Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η πολυκατοικία της αντιπαροχής

Woditsch Richard, Δραγώνας Πάνος, Θεοχαροπούλου Ιωάννα, Μαλούτας Θωμάς, Σουλιώτης Νίκος

27 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 129:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 3124
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Woditsch Richard
Δραγώνας Πάνος
Θεοχαροπούλου Ιωάννα
Μαλούτας Θωμάς
Σουλιώτης Νίκος

Γλώσσα
Ελληνική, Αγγλική (με παράλληλη ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
27/01/2015

Διάρκεια
129:54

Εκδήλωση
Λέξεις & Σκέψεις στη Στέγη 2014 – 2015

Χώρος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Διοργάνωση
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
πόλη, κτήριο, κατοικία, οικιστική, Αθήνα, πολυκατοικία, αντιπαροχή

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην ελληνική γλώσσα, είτε στην ελληνική πρωτότυπη εκφορά τους είτε με παράλληλη μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση  με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην αγγλική γλώσσα, πατήστε εδώ.


Κάθε πόλη διαθέτει έναν ή περισσότερους τύπους κτιρίων κατοικίας που κυριαρχούν στην τοπική στεγαστική πραγματικότητα και συνυφαίνονται με την οικιστική τους ιστορία: μικρές ομοιόμορφες μονοκατοικίες, ανεξάρτητες ή με μεσοτοιχία, στις σχεδιασμένες προαστιακές επεκτάσεις πόλεων της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής· μαζικά συγκροτήματα πολυώροφων κτιρίων μεσοαστικής κατοικίας σε πόλεις της Άπω Ανατολής και της Νότιας Αμερικής· πρόχειρα κατασκευασμένα καταλύματα σε αυτοσχέδιες επεκτάσεις των γιγαντιαίων πόλεων της Υποσαχάριας Αφρικής, της Ινδικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής. 

Στην Αθήνα, η πολυκατοικία της αντιπαροχής αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους κυρίαρχους τύπους κτιρίου κατοικίας, που αναπτύχθηκε μάλιστα μέσα σε μικρή χρονική περίοδο. Η αντιπαροχή έγινε σχεδόν η αποκλειστική συνθήκη κατασκευής πολυώροφων κτιρίων με διαμερίσματα, αφού δημιουργήθηκε γι’ αυτήν ένα προνομιακό φορολογικό και διαδικαστικό καθεστώς, με αποτέλεσμα από τις περίπου 1.000 πολυκατοικίες το 1950, η Αθήνα να φτάσει να έχει 35.000 το 1980.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις διαδικασίες που ακολούθησε η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Αθήνας με βάση την πολυκατοικία της αντιπαροχής και στην αποτίμηση των πολεοδομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της. Θα εξεταστεί η συμβολή του μοντέλου της αντιπαροχής στη διαμόρφωση του ιδιότυπου αθηναϊκού πολεοδομικού συγκροτήματος, που στερείται σαφούς μορφολογικής διάρθρωσης, αλλά ενθαρρύνει την ανάμιξη χρήσεων ιδιωτικού και δημοσίου ενδιαφέροντος στην κλίμακα του οικοδομικού τετραγώνου. Επίσης, θα γίνει αναφορά στις επιδράσεις του συγκεκριμένου μοντέλου οικιστικής ανάπτυξης στην αναδιαμόρφωση της κοινωνικής γεωγραφίας της πόλης.
 
Ομιλητές:
Richard Woditsch: Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Georg Simon Ohm της Νυρεμβέργης (Γερμανία)
Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών
Ιωάννα Θεοχαροπούλου: Επίκουρη Καθηγήτρια Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων στο Parsons – The New School for Design της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Θωμάς Μαλούτας: Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Συντονισμός:
Νικόλας Σουλιώτης: Κοινωνιολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών)

Επιμέλεια:
Πάνος Δραγώνας και Θωμάς Μαλούτας


Η εκδήλωση αυτή ανήκει στον Κύκλο ομιλιών  «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15»

Woditsch Richard Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Georg Simon Ohm της Νυρεμβέργης (Γερμανία)

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Από το 2010
Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Επιστημών Georg Simon Ohm Νυρεμβέργης, Σχολή Αρχιτεκτονικής

2003-2009
TU Berlin

2001-2003
Delft University of Technology, Πολ. Baukunde

2000-2001
Πανεπιστήμιο του Άαχεν

ΕΡΕΥΝΑ

2005-2009
«Πληθυντικός», PhD στις δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους της «polykatoikia» της Αθήνας

2008-2009
«Grand Paris», Ερευνητική ομάδα σχετικά με το μέλλον του αστικού χώρου του Παρισιού το 2030, TU Berlin

