Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Second Nature Symposium 2018: Panel B. Blue & Circular Economy - Changing our view - A new life

Αραβώσης Κωνσταντίνος, Kidner Paul, van Timmeren Arjan, Αδάμ Κατερίνα

24 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 49:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 254
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Second Nature είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας & Σχεδιασμού (R&D), το οποίο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και το 3D printing για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw. Σκοπός του είναι η μελέτη και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.
 

Η πρωτοβουλία Second Nature οραματίζεται ένα οικοσύστημα στο οποίο η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για μια νέα οικονομία. Μια οικονομία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργικότητα για να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές.
 

Το πρόγραμμα Second Nature συλλέγει «δίχτυα-φαντάσματα» από τον βυθό της θάλασσας και τα μετατρέπει σε πρώτη ύλη, καθώς από το πλαστικό τους δημιουργούνται πολύχρωμα νήματα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για τρισδιάστατη εκτύπωση. Με τη βοήθεια του 3D printing, λοιπόν, μετατρέπονται σε ψηφιακά κατασκευασμένα κοχύλια, αλλά και σε πολύχρωμα επιτραπέζια σκεύη και έπιπλα, απολύτως χρηστικά. Με αυτόν τον τρόπο τα δίχτυα αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», ενώ παράλληλα προτείνεται μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου το Συμπόσιο Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies με ομιλητές σημαντικούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμού και τεχνολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 

Περισσότερα για το Second Nature μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.secondnature.gr.

Αραβώσης Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Καθηγητής Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, ΕΜΠ

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας) με M.Sc. στο Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων» στο ΕΜΠ, καθώς και στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Υπήρξε εντεταλμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (1997-2004) καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων –ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ (αποτελεί τον εθνικό φορέα του διεθνούς δικτύου του Πανεπιστημίου Columbia) καθώς και Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΕΙΔΙΠ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Υπήρξε Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού για θέματα Ολυμπιακών έργων και Mετα-Ολυμπιακής Αξιοποίησης (2004-2005), Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) από το 2002-2006, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) από το 2008 – 2013, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ (μέλος από το 2005, πρόεδρος 2012-2015) και μέλος Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επίσης, Μέλος Δ.Σ. του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ/2008-2009). Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.

Kidner Paul Γενικός Διευθυντής, The People’s Trust

O Paul Kidner είναι Γενικός Διευθυντής του The People’s Trust, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το ΤPT υποστήριξε περισσότερες από 120 μικρές επιχειρήσεις, δημιουργώντας περισσότερες από 220 νέες θέσεις εργασίας. Ο Paul Kidner έχει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, των διαδικτυακών ΜΜΕ, καθώς και στον κοινωνικό χώρο. Ήταν υπεύθυνος του προγράμματος PRAKSIS Business Coaching Center που κέρδισε το βραβείο «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» στα Education Business Awards 2016. Ίδρυσε και ανέπτυξε την crowdfunding πλατφόρμα “One-up” που καλύπτει την ανάγκη νεοφυών επιχειρήσεων για εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης. Εργάστηκε ως σύμβουλος και υπεύθυνος ανάπτυξης για ΜΚΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Δ.Σ. του EUobserver, μιας από τις σημαντικότερες ειδησεογραφικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, είναι πιστοποιημένος coach και σύμβουλος Οργανωτικής Ανάπτυξης, με ειδίκευση στο coaching στελεχών, στην οργανωτική και προσωπική ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική επιδραστικότητα.

van Timmeren Arjan Καθηγητής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ (TU Delft)

Ο Arjan Van Timmeren γεννήθηκε στην Ολλανδία το 1969 και είναι Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ (TU Delft), στην έδρα Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και Σχεδιασμού του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Δομημένου Περιβάλλοντος. Είναι, επίσης, Επιστημονικός Διευθυντής του «AMS Institute» (Institute for “Advanced Metropolitan Solutions”) στο Άμστερνταμ, ενός προγράμματος με τη συνεργασία Πανεπιστημίων TUD (Ντελφτ), ΜΙΤ (Βοστόνη) και WUR (Βαγκενίνγκεν). Η εργασία του επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση της έννοιας της αειφόρου ανάπτυξης στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, της αστικής ανάπτυξης και της τεχνολογίας δόμησης σε ακαδημαϊκό αλλά και πρακτικό επίπεδο, με έμφαση στην Ανθεκτικότητα, τον Αστικό Μεταβολισμό, την Κυκλική Οικονομία και τις «Έξυπνες πόλεις» και τους πολιτες.

Αδάμ Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ΕΜΠ

Η Δρ. Κατερίνα Αδάμ Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Μηχανικός, Ε.Μ.Π, κάτοχος M.Sc και Ph.D από το School of Chemical Engineering and Materials Science του University of Minnesota, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Μεταλλευτικής, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ΣΜΜΜ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με γνωστικό αντικείμενο: «Διαχείριση και έλεγχος έργων εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών». Έχει συμμετάσχει σε 39 Επιδοτούμενα Ερευνητικά έργα ελληνικά και ευρωπαϊκά ως Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνος. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε Ομάδες Εργασίας για την προετοιμασία Ευρωπαϊκής Οδηγίας και Εγχειριδίου Αναφοράς για τη Διαχείριση των Εξορυκτικών Αποβλήτων. Επίσης έχει συνεργασθεί ως Εμπειρογνώμονας στην εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και Τεχνικών Μελετών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορυκτών Πρώτων Υλών. Έχει συγγράψει ογδόντα εργασίες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες