Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πως φαντάζομαι την πόλη του αύριο

Chantepy Christophe, Haladjan Rafi, Γκούμας Βασίλης, Βάσσος Σταύρος, Casagrande Léo, Λαλιώτης Κωνσταντίνος, Μανιατάκος Φοίβος, Στέγγος Γιώργος, Παπαδοπούλου Έλενα

28 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 118:36 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 731
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η όγδοη συνάντηση του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» είναι αφιερωμένη στην «έξυπνη πόλη» και δίνει το λόγο σε έλληνες και γάλλους επιχειρηματίες για να παρουσιάσουν τις καινοτόμες λύσεις που προτείνουν για μια πιο χρηστική και φιλική πόλη του αύριο με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
 

Οι όροι που προσδιορίζουν την έξυπνη πόλη είναι πολυάριθμοι: smart city, ψηφιακή πόλη, πράσινη πόλη, συνδεδεμένη πόλη, οικολογική πόλη, πόλη αειφόρου ανάπτυξης. Η έξυπνη πόλη είναι μια πόλη που χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες της πληροφόρησης και της επικοινωνίας για να βελτιώσει την ποιότητα των αστικών υπηρεσιών αλλά μια πόλη μπορεί να θεωρηθεί επίσης έξυπνη εφόσον επιστρατεύει τα μέσα της με στόχο μια οικονομική αειφόρο ανάπτυξη καθώς και ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με μια συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων και με μια συμμετοχική διακυβέρνηση.
 

Πρόκειται λοιπόν για μια πιο αποτελεσματική και δημοκρατική διαχείριση προς όφελος των χρηστών και της συλλογικότητας.

Με την υποστήριξη του Institut français (Paris).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ:

19.00’ : Εναρκτήρια ομιλία από τον Christophe Chantepy, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

19.15’ : Pitch του Rafi Haladjian, Ιδρυτή της Sen.se και πρωτοπόρος στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT)

19.45’ : Pitch νεοφυών επιχειρήσεων

- Βασίλης Γκούμας - Συνιδρυτής της Parky
- Σταύρος Βάσσος - Ιδρυτής της Helvia
- Léo Casagrande - Συνιδρυτής της Greenberry
- Κωνσταντίνος Λαλιώτης - Συνιδρυτής και Διευθυντής της AccessPAL
- Φοίβος Μανιατάκος - Διευθύνων Σύμβουλος της Sensewaves
- Γιώργος Στέγγος - Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Cyclefi

Παρουσίαση της βραδιάς από την Έλενα Παπαδοπούλου, Πρέσβειρα ΤEDx στην Ελλάδα.

Chantepy Christophe Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ο Christophe Chantepy γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1959
Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα
Σύμβουλος Επικρατείας

Σπουδές
-Μηχανικός διπλωματούχος της Ecole centrale de Paris (1981)
-Πτυχιούχος του Ινστιτούτου πολιτικών σπουδών των Παρισίων (1982)
-Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (σειρά Denis Diderot – 1986)

Σταδιοδρομία
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1986-1990)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του κ. Michel Charasse, Αναπληρωτή Υπουργού Προϋπολογισμού (1990-1991)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο της Πρωθυπουργού κυρίας Edith Cresson (1991-1992)
-Τεχνικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Pierre Bérégovoy (1992-1993)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (1993-1997), επίτροπος της κυβέρνησης στη συνέλευση εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας, από το 1995
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, Αναπληρώτριας Υπουργού Σχολικής εκπαίδευσης (1997-2000)
-Διευθυντής του Γραφείου του κ. Michel Sapin, Υπουργού Δημοσίων Υπηρεσιών και Μεταρρύθμισης του Κράτους (2000-2002)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2002-2007)
-Διευθυντής του Γραφείου της κυρίας Ségolène Royal, υποψήφιας για τις Προεδρικές εκλογές (2007)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2007-2012), πρόεδρος γραφείου του Τμήματος εκδικάσεως ενδίκων διαφορών του Συμβουλίου Επικρατείας από το 2010
-Διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault (2012-2014)
-Στο Συμβούλιο Επικρατείας (2014-2015)

