:21

Εκδήλωση
Η εικόνα της Αθήνας

Χώρος
Πολυχώρος «Έβδομος»

Διοργάνωση
CFCOMPANY

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Τέχνες / Πολιτισμός, Αρχαιολογία

Ετικέτες
Αθήνα, πόλη, αρχιτεκτονική, πολιτισμός, αστικό τοπίο

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η αρχιτεκτονική εταιρεία CFCOMPANY διοργανώνει σειρά ομιλιών στον πολυχώρο «Έβδομος» (Καραγιώργη Σερβίας 4, 7ος όροφος, είσοδος εντός στοάς) με βασικό θεματικό άξονα την πόλη και την αρχιτεκτονική.

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου οι διοργανωτές υποδέχτηκαν την κ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού επί σειρά ετών, που μοιράστηκε με το κοινό τη μεγάλη της εμπειρία σε θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μέσα από μια διάλεξη με τίτλο «Μνήμη και πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας».

Τα διακριτά σημεία αναφοράς μιας πόλης, δηλαδή τα κάθε λογής φυσικά και ανθρωπογενή τοπόσημά της, είναι τα στοιχεία εκείνα, που στο σύνολό τους διαμορφώνουν το αστικό τοπίο. Προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς του. Εντέλει καθορίζουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη θελκτικότητά του. 

Ταυτόχρονα, ως βασικά σημεία αναφοράς είναι άμεσα και άρρηκτα συνδεμένα με τη ζωή της πόλης, τους ανθρώπους που την βιώνουν, την ιστορία της, τις ατομικές και συλλογικές μνήμες και την εξέλιξή της στο χώρο και στο χρόνο. Αυτό ισχύει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό για τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και ιδιαίτερα εκείνες, όπως η Αθήνα, που έχουν αναπτυχθεί και επεκταθεί άναρχα, με περιορισμένο ή ατελή πολεοδομικό σχεδιασμό και ασαφή ή ανύπαρκτη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία.

Σε λίγες πόλεις, όπως στην Αθήνα, το ιστορικό παρελθόν είναι τόσο πλούσιο και η σχέση του με το παρόν, με τις ανάγκες και τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, παρουσιάζει τόσες δυσκολίες και προκλήσεις, αλλά και δυνατότητες και ευκαιρίες γόνιμης και επωφελούς συνύπαρξης.


Ευχαριστούμε θερμά το STAR CHANNEL που μας παραχώρησε σημαντικό μέρος  του οπτικού υλικού αυτής της ανάρτησης και μας βοήθησε να αποκαταστήσουμε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε το συνεργείο του Blod. Χωρίς τη βοήθεια αυτή δεν θα ήταν δυνατή η δημοσίευση αυτής της διάλεξης.

Μενδώνη Λίνα Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδεία, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Απριλίου 1960. Είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα, φοιτητή στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού,το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ίδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Τον Ιούνιο 1989 εντάχθηκε στο ερευνητικό δυναμικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκτοτε ακολούθησε την εκ του νόμου προβλεπόμενη εξέλιξη. Το 1998 εξελέγη στην βαθμίδα του Κυρίου Ερευνητή. Την περίοδο 1995-1999 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο».

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Διατελεί επικεφαλής και μέλος σε επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων.

Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και στο

Υπουργείο Αιγαίου.

Από τον Μάρτιο 1999 έως τον Μάρτιο 2004 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στην οποία επανήλθε τον Νοέμβριο του 2009.

Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta΄Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Επιστημονικά ενδιαφέροντα:

• Αρχαία ελληνική επιγραφική, ιστορία και τοπογραφία

• Μελέτη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού

• Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος

• Θεωρία και πολιτική του Πολιτισμού

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις:

• Μονογραφίες: Συγγραφέας τεσσάρων (4) μονογραφιών με θέματα σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία των Κυκλάδων.

• Συλλογικοί τόμοι: Συνεκδότρια πέντε (5) συλλογικών τόμων με θέματα σχετικά με την ιστορία και την δομή των αρχαίων κοινωνιών, την ιστορία του τοπίου και την πρόσληψη του τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού.

• Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά,πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Σχετικές ομιλίες