Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Peter Walker: Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία

Walker Peter, Δοξιάδης Θωμάς

21 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:33:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1173
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Βετεράνος αρχιτέκτονας τοπίου, ένας από τους ελάχιστους της γενιάς του που καθόρισαν τη νέα αντίληψη και αισθητική της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων, ο Peter Walker (Πήτερ Γουόκερ) ήρθε στην Αθήνα για να μιλήσει για δύο από τα πιο σημαντικά μνημεία στον κόσμο, που έχουν την υπογραφή του: Το Μνημείο 9/11 στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένο στα θύματα των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους και το Πάρκο Μπαραγκαρού στο Σίντνεϊ, φόρο τιμής της αυστραλιανής κυβέρνησης στους Αβορίγινες της Αυστραλίας.

Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Αμερικανός αρχιτέκτονας τοπίου μοιράζεται με το κοινό την περιπετειώδη εμπειρία του από τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό αυτών των εξαιρετικά συμβολικών μνημείων και τα συνδέει με την αφήγηση της πλούσιας διαδρομής του στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, του design και της τέχνης. Διαδρομή που τον οδήγησε από τα αρχαία μνημεία και τους γαλλικούς κήπους του 17ου αιώνα στον απόλυτο, δυναμικό και λυρικό μινιμαλισμό.

Ο Πήτερ Γουόκερ (γεν. 1932) με σπουδές στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και στο Χάρβαρντ, θεωρείται ένας από τους μεγάλους ποιητές του σχεδιασμού τοπίων του 20ου αιώνα. Τα έργα του, διάσπαρτα σε τέσσερις ηπείρους (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία) βασίζονται σε θεμέλια καλλιτεχνικά, ιστορικά, πολιτισμικά, στοχαστικά και αποτελούν μοναδικές συναντήσεις του φυσικού με το τεχνητό τοπίο. Μοντέρνα και μινιμαλιστικά, πότε μυστηριώδη και πότε απόκοσμα, προκύπτουν όλα από μια φιλοσοφική διύλιση του σύνθετου που καταλήγει στο λιτό.

Η εταιρία του Γουόκερ, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και με 40 αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όλων των ειδικοτήτων, έχει πάρει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία και έχει συνεργαστεί με τους αστέρες αρχιτέκτονες της εποχής, όπως ο Φρανκ Γκέρι, ο Ρέντσο Πιάνο, ο Χέρμαν Μίλερ κ.α.

Walker Peter Αρχιτέκτονας τοπίου

Ο Peter Walker (Πήτερ Γουάοκερ) ασκεί επιρροή τον χώρο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ) και στο Χάρβαρντ (Graduate School of Design), έχει διδάξει, έχει δώσει διαλέξεις, έχει διατελέσει σύμβουλος σε αναρίθμητους δημόσιους φορείς, ενώ παράλληλα έχει συγγραφική δραστηριότητα.

Οι αρχιτεκτονικοί του σχεδιασμοί ποικίλλουν από μικρούς κήπους σε καινούργιους οικισμούς και από αστικά πάρκα μέχρι campus πανεπιστημιακών σχολών, με ιδιαίτερη έμφαση σε αστικά και περιβαλλοντικά θέματα κάθε είδους γεωγραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Κίνα.

Η λιτή αλλά καλαίσθητη παρέμβασή του στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Μάικλ Άραντ για το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου συνέβαλε στην εντυπωσιακή ανάδειξή του.

Ο Πήτερ Γουόκερ έχει αποσπάσει πλήθος βραβεία και μετάλλια για την προσφορά του στην Αρχιτεκτονική (ASLA Design, Thomas Jefferson, Harvard Centennial και IFLA Geoffrey Jellicoe Medals, AIA Ηοnor Award). Έχει ανακηρυχθεί μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Ακαδημίας στη Ρώμη.

Δοξιάδης Θωμάς Principal doxiadis+

O Θωμάς Δοξιάδης διατηρεί από το 1999 το μελετητικό γραφείο doxiadis+ το οποίο διαπραγματεύεται την αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική τοπίου στη βάση του περιβαλλοντικού σχεδιασμού και της οικολογίας τοπίου. Το γραφείο έχει δημιουργήσει έργα υψηλής ποιότητας σε ένα ευρύ φάσμα έργων όπως πολεοδομικός σχεδιασμός, Masterplanning, ξενοδοχειακές μονάδες 7*, κατοικίες υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αμερική. Έχει μια διεθνή παρουσία και φήμη για την εξειδίκευση στην ανάγνωση του τοπίου και στην παραγωγή σχεδιασμού που να ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες των ανθρώπων όσο και εκείνες της φύσης, δημιουργώντας έργα που είναι ταυτόχρονα δυναμικά και ευαίσθητα.

Σχετικές ομιλίες