2008
«Atlas Actif», Ομάδα Έρευνας για τις βιομηχανικές κοιλάδες στην περιοχή του Saint Etienne, Γαλλία, TU Berlin

ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Από το 2009
Ανεξάρτητος αρχιτέκτονας στο Βερολίνο

2003-2008
Εταίρος της «contentismissing.net», Βερολίνο

2000-2003
Project Manager, «NL Architects”, Άμστερνταμ, Ολλανδία

1999-2000
Διευθυντής γραφείου, Massimiliano Fuksas ARCH, Ρώμη, Ιταλία

1994-1999
Dinse Feest Zurl, Αμβούργο

ΣΠΟΥΔΕΣ

1992-1994
Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Oxford Brookes University, Ηνωμένο Βασίλειο

Δραγώνας Πάνος Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Πάνος Δραγώνας γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι Αρχιτέκτων, Καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το 2001 δημιούργησε μαζί με τη Βαρβάρα Χριστοπούλου το γραφείο dragonaschristopoulouarchitects. Σύμβουλος έκδοσης της ετήσιας επιθεώρησης Αρχιτεκτονικά Θέματα (2001-13). Εθνικός επίτροπος και συνεπιμελητής της έκθεσης "Madein Athens" που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 13η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής –labiennale di Venezia (2012). Έχει επιμεληθεί τις εκθέσεις "RethinkAthens" (2013), "14F/21GR. Νέοι αρχιτέκτονες από τη Γαλλία και την Ελλάδα" (2012) και τη "2η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων" (1998), ενώ ήταν Βοηθός Επιμελητής της έκθεσης "Ελλάδα: Η αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα" (1999) και του ομώνυμου βιβλίου. Συνεπιμελητής της έκθεσης "AdhocracyΑθήνα" στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (2015). Το τρέχον ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο του επικεντρώνεται στους μετασχηματισμούς των ελληνικών πόλεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Αρχιτεκτονικά Θέματα, Θέματα Χώρου+Τεχνών, Μετάπολις, Highlights, Stavba, Blueprint, την εφημερίδα Καθημερινή κ.α. Βλ. και panosdragonas.net.

Architect, Professor of Architecture & Urban Design at the University of Patras. Co-founder of “dragonaschristopoulou architects”. Consultant editor of the Architecture in Greece annual review (2001-13).Joint commissioner and curator of "Made in Athens", the Greek participation at the 13th International Architecture Exhibition -la biennale di Venezia (2012). He has curated the exhibitions "Rethink Athens" (2013), "14F/21GR. Young Architects from France and Greece" (2012) and the "2nd Biennale of Young Greek Architects" (1998). Co-curator of the "Adhocracy Athens" exhibition at the Onassis Cultural Center (2015). His current research and design activities focus on the transformation of the Greek cities during the economic crisis.

Θεοχαροπούλου Ιωάννα Επίκουρη Καθηγήτρια Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων στο Parsons – The New School for Design της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ)
Η Ιωάννα Θεοχαροπούλου είναι αρχιτέκτων, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων στο Parsons – The New School for Design της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) και μελετήτρια του Αρχείου του του αρχιτέκτονα - πολεοδόμου Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη.
Μαλούτας Θωμάς Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Θωμάς Μαλούτας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής & Αγροτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (EKKE), Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας. Το έργο του αφορά τις κοινωνικές δομές στις μεγάλες πόλεις και τις μεταβολές τους στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού διαχωρισμού σε συνάρτηση με τα στεγαστικά και ευρύτερα προνοιακά συστήματα, κυρίως στη Νότια Ευρώπη και, ιδιαίτερα, στην Αθήνα.

Σπουδές
Δίπλωμα Αρχιτεκτονικής, École Spéciale d'Architecture, Παρίσι, 1977
Diplôme d'Études Approfondies (DEA) στη Γεωγραφία, Université de Paris-X - Nanterre, 1978
Διδακτορικό δίπλωμα στη Γεωγραφία, Université de Paris-X - Nanterre, 1982

Τομείς Ερευνητικού Ενδιαφέροντος
Κοινωνικός Διαχωρισμός, Κοινωνική Πόλωση, Προνοιακές Πολιτικές και Δομές Στέγασης, Ελληνικές Πόλεις - Αθήνα

Σουλιώτης Νίκος Κοινωνιολόγος - Ερευνητής ΕΚΚΕ

Ο Νίκος Σουλιώτης είναι κοινωνιολόγος, Ερευνητής Γ στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Είναι απόφοιτος τους τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1998) και εκπόνησε το διδακτορικό του στην Κοινωνιολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι (2005). Ασχολείται με ζητήματα πόλης, πολιτισμού και οικονομικής κοινωνιολογίας σχετικά με τα οποία έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους καθώς και ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες