Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πληροφορική: Χθες, σήμερα και αύριο

Δρυμιώτης Ανδρέας, Βαφόπουλος Μιχάλης, Μητακίδης Γεώργιος, Ριζόπουλος Γιάννης

19 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 48:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1210
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Athens Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Αθήνα, διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου 2015. 

Με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη», το 2ο Athens Science Festival περιέλαβε δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονταν τόσο σε μαθητές  και φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Η συζήτηση με τίτλο "Πληροφορική: Χθες, σήμερα και αύριο" που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, είχε ως αντικείμενο τους υπολογιστές και την Πληροφορική που έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω μας, στο σπίτι και στη δουλειά τα τελευταία χρόνια κι όλα δείχνουν ότι θα αλλάξουν πολύ περισσότερα ακόμα και στο εγγύς μέλλον. Σήμερα δεν νοείται δραστηριότητα χωρίς έστω κι ένα ίχνος εξάρτησης από τους υπολογιστές – η χρήση τους είναι οριζόντια, συχνά σε σημείο ώστε να θεωρείται δεδομένη, σαν το νερό που περιμένουμε να τρέξει από τη βρύση ή το φως που θα ανάψει, μόλις πατήσουμε τον διακόπτη.Πώς φτάσαμε ως εδώ, όμως, και -κυρίως- πού πάμε; Να χαιρόμαστε ή να φοβόμαστε από αυτές τις εξελίξεις; Οι ειδικοί απαντούν!

Συντονιστής: Γιάννης Ριζόπουλος, Δημοσιογράφος, TechTalksCentral Web Radio

Δρυμιώτης Ανδρέας Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1940. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο "Ελένειο" και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι την τετάρτη τάξη του εξαταξίου γυμνασίου. Τις υπόλοιπες δύο τάξεις ουσιαστικά τις τελείωσε στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας, όπου κρατήθηκε "χωρίς δίκη" για είκοσι μήνες συνολικά.

Το 1959 ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοίτησε από το ΕΜΠ το 1964 και το 1965 πήγε στην Αγγλία για μετεκπαίδευση. Επέστρεψε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1966 και από την 1η Ιανουαρίου 1967 άρχισε να εργάζεται στο Γραφείο Δοξιάδη. Στη συνέχεια και μέχρι το 1984, εργάστηκε ως στέλεχος και ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη. Το 1984 μαζί με την Alpha Bank και την εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρίας από την Αμερικανική First Data το 2004. Την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στην εταιρεία Unisystems και στην συνέχεια, 2007-2009, ανέλαβε Πρόεδρος στην εταιρία SingularLogic Integrator. Την περίοδο 1/2/2010- 4/11/2011 ήταν Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Το διάστημα 2007 – 2008 αρθρογραφούσε στον Ελεύθερο Τύπο κάθε 15 ημέρες και από τον Ιούλιο 2012 γράφει εβδομαδιαία άρθρα στην Καθημερινή της Κυριακής.

Είναι από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσιών Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Μηχανογραφική Υπηρεσία Φορολογίας (σημερινή Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) κ.ά.

Ένα από τα κυριότερα έργα του είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009.

Το 1989 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανάσιος Μπότσης” για την συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών. Επίσης διετέλεσε μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 1996 και το 2004 με τομέα ευθύνης την Πληροφορική της Διοργάνωσης.

Βαφόπουλος Μιχάλης Επιστημονικός συνεργάτης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ο Μιχάλης Βαφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπανάκη με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Αχιλλέα. Σπούδασε την Οικονομική επιστήμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και την Πληροφορική στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διδακτορική του διατριβή σχετικά με την οικονομία του Διαδικτύου έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Χίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Από το 2005 έως το 2009 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2009 έως το 2011 δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα». Το 2007 μετέφρασε το βιβλίο του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee με τίτλο “το πλαίσιο της επιστήμης του Web” το οποίο διδάσκεται στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Από το 2008 μέχρι σήμερα συνδιοργανώνει με τη διεθνή κοινότητα της Web science (webscience.org) τα συνέδρια της διδακτικής και της επιστημολογίας του Διαδικτύου. Το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Διεθνούς συνεδρίου της επιστήμης του Web (websci09.org). Το 2009 ίδρυσε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Web science. Το 2010 δημοσίευσε την επίσημη κατηγοριοποίηση της Web science (Web Science Subject Categorization. Το 2011 συνίδρυσε την εθελοντική πρωτοβουλία Webvistas.org για τη βελτίωση της διαβίωσης με το Διαδίκτυο. Το 2012 δημοσίευσε την μονογραφία «The Web Economy: Goods, Users, Models, and Policies» στο επίσημο περιοδικό της Web Science. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνος σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα σχετικά με την Νέα Οικονομία και το Διαδίκτυο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο, τη διδασκαλία του Διαδικτύου, τις ανοικτές υποδομές στο Διαδίκτυο, τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data), τη φιλοσοφία του Διαδικτύου και τη διαχείριση γνώσης. Έχει δώσει ομιλίες, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον.

Προσωπική ιστοσελίδα του Μιχάλη Βαφόπουλου

Μητακίδης Γεώργιος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών - Πρόεδρος του Digital Enlightenment Forum

Ριζόπουλος Γιάννης Δημοσιογράφος

Ο Γιάννης Ριζόπουλος σπούδασε ηλεκτρονικά, αλλά από φοιτητής ακόμα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Ξεκινώντας ως συνεργάτης και αρχισυντάκτης στη συνέχεια του περιοδικού "Ήχος & Hi-Fi", εργάσθηκε από το 1975 στην "Καθημερινή" ως συντάκτης και στη συνέχεια ως υπεύθυνος του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας. Το 1993 «μετακόμισε» στην «Οικονομική Καθημερινή», ως υπεύθυνος επίσης του διεθνούς τμήματος, ως τον Ιανουάριο του 2001. Όλα αυτά τα χρόνια ήταν, ταυτόχρονα, υπεύθυνος της εφημερίδας επί θεμάτων Τεχνολογίας. Εργάσθηκε, επίσης, στη «Ναυτεμπορική» (2001-2002) ως διευθ. σύνταξης του εβδομαδιαίου ενθέτου «eWeek» (σήμερα «eWorking») και του περιοδικού «Digital Business».

Παράλληλα με τη δουλειά του στον ημερήσιο Τύπο, συνεργάσθηκε ως συντάκτης ή επιτελικό στέλεχος με δεκάδες περιοδικά, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ως συντονιστής σε πάμπολλα συνέδρια και ως υπεύθυνος για θέματα Τύπου & Δημοσιότητας σε μεγάλες ελληνικές και  διεθνείς διοργανώσεις.

Την περίοδο 2004 - 2006 διετέλεσε αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εκπομπής της ΕΤ3 “e-Life”, ενώ από το 2002 ως το 2007 είχε τη δημοσιογραφική επιμέλεια του μηνιαίου newsletter του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», «Infosoc». Από τον Απρίλιο του 2007 συνεργάζεται με τη δικτυακή πύλη Pathfinder, έχοντας την επιμέλεια της ενότητας Technoλογείν, η οποία προβάλλει βέλτιστες και καινοτόμες πρακτικές στους χώρους της τεχνολογίας και της επιστήμης, και από τον Ιανουάριο του 2011 είναι τακτικός συνεργάτης της ενότητας «Το Μέλλον», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Σχετικές ομιλίες