Bodossaki Lectures on Demand

Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Μιχελάκης Γιάννης, Δένδιας Νίκος, Καμίνης Γιώργος, Ζαραφωνίτου Χριστίνα, Τσίγκανου Ιωάννα, Φαρσεδάκης Ιάκωβος, Οικονόμου Ελευθέριος, Τόλιος Άρης

30 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 124:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2431
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διοργάνωσαν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι,  ημερίδα με θέμα: «Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης». Κατά την εκδήλωση εισαγωγικές τοποθετήσεις έκαναν ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας.

Εισηγητές ήταν:

·        Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης  (με θέμα ομιλίας: «Το πρόβλημα της βίας στην Αθήνα»)

·        Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου (με θέμα ομιλίας: «Φόβος του εγκλήματος, θυματοποίηση και ποιότητα ζωής στο περιβάλλον της ελληνικής πρωτεύουσας»)

·        Η Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών κ. Ιωάννα Τσίγκανου (με θέμα ομιλίας: «Οικονομική κρίση και εγκληματικότητα»)

·        Ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης (με θέμα ομιλίας: «Εγκληματολογική προσέγγιση του φαινομένου της σύγχρονης εγκληματικότητας στην Αθήνα»)

·        Ο τ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ελευθέριος Οικονόμου (με θέμα ομιλίας: «Η αντιμετώπιση της ανομίας στην πράξη» )

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κ. 'Aρης Τόλιος.
 

Μιχελάκης Γιάννης Πρόεδρος, Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής

Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου το 1960 στην Κάλυμνο. Κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έχει κάνει σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1979, μέχρι που ανέλαβε Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» «Βραδυνή», «Ακρόπολη», «24 ώρες» και «Κέρδος». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA» και «MEGA Κύπρου», καθώς και Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στη τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Πριν αναλάβει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που επανεκδόθηκε το 2009.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Δένδιας Νίκος Βουλευτής Ν.Δ., πρώην Υπουργός

Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.

Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981.

Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.

Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014 και Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απο τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2014. Στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση που διατήρησε ως τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015..

Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004.

Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα.

Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ.

Καμίνης Γιώργος π. Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.

Προσωπικός ιστότοπος του Γιώργου Καμίνη

Ζαραφωνίτου Χριστίνα Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας

Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981). Στη συνέχεια, απέκτησε το D.E.A. des Sciences Pénales - Criminologie, του Παν/μίου του Δικαίου, της Οικονομίας & των Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (PARIS 2), (1983). Είναι Διδάκτωρ του Université de Droit, d'Économie et des Sciences Sociales de Paris, (PARIS 2), μετά από εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: "Criminalité violente en contexte urbain - A Athènes, produit d'urbanisation rapide", (1989).

Έχει εκδόσει 5 μονογραφίες και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Τσίγκανου Ιωάννα Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Η Ιωάννα Τσίγκανου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και μέλος του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ. Από τον Φεβρουάριο του 2003 εκτελεί μετά από ανάθεση καθηκόντων χρέη Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ μέχρι το διορισμό Διευθυντού.

Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Πολιτική Κοινωνιολογία με έμφαση στους κοινωνικούς θεσμούς, την αποκλίνουσα συμπεριφορά και την εγκληματικότητα.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών - Τμήμα Νομικό. Το 1986 απέκτησε το Πτυχίο της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το1988 Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science, U.K.). Ο τίτλος της Διδακτορικής της Διατριβής ήταν “The development of policies regulating drug - use in Greece”, (“Η εξέλιξη της νομοθετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα”).

Φαρσεδάκης Ιάκωβος Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Οικονόμου Ελευθέριος τ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
Ο Ελευθέριος Οικονόμου έχει διατελέσει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του ίδιους υπουργείου, καθώς και Αρχηγός της ΕΛΑΣ. Ήταν ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Σήμερα είναι Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τόλιος Άρης Δημοσιογράφος

Σχετικές ομιλίες

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών 129:42

Απρ 25, 2017

Η κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους - Τέταρτη ενότητα: Στρογγυλό τραπέζι - Τοποθετήσεις εκπροσώπων κινηματογραφικών φορέων & Κινηματογραφιστών

Παπαδόπουλος Αντώνης Μουζάκη Δέσποινα Παπαδόπουλος Χρήστος Φατούρος Άρης Σπύρου Δημήτρης Χαντζής Αλέξανδρος Παπαδόπουλος Χάρης Καφαντάρη Λίλα Δελιοτζάκης Μένος Μπάστα Αμέρισσα Λυκουρέσης Τώνης Φλέσσα Κλεώνη Νάκος Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική