Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η νέα αντιμετώπιση των διασυνοριακών τρομοκρατικών ομάδων από το Συμβούλιο Αφαλείας των ΗΕ

Μαρούδα Μαρία - Ντανιέλλα

20 Απριλίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 815

Η Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσε την Τετάρτη 20 Απριλίου ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα "Η αποσταθεροποίηση της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής: Αίτια και προοπτικές". Την ημερίδα παρακολούθησαν 350 νέοι επιστήμονες, ερευνητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι ενώ στις εργασίες της συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι θεματικές που εξετάστηκαν  αφορούσαν τους πολέμους Συρίας και Ιράκ καθώς επίσης και τις προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών. Επίτιμος προσκεκλημένος και κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Nicholas Onuf του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλώριδα των ΗΠΑ και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Η ομιλία της Ντανιέλλας Μαρούδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης συνεδρίας με θέμα "Οι προκλήσεις των πολυεθνικών / πολυθρησκευτικών κρατών".

Μαρούδα Μαρία - Ντανιέλλα Είκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΠΣ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Μαρία -Ντανιέλλα Μαρούδα, είναι Επικουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα ΔΕΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και Υπεύθυνη Τομέα Ανθρωπιστικού Δικαίου και Δράσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι Ανθρωπιστικής Δράσης (ΕΚΕΚΔΑΑΔ ) του Παντείου , Δικηγόρος Αθηνών , Σύμβουλος ανθρωπιστικού δικαίου και προσφυγικού δικαίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (μέλος εφορίας Κοινωνικής Πρόνοιας και Διεθνών Σχέσεων ). Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2009-2012), της Επιτροπής Πολιτογράφησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (2010-έως σήμερα ), αλλά και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Ανθρωπιστικού Δικαίου Jean Pictet.

Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1995), έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Τμήμα ΔΕΣ , Παντείου Πανεπιστημίου (1997) και μαθήματα διεθνούς δικαίου LLM στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία , ενώ πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα Διεθνούς Δικαίου από το Τμήμα ΔΕΣ , Πάντειο Πανεπιστήμιο (2004). Έχει ολοκληρώσει Μεταδιδακτορική Έρευνα στην Ανθρωπιστική Δράση με υποτροφία του ΙΚΥ.

Διδάσκει διεθνές δίκαιο και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας , αλλά και σε στελέχη και εθελοντές του ΕΕΣ s.

Έχει διδάξει σε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Κοινωνιολογίας , Μυτιλήνη ) και στο ΠΜΣ Διαχείριση Κρίσεων Υγείας - Επείγουσας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ , (ανθρώπινα δικαιώματα , δεοντολογία , επείγουσα αντιμετώπιση μαζικών μεταναστευτικών ροών , ανθρωπιστικό δίκαιο και την ανθρωπιστκή δράση ).

Διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Human Rights and Democratization του EIUC –EMA Venice (2008-2011) και έχει το tutoring των masterini που φοιτούν περιοδικά στο β ’ Εξάμηνο στο ΠΜΣ Παντείου (2006-2011).

Διδάσκει σε Διεθνή Εντατικά Σεμινάρια ανθρωπιστικού και προσφυγικού δικαίου , με πιο σημαντικά το Course on International Humanitarian Law, Warsaw, Poland, (2007- 2011), που οργανώνει η International Committee of the Red Cross, αλλά και στο REACT Expert Course (Training of Experts in Rapid Cooperation and Assistance for Conflict Prevention Operations, Crisis Management and Post-Conflict Rehabilitation) που εκπαιδεύει στελέχη των Η.Ε., του ΟΑΣΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων (Μαδρίτη, 2011, 2012).

Τον Αύγουστο 2012 και 2013 συνδοργάνωσε το Erasmus Intensive Program Civil Protection and Humanitarian Action in the EU, σε Κρήτη και Ολυμπία αντίστοιχα, με συμμετοχή 5 Πανεπιστημίων.Τα πορίσματα καθώς και το Πρόγραμμα είναι υπό δημοσίευση (Civil Protection and Humanitarian Action in the EU –Training modules, Εκδ . Ι . Σιδέρη , 2013).

Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Σύμβουλος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην υπόθεση Δικαστικές Ασυλίες του Κράτους, Γερμανία κατά Ιταλίας με Ελλάδα παρεμβαίνουσα (2011). Διετέλεσε Αξιωματούχος Προστασίας (Protection Delegate) της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Σρι Λάνκα (1997-1999), κι έχει συμμετάσχει σε αποστολές διεθνούς επιτήρησης εκλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών ΟΑΣΕ και ΥΠΕΞ σε Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη (1996-1997), ενώ το 1996, δούλεψε στο Γραφείο Αθηνών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (1996) συμβάλλοντας στην δημιουργία Δικτύου Δικηγόρων στα σημεία εισόδου – εξόδου της Ελλάδος, την οργάνωση σχετικών σεμιναρίων, καθώς και την τεκμηρίωση της νομολογίας γύρω από θέματα προσφύγων, συμβάλλοντας στην πρώτη έκδοση της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών.

Ως Επιστημονικός Συνεργάτης της Επιτροπής για την Εφαρμογή και Διάδοση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (2000-2005), ασχολήθηκε με την συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπιστικού δικαίου και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Ήταν μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ( ΥΠΕΞ) στην Προπαρασκευαστική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη (2000-2002), αλλά και της Ομάδας Εργασίας της Διϋπουργικής Επιτροπής Ανθρωπιστικού Δικαίου για την Επικύρωση του Καταστατικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ( ΥΠΕΞ).

Έχει πρόσφατα εκλεγεί μέλος του ΔΣ ( Ειδ. Γραμματέας) της Ελληνικής Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και είναι μέλος της International Law Association (Hellenic Branch).

Σχετικές ομιλίες