Haladjan Rafi Iδρυτής της Sen.se

Γάλλος επιχειρηματίας αρμενικής και λιβανέζικης καταγωγής, αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα της οπτικοακουστικής. Προσλαμβάνεται για να εργαστεί στον τομέα του Minitel, διορίζεται γενικός διευθυντής της επιχείρησης, και πέντε χρόνια μετά την αγοράζει. Στα επόμενα δύο χρόνια, δημιουργεί την FranceNet, μία από τις πρώτες εταιρείες παρόχους ίντερνετ στην Γαλλία Στη συνέχεια αναπτύσσει και δημιουργεί πολλά πρότζεκτ, όλα σε σχέση με το ίντερνετ. Ο αριθμός εργαζομένων περνάει, από τους 5 το 1994, στους 300 το 2008. Η εταιρεία εισάγεται στο χρηματιστήριο και εξαγοράζεται από την British Telecom το 2001.Ο Rafi Haladjian ιδρύει έναν κοινοτικό πάροχο σύνδεσης Wi-Fi, ο οποίος καλύπτει το 65% της έκτασης της πόλης του Παρισιού. Το 2003, δημιουργεί με έναν φίλο του την εταιρεία Violet, με τη φιλοδοξία να συνδέσει όλα τα αντικείμενα με το ίντερνετ. Η Nabaztag θεωρείται από τα πρώτα δίκτυα επικοινωνιών, πρωτοπόρος του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

Tο 2010, ο Rafi Haladjian δημιουργεί την εταιρεία Sen.se η οποία αναπτύσσει μια πλατφόρμα και «πράγματα» ώστε να συλλέξει στοιχεία της καθημερινότητας και να τους δώσει νόημα. Τον Αύγουστο του 2014, η εταιρεία Sen.se παραδίδει το καινούργιο της παγκόσμιο συνδεδεμένο «αντικείμενο» – με την ονομασία Mother – και του οποίου οι λειτουργίες αφορούν κυρίως τους οικιακούς αυτοματισμούς. Είναι ο συγγραφέας του «Γίνετε Ωραίος, Πλούσιος και Έξυπνος με τα Power Point, Excel και το Word», (Éditions d'Organisation - 2003), μια κριτική της χρήσης του Microsoft Office και ιδιαιτέρως του PowerPoint στα χρηματοοικονομικά, την συμβουλευτική (επιχειρήσεων) και τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και μια χιουμοριστική περιγραφή της περιόδου της νέας οικονομίας (1999 - 2000).

Γκούμας Βασίλης Συνιδρυτής της Parky

Ο Βασίλης Γκούμας είναι συνιδρυτής της εταιρείας Parky. H Parky προτείνει μια παρόμοια λύση με αυτή του AirBnB,που αφορά όμως τη στάθμευση οχημάτων. Η πλατφόρμα θέλει να εξασφαλίσει ότι όλες οι θέσεις στάθμευσης της πόλης θα είναι κατειλημμένες κι έτσι προτείνει  στους ιδιώτες να ανακοινώνουν σε αυτή την πλατφόρμα τις ώρες, τις ημέρες και τους μήνες κατά τους οποίους ο χώρος τους είναι διαθέσιμος  προς ενοικίαση. Κάθε πολίτης μπορεί να διαλέξει την τιμή στην οποία θέλει να ενοικιάσει το χώρο στάθμευσής του. Η ομάδα της Parky δοκίμασε για πρώτη φορά την ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού “Athens Startup Weekend” το 2016 πριν συνεργαστεί με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) και επωφεληθεί του προγράμματος υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο.

