Bodossaki Lectures on Demand

Η πόλη του αύριο

Quenard Daniel, Αϋφαντοπούλου Γεωργία, Βλαστός Θάνος

24 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:28 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1849
Ομιλητές
Quenard Daniel
Αϋφαντοπούλου Γεωργία
Βλαστός Θάνος

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική

Ημερομηνία
24/01/2012

Διάρκεια
48:28

Εκδήλωση
Η πόλη του αύριο

Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο

Διοργάνωση
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος
Conférences Sans Frontières

Κατηγορία
Περιβάλλον

Ετικέτες
Αθήνα

Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει η Αθήνα. Για κάποιους θεωρείται συνώνυμο του χάους. Για κάποιους άλλους, είναι μία πόλη με απεριόριστες δυνατότητες, όπου πολλά και σύνθετα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς αναμειγνύονται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Εντούτοις, όλοι μας σχεδόν, θα συμφωνούσαμε, ότι τόσο η περιφέρεια, όσο και το κέντρο της Αθήνας, χρειάζονται  τώρα πιο πολύ από ποτέ μία αλλαγή που θα καθιστούσε την πόλη πιο γοητευτική, πιο καθαρή, πιο οικολογική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.


Υπάρχει άραγε κάποιος σχεδιασμός για την πόλη της Αθήνας προς αυτή την κατεύθυνση ; Μπορούμε πράγματι, να λάβουμε υπόψη μας και να σεβαστούμε τις ανάγκες των κατοίκων αυτής της πόλης ; Μπορεί η Αθήνα, στα πρότυπα της πόλης του Λονδίνου, του Παρισιού, της Νέας Υόρκης, να γίνει και αυτή «πόλη του κόσμου»;

Στο πλαίσιο του γαλλο-ελληνικού φεστιβάλ επιστημών «ΓεωΣυναντήσεις», μια ιδιαίτερη βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Aθηνών αφιερώνεται στο παρόν, στο κοντινό και στο απώτερο μέλλον της πόλης της Αθήνας,της οποίας η περιφέρεια όσο και το κέντρο χρειάζονται τώρα πιο πολύ από ποτέ μια αλλαγή που θα καθιστούσε την πόλη πιο ελκυστική, πιο καθαρή, πιο οικολογική, πιο φιλική και πιο ανθρώπινη.

Quenard Daniel Επικεφαλής του τομέα "Φυσικός Χαρακτηρισμός των Υλικών", γαλλικό Επιστημονικό και Τεχνικό Κέντρο Οικοδομών

Ο Daniel Quenard είναι επικεφαλής του τομέα "Φυσικός Χαρακτηρισμός των Υλικών" στο τμήμα κτιριακού κελύφους και εξωτερικής επένδυσης του γαλλικού Επιστημονικού και Τεχνικού Κέντρου Οικοδομών στη Γκρενόμπλ.

Αϋφαντοπούλου Γεωργία Μηχανικός, Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών

Η Γεωργία Αϋφαντοπούλου είναι Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ.

Έχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών (Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Πληροφορική στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου PARIS VII - D.E.S. on Operation Research Methods and Informatics Applications και Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Σχεδιασμό και Διαχείριση Μεταφορικών Συστημάτων στην ECOLE Nationale des Ponts et Chausees - Diplom Etudes Approfondies TRANSPORT ENPC).

Το 2002 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της διατριβή με θέμα «Εφαρμογή έμπειρων συστημάτων στο σχεδιασμό δρομολογίων στόλου οχημάτων», στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Οι τομείς στους οποίους εξειδικεύεται είναι οι εξής:

Οργάνωση Κυκλοφορίας και Στάθμευσης σε Αστικές Περιοχές
Διαχείριση Αστικών Μεταφορικών Συστημάτων και Χρήση Τηλεματικών Εφαρμογών
Εφαρμογές Τηλεματικής στον Τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
Διαχείριση Στόλων Οχημάτων
Επιχειρησιακή Έρευνα

Βλαστός Θάνος Καθηγητής, Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Θάνος Βλαστός είναι αρχιτέκτων και συγκοινωνιολόγος.


Έχει Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Ε.Μ.Π., καθώς και Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από την ECOLE SPECIALE DES TRAVAUX PUBLICS του Παρισιού.

Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι, αποκτώντας το Certificat des Etudes Supérieures aux ‘’Infrastructures et Transports’’, από την ΕCOLE NATIONALE DES PONTS ET CHAUSSEES του Παρισιού (Grande Ecole).

Διδακτορική διατριβή από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λιέγης - Βελγίου, Faculté des Sciences Appliquées, με τίτλο «Architecture du mouvement urbain». Έγινε δεκτή με «τη Μεγαλύτερη Διάκριση» («La plus grande distinction»). H κριτική Επιτροπή απετελείτο από οκτώ Καθηγητές από Πανεπιστήμια του Βελγίου και της Γαλλίας. Δημοσιεύτηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Λιέγης με οικονομική συμμετοχή και της RATP.

Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και ημερίδων. Είναι ιδρυτής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ.

Σχετικές ομιλίες