Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποια πόλη; Ποια ύπαιθρος; - Α’ Συνεδρία

Σακελλαρίδου Ρένα, Κιούρτη Μυρτώ, Buerger Stephan, Κατσώτα Δήμητρα, Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη, Σοτοβίκης Διονύσης, Στυλιανίδης Βαγγέλης, Πάκα Αλκμήνη

13 Ιανουαρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 201
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ημερίδα με τίτλο "Ποια πόλη; Ποια υπαιθρος;" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βραβείου Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022, έχει σαν στόχο αφενός να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις των δημιουργών των διακριθέντων έργων, και αφετέρου να ακούσουμε το σκεπτικό των κριτικών επιτροπών που τις επέλεξαν, και να συζητήσουμε για την αρχιτεκτονική που γεννιέται σ’ αυτόν τον τόπο σήμερα. Oι διακρίσεις του φετινού βραβείου αρχιτεκτονικής, έχουν συναίσθηση της σχέσης τους με τον ευρύτερο χώρο στον οποίο τοποθετούνται και εντάσσονται. Έχουν σαφή συνείδηση του ‘που βρίσκονται’, είτε αποτελούν μέρος ενός πυκνοκατοικημένου αστικού συνόλου, είτε ενός διάσπαρτου φυσικού περιβάλλοντος. Τα κτίρια στην πόλη, που παρουσιαστηκαν και συζητήθηκαν στην πρώτη ενότητα, αντιμετωπίζουν ένα σύνθετο και περιορισμένο σε έκταση περιβάλλον. Οι εξοχικές κατοικίες, στην δεύτερη ενότητα, έχουν επίσης πλήρη επίγνωση του ‘που βρίσκονται’ και στρέφονται όχι μόνο προς την γοητευτική θέα, αλλά και προς τη γη, το χώμα και τις πέτρες που πατάνε. Οι βραβευμένες κατοικίες, με πολύ διαφορετικούς τρόπους οδηγούν με συνέπεια μέχρι τα άκρα αυτή την σχέση με τη γη. Όλα αυτά τα έργα αποτελούν παραδείγματα μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής, που δεν είναι μόνον κατασκευαστικά, λειτουργικά και αισθητικά άρτια, αλλά έχουν συνείδηση της θέσης της στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Πρόγραμμα

Έναρξη – Χαιρετισμός Προέδρου ΕΙΑ
Ηλίας Κωνσταντόπουλος

Α’ Συνεδρία
Ρένα Σακελλαρίδου Ι RS SPARCH
Μυρτώ Κιούρτη
Stephan Buerger & Δήμητρα Κατσώτα Ι Buerger – Katsota Architects
Σχολιασμός επιτροπής

Β’ Συνεδρία
Μαρία Παπαφίγκου Ι ΟΟΑΚ Architects
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος & Μαρία Τσιγάρα Ι Hiboux Architecture
Αλέξανδρος Φωτάκης
Αλέξανδρος Βαΐτσος Ι DECA Architecture
Σχολιασμός επιτροπής

Συζήτηση

Εκ μέρους των κριτικών επιτροπών μίλησαν και συντόνισαν τις συζητήσεις οι αρχιτέκτονες:
Ζήσης Κοτιώνης, Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη, Διονύσης Σοτοβίκης, Βαγγέλης Στυλιανίδης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

Τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής αποτελούν την υψηλότερη διάκριση υλοποιημένου έργου και θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Τα βραβεία, που απονέμονται ανά τετραετία, έχουν στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής η οποία διακρίνεται για την υψηλή αισθητική, λειτουργική και κατασκευαστική της ποιότητα και την εναρμόνισή της με το περιβάλλον.

Το “Βραβείο Αρχιτεκτονικής ΕΙΑ 2022” αφορά αρχιτεκτονικά έργα, ανεξαρτήτως κλίμακας και τυπολογίας, που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρωθεί στο διάστημα 2017‐2022.

Σακελλαρίδου Ρένα Αρχιτέκτων, RS SPARCH

Η Ρένα Σακελλαρίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, στο Βανκούβερ, (MArch UBC) και στο Λονδίνο, (PH.D Bartlett UCL). Είναι καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική πράξη με έμφαση στα σύνθετα κτίρια μεγάλης κλίμακας, γράφει για την αρχιτεκτονική σύνθεση, μελετά την δημιουργικότητα και διδάσκει σχεδιασμό.

Είναι ιδρυτικό μέλος του γραφείου SPARCH / SAKELLARIDOU PAPANIKOLAOU ARCHITECTS. RS SPARCH, είναι το ανεξάρτητο γραφείο της με έδρα την Αθήνα, πολυβραβευμένο γραφείο με ισχυρή διεθνή παρουσία.

Μεταξύ των διακρίσεών της περιλαμβάνονται: υποψηφιότητες για το Mies van Der Rohe Award, Shortlist και High Commendation στο World Architecture Festival, Commendation στο AR MIPIM Future Project Awards, υποψηφιότητα στο arcVision Prize for Women in Architecture, Iconic Building Awards, και επιλογή ως μία εκ των έξι σημαντικότερων ελληνίδων αρχιτεκτόνων, (η μόνη εν ζωή), στην Έκθεση Frau Architect του Ghoethe Institute.

Βιβλία της:
Sea Voyage. Photography Erieta Attali, Hatje Cantz, Berlin 2019.
Mario Botta. Architectural Poetics, Thames and Hudson, London 2001.

Κιούρτη Μυρτώ Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ

Η Μυρτώ Κιούρτη είναι Αρχιτέκτων ΕΜΠ, Master Columbia University NY, PhD ΕΜΠ. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Έχει αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη κατεύθυνση μέσω της οποίας συνδέει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με την ψυχανάλυση. Το έργο της «Το κουτί που πετάει» βραβεύτηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το 3ο καλύτερο υλοποιημένο έργο στην Ελλάδα κατά την πενταετία 2018-2022. Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς (1ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού, Βραβείο καλύτερης ουτοπικής πρότασης στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Re-think Athens) έχει διακριθεί στη Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων και στις ΔΟΜΕΣ. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα London School of Economics, Paris-Sorbonne, Milan School of Architecture, Μουσείο Μπενάκη, ΕΜΣΤ, Μουσείο της Ακρόπολης, κ.α. Με το έργο έχει συχνή παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Το Βήμα, Τα Νέα, Lifo, Athens Voice,τηλεόραση της Κανάλι της Βουλής, ΕΡΤ, STAR TV κ.α.) Έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Architectural Research Quarterly του Cambridge University Press κ.α.

Buerger Stephan Buerger – Katsota Architects
Κατσώτα Δήμητρα Αρχιτέκτονας, Buerger – Katsota Architects

Καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών. Master in Architecture ΙΙ, Graduate School of Design, Harvard University (2001). AADipl, Architectural Association School of Architecture (1996). Μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρεταννών Αρχιτεκτόνων (RIBA). Επιμελήτρια της Διεθνούς Αρχιτεκτονικής Επιθεώρησης ‘ΔΟΜΕΣ’ (2005-11). Μέλος των γραφείων Skidmore Owings and Merrill (2001-03) και Porphyrios Associates (1997-98) στο Λονδίνο.

Μπαμπάλου - Νουκάκη Μπούκη Αρχιτέκτων Μηχανικός - Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Ε.Μ.Π.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στη συνέχισε στο ΕΜΠ, από όπου αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων το 1970. Την ίδια χρονιά ιδρύει ιδιωτικό γραφείο με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Νουκάκη, ενώ παράλληλα διδάσκει Αρχιτεκτονική Σύνθεση και Αστικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Δίδαξε επίσης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ε.Μ.Π. «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» (1999-2001) και στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης (2004-2005). Υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου 66 (1972-1986).

Δραστηριοποιείται σε μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων με έμφαση στους δημόσιους υπαίθριους χώρους και τα πανεπιστημιακά κτίρια, και ιδιαίτερα τις βιβλιοθήκες. Έχει διακριθεί σε 29 Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς Πανελλήνιους και Διεθνείς, από τους οποίους τέσσερις για υλοποιημένα έργα και τρεις διεθνείς. Το έργο Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, 2008-2018, Αθήνα, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είναι υποψήφιο για τo Βραβείo Mies van der Rohe 2022. Το 2020 δημοσίευσε το βιβλίο: 8+1 κείμενα για την αρχιτεκτονική και την πόλη. Αθήνα, Εκδόσεις DOMa.

Ιστότοπος του αρχιτεκτονικού γραφείου Αντώνης Νουκάκης και Συνεργάτες

Σοτοβίκης Διονύσης Αρχιτέκτων

Ο Διονύσης Σοτοβίκης είναι αρχιτέκτων και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Στυλιανίδης Βαγγέλης Αρχιτέκτων, Βαγγέλης Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες

1975: Αποφοίτηση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
1975-1977: Σπουδές στο Παρίσι Sorbon IV – Geographie και CRU (Centre de Recherches d’ Urbanism)
1978-2004: Αρχιτεκτονικό Γραφείο στην Αθήνα με τον Αντώνη Στυλιανίδη
2004-2021: Αντιπρόεδρος & Πρόεδρος & Δ. Σύμβουλος της εταιρείας 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες Α.Ε.
2021: Στυλιανίδης Βαγγέλης Αρχιτέκτονες ΙΚΕ

Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών)
Μέλος του Δ.Σ. του ΕΙΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής)

Έχει εκπονήσει Μελέτες Πολιτιστικών Χώρων (κύριο Έργο ΕΜΣΤ), Ξενοδοχείων, Κατοικιών & Γραφειακών Χώρων.
Έχει συμμετάσχει σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.
Έχει δώσει σειρά διαλέξεων με αντικείμενο την Αρχιτεκτονική των διακοπών,
την Αρχιτεκτονική και τον δημόσιο χώρο,
την Αρχιτεκτονική και τα διατηρητέα κέλυφη κτιρίων.

Πάκα Αλκμήνη Αρχιτέκτων Μηχανικός - Καθηγήτρια-Πρόεδρος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Η Αλκμήνη Πάκα σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και έλαβε δίπλωμα το 1981. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο College of Environmental Design, University of California, Berkeley, (M. Arch. / 1982). Συνέχισε τις σπουδές της, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και έλαβε Diplôme d' Études Approfondies (D.E.A./1984) με θέμα «Géographie - Aménagement du Patrimoine”, από το Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne και M.A. in Conversation Studies (1985) από το I.A.A.S. - University of York, στην Αγγλία.

Είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» και «Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού».

Εργάστηκε στην Ακαδημία της Αρχιτεκτονικής στο Παρίσι (1987 – 1989) ως ερευνήτρια, στο ΥΠ.ΠΟ (1993 -2000) ως αρχιτέκτων - αναστηλωτής και επιμελήτρια εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και ως ελεύθερος επαγγελματίας (1989 – 1993 / 2000 - ). Από το 2005 μέχρι το 2017 δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων». Αναπληρωματικό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (Ε.Κ.Β.Μ.Μ.) 2013-2018 και μέλος της ομάδας σύνταξης της «Χάρτας της Θεσσαλονίκης για την Προστασία των Μνημείων του Βυζαντινού Πολιτισμού».

Έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια και ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη σε ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενα τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει οργανώσει, επιμεληθεί και σχεδιάσει μεγάλο αριθμό μουσειακών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Δανία, Αργεντινή, Ινδία). Έχει εκπονήσει μελέτες ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μελέτες ιδιωτικών έργων.

Σχετικές ομιλίες