Βάσσος Σταύρος Ιδρυτής της Helvia
Κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, καθώς και διπλωματούχος μηχανικός Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου (ΕΜΠ), ο Σταύρος Βάσσος είναι παθιασμένος με την τεχνητή νοημοσύνη. Από το 2011 μέχρι το 2016, εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης στην Ιταλία. Το 2016, επιστρέφει στην Αθήνα και ιδρύει την Helvia.io, μία νεοφυή επιχείρηση που αναπτύσσει εφαρμογές προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ένα «chatbox», πιο συγκεκριμένα μία εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να επικοινωνούν με τους Δήμους τους για ζητήματα που τους αφορούν.
Casagrande Léo Συνιδρυτής της Greenberry

Μετά από σπουδές Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Λωραίνης (Lorraine),  o Léo Casagrande συνεχίζει τις έρευνές του στο εργαστήριο CERPA (στην πόλη του Nancy) και συνεργάζεται πολλές φορές με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, συμμετέχοντας στο συντονισμό του προγράμματος Ecoquartiers (οικολογικές συνοικίες) και της βιομηχανικής ανασυγκρότησης. Το 2012, ιδρύει την εταιρεία Géolutions, που είναι η πρώτη του επιχειρηματική εμπειρία με την οποία αποκτά μια γερή εμπειρία στην πληροφορική (SIG, Développement Web και Mobile). Το 2015, δημιουργεί την δική του start-up (νεοφυή επιχείρηση) βοηθούμενος από τον φίλο του από το Λύκειο Yannick Dars. Με την βοήθεια προγραμματιστών και webdesigners, αναπτύσσουν  ψηφιακές λύσεις στοχευμένες στην έννοια της έξυπνης ιντερνετικά συνδεδεμένης πόλης. Το 2014, παραλαμβάνουν ένα βραβείο κατά την διάρκεια του Hackathon Smart City de Metz 2014 (Hackaton Έξυπνη πόλη Μetz 2014) και συμμετέχουν το 2015 στο Ηackathon της πόλης Metz. Τους ανατέθηκε επίσης ένα πρότζεκτ για την πόλη Nancy. Για τον Léo Casagrande  «η φιλοδοξία της νεοφυούς επιχείρησης είναι να συμβάλει στο να γίνει η πόλη εξυπνότερη και περισσότερο αντιληπτή για τους χρήστες που την συνθέτουν». H θεμελιώδης ιδέα του πρότζεκτ είναι ότι,  λαμβάνοντας τον χώρο ως αστικό, λειτουργεί ως μια « ανοιχτή πλατφόρμα καινοτομίας», όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία προσθέτοντας πληροφορίες.

Λαλιώτης Κωνσταντίνος Συνιδρυτής και Διευθυντής, AccessPAL

Η AccessPAL είναι νεοφυής επιχείρηση που αναπτύσσει εργαλεία «έξυπνης κινητικότητας» για άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Κωνσταντίνος Λαλιώτης γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο πριν εγκατασταθεί με τους γονείς του στο Αίγιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στον τομέα της διαστημικής επιστήμης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμμετέχει σε διαγωνισμούς και Hackathons και παίρνει πολλά βραβεία. Είναι μέλος του δικτύου AESOP Young Academics. Η έρευνά του επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ του δικαίου του διαστήματος, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το “design thinking” για τις κινητές εφαρμογές για άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι. Απέσπασε το hackathon “smart cities” που διοργανώθηκε από την Microsoft και το εκκολαπτήριο Found.ation. H εφαρμογή AccessPAL χαρτογραφεί τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στα άτομα με κινητικά προβλήματα ή αναπηρία. Ράμπες, ανελκυστήρες καθώς και άλλοι μηχανισμοί για την πρόσβαση σε αναπηρικό καροτσάκι για παράδειγμα, είναι καταγεγραμμένα για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των ατόμων με αναπηρία. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να καταγγείλει τη χρήση των θέσεων των αναπήρων από άλλα άτομα, καθώς και να προτείνει τουριστικές διαδρομές που είναι προσβάσιμες σε άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

Μανιατάκος Φοίβος Διευθύνων Σύμβουλος, Sensewaves

Μετά την απόκτηση του διπλώματος του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και τις σπουδές του στον τομέα της μουσικής (μουσική σημειογραφία, πιάνο, σύνθεση) στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας, ο Φοίβος Μανιατάκος ξεκινάει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικά με τη μουσική επιστήμη (Master 2 ATIAM) στο Πανεπιστήμιο Paris 6 και στο IRCAM.

