Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πέρα από το διάζευγμα φύση-πολιτισμός: η ομορφιά της σκιάς

Hilderbrand Gary

17 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 101:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1688
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Hilderbrand Gary

Γλώσσα
Αγγλική, Ελληνική (Πρόλογοι)

Ημερομηνία
17/02/2014

Διάρκεια
101:30

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
αρχιτεκτονική τοπίου, σκιά, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, αειφόρος ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή

Μια ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της διδασκαλίας και της πρακτικής εφαρμογής της αρχιτεκτονικής τοπίου, ο αμερικανός καθηγητής στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Διευθυντής της βραβευμένης εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Reed Hilderbrand LLC στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, Γκάρυ Χίλντερμπραντ μίλησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus στην Αθήνα, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου. Η διάλεξη του περίφημου αρχιτέκτονα  επικεντρώνεται στο φαινόμενο της σκιάς στο έργο του και αναπτύσσει τον προβληματισμό σχετικά με το ρόλο των δέντρων στη διαμόρφωση της φιλοσοφίας ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου, που στόχο έχει την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού, περιαστικού, αστικού και ευρύτερου περιβάλλοντος όσο και την ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη.
 

Την εκδήλωση –που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)– συντονίζει ο Θωμάς Δοξιάδης,αρχιτέκτων - αρχιτέκτων τοπίου.
 

Ο Χίλντερμπραντ εξετάζει τη σκιά και το αποτύπωμά της στο χώρο –στοιχεία που κυριαρχούν στη μυθολογία και την τέχνη, στο φιλμ νουάρ όσο και στο σύγχρονο αστικό τοπίο– ως αφορμή για να θέσει σημαντικά ερωτήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή: «Πώς μπορούμε να έχουμε οικολογικά και χωροταξικά οφέλη από την ύπαρξη της σκιάς στο περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων και τοπίων; Πώς πρέπει να δομείται ο χώρος που περιβάλλεται από δέντρα;». 
 

Στο πλαίσιο της διάλεξής του ο καθηγητής αναφέρεται σε ιστορικά παραδείγματα που ανακινούν το θέμα της υιοθέτησης υγιών και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων και σε πρόσφατα αντιπροσωπευτικά έργα του. Έργα ποικίλης κλίμακας, αυστηρά σχεδιασμένα και προσεκτικά δομημένα σε χώρους των σύγχρονων πόλεων και στην ύπαιθρο, τα οποία «παντρεύουν» τα εγγενή χαρακτηριστικά ενός τόπου με μια αναγνωρίσιμη έκφραση  σύγχρονου σχεδιασμού που στηρίζεται στις παραδοσιακές πρακτικές της αρχιτεκτονικής τοπίου και ταυτόχρονα εναγκαλίζεται με το μοντερνισμό. Μινιμαλιστικά έργα που αξιολογούν και αξιοποιούν όλες τις ιστορικές, πολιτιστικές, οικολογικές και κλιματολογικές παραμέτρους ενός τόπου, τα οποία προκύπτουν ως αποτέλεσμα του συνδυασμού προσωπικών κινήτρων και αξιών -όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Visible / Invisible. Landscape Works of Reed Hilderbrand» των Ρ. Χάρισον-Π. Γουόκερ (2012) που συνοψίζει τις θεμελιακές αρχές της ομώνυμης εταιρείας- όπως είναι το ενδιαφέρον για την «οικονομία των μέσων», η «μελετημένη χρήση των πηγών και των ιδεών», η «φροντίδα για το φυσικό τοπίο» και ο «σεβασμός στη "χωροταξία" της φύσης».

Hilderbrand Gary Αρχιτέκτων τοπίου

Καθηγητής στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Διευθυντής της βραβευμένης εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου Reed Hilderbrand LLC στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ λειτουργεί μαζί με τον Νταγκ Ριντ την εταιρεία Reed Hilderbrand LLC στη Βοστόνη εδώ και περίπου είκοσι χρόνια. Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο έχει διακριθεί με πάνω από 60 βραβεία σχεδιασμού, ενώ φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Firm of the Year από την Αμερικανική Εταιρεία Αρχιτεκτόνων Τοπίου. Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου στο Graduate School of Design του Χάρβαρντ από το 1990, με αντικείμενο τη μελέτη σχεδιασμού, την τεχνολογία τοπίου και τη χρήση των φυτών ως βιώσιμου μέσου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Είναι, επίσης, διακεκριμένος συγγραφέας και κριτικός της εφαρμοσμένης αρχιτεκτονικής τοπίου του εικοστού αιώνα. Ο Γκάρυ Χίλντερμπραντ αποφοίτησε από το SUNY College of Environmental Science and Forestry και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου σπούδασε με υποτροφία του Charles Eliot Τraveling. Έχει τιμηθεί με το Rome Prize της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Αρχιτεκτόνων Τοπίου, σύμβουλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Land Forum τουHarvard Design Magazine και του Landscape Architecture Magazine.

Σχετικές ομιλίες