Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Second Nature Symposium 2018: Keynote address & Panel A. Marine Plastic Waste - A well known issue with all types of waste

Λασκαρίδη Σουζάνα, Δαμανάκη Μαρία, Ζέρη Χριστίνα, Ιωακειμίδης Χρήστος, Αδάμ Κατερίνα

24 Μαΐου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 52:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 396
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Second Nature είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας & Σχεδιασμού (R&D), το οποίο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και το 3D printing για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw. Σκοπός του είναι η μελέτη και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, ειδικότερα, τους κινδύνους που προκαλούν τα λεγόμενα «δίχτυα-φαντάσματα» στη θαλάσσια πανίδα. Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα των ψαράδων στη θάλασσα, θεωρούνται τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.
 

Η πρωτοβουλία Second Nature οραματίζεται ένα οικοσύστημα στο οποίο η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά μετατρέπεται σε πρώτη ύλη για μια νέα οικονομία. Μια οικονομία που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργικότητα για να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές.
 

Το πρόγραμμα Second Nature συλλέγει «δίχτυα-φαντάσματα» από τον βυθό της θάλασσας και τα μετατρέπει σε πρώτη ύλη, καθώς από το πλαστικό τους δημιουργούνται πολύχρωμα νήματα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για τρισδιάστατη εκτύπωση. Με τη βοήθεια του 3D printing, λοιπόν, μετατρέπονται σε ψηφιακά κατασκευασμένα κοχύλια, αλλά και σε πολύχρωμα επιτραπέζια σκεύη και έπιπλα, απολύτως χρηστικά. Με αυτόν τον τρόπο τα δίχτυα αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», ενώ παράλληλα προτείνεται μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος διοργανώθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου το Συμπόσιο Second Nature. Marine Plastic Waste – Blue & Circular Economy – New Technologies με ομιλητές σημαντικούς επιστήμονες και ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος, κυκλικής οικονομίας, σχεδιασμού και τεχνολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 

Περισσότερα για το Second Nature μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.secondnature.gr.

Λασκαρίδη Σουζάνα Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Η Σουζάνα Λασκαρίδη σπούδασε Καλές Τέχνες, Επικοινωνία της Τέχνης και ναυτιλιακά και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο Ναυτικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Από το 2007 εργάζεται στην εταιρεία Laskaridis Shipping Co. και Lavinia Corp όπου ασχολείται με όλους τους τομείς της καθημερινής διαχείρισης. Είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του Hellenic War Risks Association και του United Kingdom Defence Club. Γενική Γραμματέας και Ταμείας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη από ιδρύσεως του.
Δαμανάκη Μαρία Σύμβουλος για το Κλίμα και τη Θαλάσσια Πολιτική - π. Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ

Η Μαρία Δαμανάκη γεννήθηκε στην Κρήτη και αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με το τίτλο του χημικού μηχανικού και με άριστη επίδοση. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων με θέμα τα ευρωπαϊκά ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών. Έχοντας υπηρετήσει ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από 25 χρόνια, αποτελεί σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Από το 2010 έως το 2014 διετέλεσε Επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο πληθυσμός των ψαριών επανήλθε σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, ενώ η συνέχιση των προσπαθειών της στο χώρο της αλιευτικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε 15 εκατομμύρια περισσότερα ψάρια στη θάλασσα, 30% περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα από 2 εκατ. δολάρια επιπλέον εισοδήματος. Εισήγαγε και εφάρμοσε την ατζέντα της Γαλάζιας Ανάπτυξης, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της ατζέντας ήταν η δημιουργία 1,6 εκατ. νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος 750 εκατ. δολαρίων έως το 2020 σε τομείς όπως ο παράκτιος τουρισμός, η θαλάσσια βιοτεχνολογία και η ενέργεια. Στη συνέχεια, η Μαρία Δαμανάκη διετέλεσε Παγκόσμια Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού The Nature Conservancy, αρμόδια για τους Ωκεανούς, όπου ηγήθηκε μιας διεθνούς ομάδας με στόχο την  αλλαγή στη διαχείριση των ωκεανών παγκοσμίως. Είναι μέλος της Επιτροπής Φίλων του Ωκεανού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Oxford Martin School Ocean Programme του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Centre of Ocean Solutions (Πανεπιστήμιο Stanford) και του Monaco Ocean Foundation.