Το 2013 ιδρύει τη νεοφυή επιχείρηση Sensewaves. Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα καθιστά δυνατή την ανάλυση και την διαχείριση της πληροφορίας: αναγνωρίζει τις τάσεις ανάμεσα στις συμπεριφορές που προκύπτουν από τις συνδεδεμένες συσκευές, μετατρέποντας τα μη επεξεργασμένα δεδομένα σε σημαντικές πληροφορίες. Πρόκειται για μία εις βάθος ανάλυση που έχει ως σκοπό, για παράδειγμα, να κατανοήσει τη συμπεριφορά των πελατών, να κάνει προβλέψεις, να εξασφαλίσει ότι τα μηχανήματα λειτουργούν εκμεταλλευόμενα το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να αποτρέψει τις βλάβες κλπ. Η ομάδα της Sensewaves απέσπασε το βραβείο Cisco EIR Challenge για το εργαλείο Sweave. Ο στόχος της ομάδας είναι, εδώ και πέντε χρόνια, να είναι πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά την ανάλυση δεδομένων για τη βιομηχανία του Ιντερνέτ των Πραγμάτων (Internet of Things).

Στέγγος Γιώργος Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Cyclefi
Υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Επικεντρώνει τις έρευνές του στην κατανάλωση των κατοίκων των πόλεων σε ενέργεια, νερό, τροφή και απορρίμματα, με σκοπό τη δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου και καινοτόμου μοντέλου έξυπνης πόλης, που θα λαμβάνει υπόψη τον ατομικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των κατοίκων και να προστατευθεί το περιβάλλον. Το υψηλό επίπεδο της έρευνάς του έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, και να κερδίσει δύο βραβεία καινοτομίας για το μοντέλο του διαχείρισης απορριμμάτων που δημιούργησε (social impact award και FILfest) το 2016. Διευθύνει τη νεοφυή επιχείρηση της οποίας είναι συνιδρυτής από το 2015 και εργάζεται πάνω στις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της διαχείρισης απορριμμάτων.
Παπαδοπούλου Έλενα Πρέσβειρα ΤEDx στην Ελλάδα

H Έλενα Παπαδοπούλου είναι Ideas curator | Speaker coach, επιμελείται δηλαδή ιδέες και προετοιμάζει ομιλητές για παρουσιάσεις και συνέδρια. Έχει σταθερή παρουσία στο χώρο με εμπειρία σε διεθνή και απαιτητικά περιβάλλοντα όπως είναι το ΤΕD, τα Ηνωμένα Έθνη (UN), Young Presidents Organisation (YPO) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι η πρέσβειρα του TEDx για την Ελλάδα και η επιμελήτρια του TEDxThessaloniki. Εργάζεται κυρίως στην προετοιμασία διεθνών διοργανώσεων επιχειρήσεων και οργανισμών, συνοδεύοντας τους ομιλητές επιμελούμενη τις παρουσιάσεις τους, δίνοντας βαρύτητα στην δημιουργία του δυναμικού και γεμάτο έμπνευση περιεχομένου. Η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και δυνατών συνεργιών μέσα σε μια ομάδα βρίσκονται στον πυρήνα της δουλειάς της. Στόχος της είναι η αποτελεσματική μετάδοση της πληροφορίας και της γνώσης καθώς και η κατανόηση των ιδεών και η ένθερμη αποδοχή τους από το κοινό. Έχει ως βάση την Ελλάδα αλλά βρίσκεται και εργάζεται όπου την ταξιδεύουν το πάθος της για τους ανθρώπους και τις ιδέες.

Σχετικές ομιλίες