Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η χαρτογράφηση του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) στις ελληνικές θάλασσες

Παπαθεοδώρου Γεώργιος

10 Φεβρουαρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:46:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 684
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Posidonia oceanica, «το γρασίδι του Ποσειδώνα», αυτό το υπέροχο και μοναδικό φυτό που παρασύρθηκε στο βυθό της θάλασσας πριν χιλιάδες χρόνια και κατάφερε να επιβιώσει κάτω από το νερό, είναι ο φύλακας άγγελος της Μεσογείου Θάλασσας και ένα αδιάψευστος μάρτυρας της ποιότητας του ταλαιπωρημένου θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι Ιταλοί την αποκαλούν, δίκαια, «L’oliva di mare», ελιά της θάλασσας, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια συμβολή της στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μία συμβολή που δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στον υποθαλάσσιο πολιτιστικό πλούτο. Τα λιβάδια της Ποσειδώνιας καλύπτουν ενίοτε ενάλιες αρχαιότητες όπως καταβυθισμένες πολιτείες και σημαντικά αρχαία ναυάγια, αποτελώντας σε πολλές περιπτώσεις ασπίδες προστασίας των αρχαιοτήτων.

Έχει ανάγκη το φως, ως φυτό, για να επιβιώσει και τα καταφέρνει μέχρι τα βάθη εκείνα που φτάνουν οι ακτίνες του ήλιου ή επιτρέπει η διαύγεια του νερού. Όπως ακριβώς και τα τροπικά δάση, τα «βροχοδάση», τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απειλούνται καθώς καταστρέφονται με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Δεν χρειάζεται ήχους για την επιβίωσή της, αλλά οι ήχοι είναι το μέσο για να μελετηθεί, να αποτυπωθεί και τελικά να προστατευθεί. Υψίσυχνοι ήχοι φτάνουν και διεισδύουν στα λιβάδια της και αποδίδουν υπέροχες ηχογραφίες, απαραίτητες για την προστασία της.

Υποβρύχια videos

Στο πλαίσιο της ομιλίας γίνεται ένα υποβρύχιο σεργιάνι στις θαλασσινές γειτονιές της χώρας, εκεί που τα λιβάδια της ποσειδώνιας δίνουν ανάσες στο θαλασσινό κόσμο, εκεί που αγωνίζονται να διατηρηθούν, εκεί που προστατεύουν αρχαιότητες και ακτές και εκεί που δίνουν μάχη ενάντια σε ξενικά είδη.

Παπαθεοδώρου Γεώργιος Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου είναι καθηγητής “Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας” στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των επιστημών της θάλασσας όπως θαλάσσια γεωλογία, χαρτογράφηση θαλάσσιων ενδιαιτημάτων, θαλάσσια ρύπανση (βαρέα μέταλλα, επιπλέοντα, βενθικά και παράκτια θαλάσσια απορρίμματα), διαφυγές ρευστών από τον πυθμένα και θαλάσσια γεωαρχαιολογία (εφαρμογές θαλάσσιας γεωφυσικής στην υποβρύχια αρχαιολογία). Διετέλεσε και διατελεί συντονιστής πολλών εθνικών, διεθνών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας. Έχει συντονίσει ωκεανογραφικές έρευνες στο Αιγαίο και Ιόνιο Αρχιπέλαγος και θαλάσσιες γεωαρχαιολογικές αποστολές σε πολλές αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα (Σούνιο, Πόρο, Δοκό και στη νησίδα Μήτρου, στα αρχαία λιμάνια της Ζέας, της Κυλλήνης, της Αίγινας και του Λέχαιου) καθώς και σε σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις της Αν. Μεσογείου (Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κύπρος, Λίβανος), στην Αδριατική (Κροατικές ακτές και αρχιπέλαγος) και στην Κορσική. Έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή συνέδρια. Έχει την τύχη να συντονίζει μια ομάδα πολύ ταλαντούχων νέων επιστημόνων, οι οποίοι τον τιμούν με την πολύχρονη συνεργασία τους.

Σχετικές ομιλίες