Από το 1986 μέχρι το 1990 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και από το 1991 έως το 1993 χρημάτισε πρόεδρος του πολιτικού κόμματος ''Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου''. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Μαρία Δαμανάκη έλαβε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών ενάντια στο ελληνικό δικτατορικό καθεστώς (1970-1974) αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο. Ως συνέπεια φυλακίστηκε το διάστημα που μεσολάβησε από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 έως και την πτώση του καθεστώτος το 1974. Έχει εκλεγεί δύο φορές μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (1994-2000).

Ζέρη Χριστίνα Χημικός Ωκεανογράφος - Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
Η Χριστίνα Ζέρη είναι Χημικός Ωκεανογράφος (Δρ), Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Είναι Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ι.Ω./ ΕΛΚΕΘΕ από το 2015. Κατά τα έτη 2008-2011, διδάσκουσα μερικής απασχόλησης (Π.Δ. 407) για το μάθημα της Χημείας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: βιο-γεωχημεία ιχνοστοιχείων στο θαλάσσιο νερό, διαλυτή οργανική ύλη, ρύπανση από μέταλλα, ρύπανση από θαλάσσια απορρίμματα και πλαστικά. Tην τρέχουσα περίοδο, συμμετοχή στο πρόγραμμα CLAIM (H2020-ΕU), «Cleaning Marine Litter by Developing and Applying Innovative Methods in European Seas», το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και επιτόπια διαχείριση της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο και τη Βαλτική. Συμμετοχή σε άλλα προγράμματα: IPA-Adriatic «Derelict Fishing Gear Management in the Adriatic Sea-DeFishGear», FP7- CLEANSEA, Seas ERA-MERMAID. Συντονίστρια σε 4 επιστημονικά προγράμματα. Συμμετοχή σε 54 εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο την θαλάσσια ρύπανση και τους βιο-γεωχημικούς κύκλους στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Ύδατα, αρμόδια για τα στοιχεία «επικίνδυνες ουσίες – βαρέα μέταλλα». Επίσης ενεργή συμμετοχή στην ομάδα εργασίας του ΕΛΚΕΘΕ για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Θαλάσσια Στρατηγική. Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει 45 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά – βιβλία - ειδικές εκδόσεις, περισσότερες από 100 συμμετοχές σε πρακτικά διεθνών και ελληνικών και πάνω από 70 τεχνικές εκθέσεις.

Ιωακειμίδης Χρήστος Περιβαλλοντικός Ωκεανογράφος

Ο Δρ. Χρήστος Ιωακειμίδης είναι Περιβαλλοντικός Ωκεανογράφος και ειδικεύεται σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι μέλος επιστημονικών ομάδων εργασίας για τη θαλάσσια ρύπανση. Σήμερα εργάζεται για στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και συγκεκριμένα στο Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο (MAP), τη Γραμματεία για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και το πρόγραμμα MED POL, ως ειδικός στη θαλάσσια ρύπανση. Ως μέλος του UNEP/MAP έχει ασχοληθεί με την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου για τη Διαχείριση Θαλάσσιων Απορριμάτων στη Μεσόγειο και με τη διαχείριση του προγράμματος MED για τα θαλάσσια απορρίμματα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ο βασικός συντάκτης του UN Environment Mediterranean 2017 Quality Status Report και έχει ασχοληθεί ενεργά με την ανάπτυξή του. Υποστηρίζει της χώρες της ανατολικής Μεσογείου στην ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων για την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ασχολείται με την Παγκόσμια Σύμπραξη για τα Θαλάσσια Απορρίμματα (GPML) και εκπροσωπεί τη MEDPOL στο Τεχνικό Γκρουπ για τα θαλάσσια απορρίμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αδάμ Κατερίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ΕΜΠ

Η Δρ. Κατερίνα Αδάμ Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Μηχανικός, Ε.Μ.Π, κάτοχος M.Sc και Ph.D από το School of Chemical Engineering and Materials Science του University of Minnesota, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τομέα Μεταλλευτικής, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ΣΜΜΜ, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με γνωστικό αντικείμενο: «Διαχείριση και έλεγχος έργων εκμετάλλευσης και αξιοποίησης ορυκτών πρώτων υλών». Έχει συμμετάσχει σε 39 Επιδοτούμενα Ερευνητικά έργα ελληνικά και ευρωπαϊκά ως Συντονίστρια και Επιστημονική Υπεύθυνος. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας σε Ομάδες Εργασίας για την προετοιμασία Ευρωπαϊκής Οδηγίας και Εγχειριδίου Αναφοράς για τη Διαχείριση των Εξορυκτικών Αποβλήτων. Επίσης έχει συνεργασθεί ως Εμπειρογνώμονας στην εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και Τεχνικών Μελετών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορυκτών Πρώτων Υλών. Έχει συγγράψει ογδόντα εργασίες οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες