Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος "Είμαστε Όλοι Πολίτες"

Βλαστός Δημήτρης, Gjelstad Jørn Eugene, Λαγανόπουλος Σωτήρης, Φωλά Μαρία

18 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1164
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου «Είμαστε όλοι Πολίτες», το Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής του Προγράμματος, διοργάνωσε ένα  διήμερο εκδηλώσεων (18 – 19 Νοεμβρίου 2016) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Συνολικά, περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών και ήρθαν σε επαφή με το έργο 40 και πλέον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ελλάδα, καθώς και με ένα πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, νέους, οικογένειες, σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης λήξης του προγράμματος εκφώνησε ομιλία ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jørn Eugene Gjelstad, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρης Βλαστός.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» από τον κ. Σωτήρη Λαγανόπουλο, Διευθυντή του Προγράμματος και Γραμματέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από την κα Μαρία Φωλά, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Είμαστε Όλοι Πολίτες" που σκηνοθέτησε ο Πάνος Θωμαϊδης. (Στην ανάρτηση συμπεριλαμβάνεται ένα σύντομο απόσπασμα από την ταινία).

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jørn Eugene Gjelstad, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει σκληρά το χώρο αυτό [της κοινωνίας των πολιτών]. Οι δωρητές το γνωρίζουν καλά αυτό. Για το λόγο αυτό, θα αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια που θα δοθούν στην κοινωνία των πολιτών, στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος. Έτσι, θα μπορούμε να χτίσουμε πάνω στα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Ειδικότερα, ο κ. Gjelstad ανέφερε ότι η συνολική επιχορήγηση των χωρών του ΕΟΧ προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου των EEA Grants, θα φτάσει τα €116 εκ, ενώ προς τις 15 χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που λαμβάνουν επιχορήγηση από τα EEA Grants, θα διοχετευθούν συνολικά €2,8 δις ως το 2021.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δημήτρης Βλαστός, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Για να μεγαλώσει η κοινωνία των πολιτών, θα πρέπει να αναπτυχθεί μία στρατηγική που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στην οργανωτική ενδυνάμωση του χώρου.  Οι ανάγκες σε capacity building των οργανώσεων είναι μεγάλες. Αν οι ελληνικές ΜΚΟ δεν αντιμετωπίσουν σωστά τις δομικές και οργανωτικές τους αδυναμίες και δεν αποκτήσουν τον απαιτούμενο επαγγελματισμό, δεν θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του χώρου, ούτε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Ο κ. Βλαστός κατέληξε: «Το πρόγραμμα Είμαστε όλοι Πολίτες οδεύει τώρα προς τη λήξη του.  Θα ήθελα, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία και στην κοινωνία των πολιτών, την οποία αδιάλειπτα θα συνεχίσει να ενισχύει και να ενδυναμώνει».

Βλαστός Δημήτρης Επίτιμος Πρόεδρος Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ο Δημήτρης Βλαστός γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα το 1962 ως Στέλεχος της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών, στην Γενεύη. Εν συνεχεία, διετέλεσε Στέλεχος, Διευθυντής και Σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η SHELL, η ΕΤΒΑ και οι εταιρείες του Ομίλου Μποδοσάκη. Επίσης, διετέλεσε Σύμβουλος σε οικονομικά και επενδυτικά θέματα διαφόρων μεταλλευτικών και βιομηχανικών εταιριών, καθώς και Ειδικός Συνεργάτης του ΚΕΠΕ. Υπήρξε μέλος Δ.Σ. πολλών Εταιριών και Οργανισμών.

Παράλληλα, ήταν ιδρυτικό μέλος της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, της οποίας από το 1999 έως το Μάιο 2010 υπήρξε Γενικός Γραμματέας.

Από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και από το 2012 μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΜΑ.

Από το 1991 έως το 2007 ήταν Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη και από το 2007 έως το 2021 διετέλεσε Πρόεδρός του. Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος του ίδιου Ιδρύματος.

Ιστοσελίδα Ιδρύματος Μποδοσάκη

Gjelstad Jørn Eugene Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Κυπριακή Δημοκρατία

Προσωπικές πληροφορίες
Όνομα: Jørn Gjelstad
Γεννήθηκε: 21/07/1955, Όσλο
Οικογένεια: Παντρεμένος με την Trine Ditlevsen
Τρία παιδιά (γεννημένα το 1986, 1998, 1999)

Εκπαίδευση
• Μάστερ στην Iστορία, Πανεπιστήμιο του Όσλο, 1992
• Πτυχίο Iστορίας, λογοτεχνίας και πολιτικής επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Όσλο, 1982
• Τετραετές πρόγραμμα κατάρτισης στη μουσική διδασκαλία, Νορβηγική Ακαδημία Μουσικής και The Barratt Due Institute, 1980

Προϋπηρεσία
Σεπτέμβριος 2015:  Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελληνική Δημοκρατία και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
2006-2015:  Διευθυντής, Τμήμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Υπουργείο Εξωτερικών Νορβηγίας
Υπεύθυνος για την ανάπτυξη πολιτικής σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της Νορβηγίας στις προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης. Λοιποί τομείς: βοήθεια προς την Παλαιστίνη, περιοχές συγκρούσεων, όπως η Συρία και το Ιράκ, η στρατηγική της Νορβηγίας στη Βόρεια Αφρική, η προσέγγιση της Νορβηγίας στο ριζοσπαστικό Ισλάμ, ζητήματα μετανάστευσης, και διμερείς σχέσεις με όλες τις χώρες στις δύο περιοχές
2004-2006:  Αναπληρωτής Διευθυντή, Τμήμα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
2003-2004:  Συντονιστής για τη Νότια Ασία, τμήμα για την Ασία, Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
2000-2003:  Πρώτος Γραμματέας, Νορβηγική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, Ινδία
1996-2000:  Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα αφοπλισμού και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό), Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας
1993-1996:  Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής, ζητήματα αφοπλισμού και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, Υπουργείο Εξωτερικών
1992-1993:  Διευθυντής Γραφείου, The Peace Research Institute Όσλο.
Διαχειριστής του έργου για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Τεχνολογία και Πολιτική, Rjukan, Νορβηγία, (Ιούνιος 1993)
Διαχειριστής του έργου για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής, Νορβηγία, (Δεκέμβριος 1992)
1989-1992:  Επιστημονικός Συνεργάτης, The Peace Research Institute Oslo/Norwegian Research Council for Science and the Humanities
1987-1989:  Εκτελεστικός λειτουργός, Concerts Norway (Rikskonsertene). Υπεύθυνος για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την παραγωγή σχολικών συναυλιών.
1985-1987:  Καθηγητής στα λύκεια Foss και Sandaker, Όσλο
1985-1986: Πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας στο θέατρο Det Norske Teatret, Όσλο
1983-1986:  καθηγητής μουσικής στα μουσικά σχολεία στην Πόλη του Όσλο και του δήμου Bærum

Εκδόσεις:
· Jørn Gjelstad, Olav Njølstad (eds.), Nuclear Rivalry, International Order, (SAGE, London: januar 1996)

· Jørn Gjelstad (ed.), Security for the Baltic region, (PRIO: 1994)

Ο επίσημος ιστότοπος της Νορβηγίας στην Ελλάδα

Λαγανόπουλος Σωτήρης Διευθυντής του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ο Σωτήρης Λαγανόπουλος είναι Γραμματέας Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη και ο Διευθυντής του Προγράμματος του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ο Σωτήρης επιβλέπει την ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων στο Ίδρυμα Μποδοσάκη και δουλεύει στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για την ανάπτυξη της στρατηγικής του. Έχει διαχειριστεί περισσότερα από 100εκ ευρώ σε δωρεές και διαθέτει βαθιά γνώση των διεθνών προδιαγραφών και εργαλείων μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου και της αποτελεσματικότητας κοινωφελών δράσεων. Είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής του European Foundations Centre. Είναι κάτοχος πτυχίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το London School of Economics.

Φωλά Μαρία EEA Grants Advisor, Πρεσβεία της Νορβηγίας

Η Μαρία Φωλά είναι σύμβουλος των επιχορηγήσεων των EEA Grants στην Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα. Έχει την εποπτεία των προγραμμάτων του χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνολικού ύψους περ. 130 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2021. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, ως Director, Brand and Marketing Communications για την Burson- Marsteller στην Ελλάδα, ενώ ως σύμβουλος επικοινωνίας έχει συνεργαστεί με εταιρίες και φορείς του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και ποτών. Ξεκίνησε την καριέρα της στις Βρυξέλλες, στην εταιρία στρατηγικής επικοινωνίας APCO Worldwide. Είναι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατέχει MSc Media & Communications από το London School of Economics και μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Σχετικές ομιλίες

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα 01:28:52

Φεβ 21, 2019

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Gjelstad Jørn Eugene Βλαστός Δημήτρης Προβοπούλου Μαριέττα Παπαλεξοπούλου Λένα Παππά Λώρα Παλαιολόγου Ευαγγελία Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ 01:20:40

Ιαν 22, 2014

"Είμαστε όλοι Πολίτες": Προώθηση της Διαφάνειας στην Κοινωνία των Πολιτών» – Παρουσίαση της Χάρτας Διαφάνειας και Λογοδοσίας των ΜΚΟ

Λαγανόπουλος Σωτήρης Κουτζούκου Φαίη Τέντες Ιωάννης Mora Veronika Μπακούρης Κώστας Σουφλής Ιωάννης Λιαρίκος Κωσταντίνος

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική