Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποια πόλη; Ποια ύπαιθρος; - Έναρξη–Χαιρετισμός Προέδρου ΕΙΑ

Κωνσταντόπουλος Ηλίας

13 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:12:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 94
Ομιλητές
Κωνσταντόπουλος Ηλίας

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/01/2023

Διάρκεια
00:12:15

Εκδήλωση
Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022: Ποια πόλη; Ποια ύπαιθρος;

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Διοργάνωση
Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022, πόλη, ύπαιθρος

Η ημερίδα με τίτλο "Ποια πόλη; Ποια υπαιθρος;" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βραβείου Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022, έχει σαν στόχο αφενός να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις των δημιουργών των διακριθέντων έργων, και αφετέρου να ακούσουμε το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών που τις επέλεξαν, και να συζητήσουμε για την αρχιτεκτονική που γεννιέται σ’ αυτόν τον τόπο σήμερα. Oι διακρίσεις του φετινού βραβείου αρχιτεκτονικής, έχουν συναίσθηση της σχέσης τους με τον ευρύτερο χώρο στον οποίο τοποθετούνται και εντάσσονται. Έχουν σαφή συνείδηση του ‘που βρίσκονται’, είτε αποτελούν μέρος ενός πυκνοκατοικημένου αστικού συνόλου, είτε ενός διάσπαρτου φυσικού περιβάλλοντος. Τα κτίρια στην πόλη, που παρουσιαστηκαν και συζητήθηκαν στην πρώτη ενότητα, αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο και περιορισμένο σε έκταση περιβάλλον. Οι εξοχικές κατοικίες, στην δεύτερη ενότητα, έχουν επίσης πλήρη επίγνωση του ‘που βρίσκονται’ και στρέφονται όχι μόνο προς την γοητευτική θέα, αλλά και προς τη γη, το χώμα και τις πέτρες που πατάνε. Οι βραβευμένες κατοικίες, με πολύ διαφορετικούς τρόπους οδηγούν με συνέπεια μέχρι τα άκρα αυτή την σχέση με τη γη. Όλα αυτά τα έργα αποτελούν παραδείγματα μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που δεν είναι μόνον κατασκευαστικά, λειτουργικά και αισθητικά άρτια, αλλά έχουν συνείδηση της θέσης της στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Πρόγραμμα

Έναρξη – Χαιρετισμός Προέδρου ΕΙΑ
Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Α’ Συνεδρία
Ρένα Σακελλαρίδου Ι RS SPARCH
Μυρτώ Κιούρτη
Stephan Buerger & Δήμητρα Κατσώτα Ι Buerger – Katsota Architects
Σχολιασμός επιτροπής

Β’ Συνεδρία
Μαρία Παπαφίγκου Ι ΟΟΑΚ Architects
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος & Μαρία Τσιγάρα Ι Hiboux Architecture
Αλέξανδρος Φωτάκης
Αλέξανδρος Βαΐτσος Ι DECA Architecture
Σχολιασμός επιτροπής

Συζήτηση

Εκ μέρους των κριτικών επιτροπών μίλησαν και συντόνισαν τις συζητήσεις οι αρχιτέκτονες:
Ζήσης Κοτιώνης, Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, Διονύσης Σοτοβίκης, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής αποτελούν την υψηλότερη διάκριση υλοποιημένου έργου και θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία, που απονέμονται ανά τετραετία, έχουν στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής η οποία διακρίνεται για την υψηλή αισθητική, λειτουργική και κατασκευαστική της ποιότητα και την εναρμόνισή της με το περιβάλλον.

Το “Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022” αφορά αρχιτεκτονικά έργα, ανεξαρτήτως κλίμακας και τυπολογίας, που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα 2017‐2022.

Κωνσταντόπουλος Ηλίας Αρχιτέκτων - Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών - Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Bartlett School of Architecture, University College London. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. από το 2012. Είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής από το 2014. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Τοπάλη» και μέλος της ελληνικής ομάδας του «Do.Co.Mo.Mo».

Έχει εργασθεί ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα από το 1985 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του βραβευμένου γραφείου βιομηχανικού σχεδιασμού ‘Sigma Design’ (Πρώτο Βραβείο Βιομηχανικού Σχεδιασµού ΕΟΜΜΕΧ). Ως αρχιτέκτων έχει υλοποιήσει μελέτες κατοικιών, επαγγελματικών και εμπορικών χώρων και επίπλων. Υπήρξε συνεκδότης των περιοδικών 9Η (Λονδίνο) και ΝΤΙΖΑΪΝ (Αθήνα – Βραβείο GR design για το σύνολο της προσφοράς στο σχεδιασμό Οπτικής Επικοινωνίας) και σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής αφιερωμάτων των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και των Θεμάτων Χώρου + Τεχνών στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την Αρχιτεκτονική, το Design και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μονογραφιών για τους αρχιτέκτονες Νίκο Βαλσαμάκη, Κυριάκο Κρόκο και Εργαστήριο 66. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ήταν επιμελητής εκθέσεων και επιστημονικών συναντήσεων, όπως «Architecture of the 20th century: Greece» (Deutsches Architektur Museum, Φραγκφούρτη 1999), «9H Gallery» (Λονδίνο 1985-90). Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχει συνδιοργανώσει και επιμεληθεί περιλαμβάνονται:
• ‘Το Αιγαίο: Μία Διάσπαρτη Πόλη’ (Ελληνική Συμμετοχή, 10η Διεθνής Biennale Αρχιτεκτονικής, Βενετία, 2006)
• ‘ON: The Modern and the Contemporary in European and Japanese culture’ (Έκθεση Ευρώπη-Ιαπωνία, Τόκιο, 2006)
• ‘Η Σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση’ (Συνέδριο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ίδρυμα Μιχελή, 2009)
• ‘Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων’ (EIA, 2012-2018)
• ‘Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής’ (EIA, 2013, 2017).

Σχετικές ομιλίες