Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Παρουσίαση έρευνας για τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε Αρχές και θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων τους - Εισαγωγικές ομιλίες

Σπανού Καλλιόπη, Κόλλια Βάσω, Σιδηροπούλου - Παπακώστα Αικατερίνη

13 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:27:32 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1014
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Ο Συνήγορος του Πολίτη, η Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής των Ελλήνων και η Κέδρος Α.Ε. συνδιοργάνωσαν ημερίδα για την παρουσίαση του έργου: «Έρευνα για την αξιοποίηση των έννομων αγαθών, ως προς την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και παροχών από γυναίκες με χαμηλά εισοδήματα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαΐου 2014, στο αμφιθέατρο της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης.

Η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά σε ποιο βαθμό αξιοποιούν οι πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης σε μηχανισμούς που διασφαλίζουν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο φύλο σε σχέση με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα, «Πολίτες απέναντι στους μηχανισμούς υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους: Κρίσεις και συμπεράσματα». Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Κώστας Κωστής (Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών), Πάσχος Μανδραβέλης (δημοσιογράφος), Αναστάσιος - Ιωάννης Μεταξάς (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Κώστας Ρόντος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου), Καλλιόπη Σπανού (Συνήγορος του Πολίτη).

Σπανού Καλλιόπη Καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Η Καλλιόπη Σπανού σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διοικητική Επιστήμη στη Γαλλία (Πανεπιστήμιο Πικαρδίας, Amiens) όπου ανακηρύχθηκε με άριστα Docteur d’Etat Πολιτικής Επιστήμης – Διοικητικής Επιστήμης. Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης (Δημόσια Διοίκηση) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 1989. Εξελέγη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και διετέλεσε Συνήγορος του Πολίτη (2011-2015) ενώ είχε υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (2003-2011). Έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ (SIGMA, GOV) ως εμπειρογνώμονας για θέματα δημόσιας διοίκησης σε διάφορες χώρες και ως προσκεκλημένη ερευνήτρια ή καθηγήτρια με διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων πιο πρόσφατα το Robert Schumann Centre -EUI (Florence) και Maison de la Fondation des Sciences de l’Homme- FNSP/Cevipof. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν βιβλία, άρθρα και κεφάλαια στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Κόλλια Βάσω Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων

Η Βάσω Κόλλια είναι πολιτικός επιστήμονας.

Ανέλαβε τα καθήκοντά της ως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων τον Απρίλιο 2013.

Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από τον Απρίλιο 2004 έως τον Οκτώβριο 2007.

Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, από το 1999 έως το 2003. Επίτιμο μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το 2007. Το 2006 αναδείχθηκε «Πολιτικός της Χρονιάς» από την Κοινωνία των Πολιτών, θεσμό των αναγνωρισμένων ελληνικών ΜΚΟ. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, από το 2004 έως το 2007. Το 2008 βραβεύθηκε από το διεθνή οργανισμό Junior Chamber International (JCI) για το έργο της, στον τομέα της προώθησης και στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε με σκοπό την εμπέδωση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη.

Σιδηροπούλου - Παπακώστα Αικατερίνη Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Βουλή των Ελλήνων

Η Κατερίνα Παπακώστα γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στη Δυτική Αθήνα. Είναι Βουλευτής Β’ Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία και Δικηγόρος Αθηνών.

Εκλέγεται Βουλευτής από το 2000, στη Β' Περιφέρεια Αθηνών.

Από το 2004-2013, παράλληλα με τη Βουλευτική της ιδιότητα, διετέλεσε Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2006 κατακτά τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, όταν εκλέγεται Αντιπρόεδρος Γυναικείων Οργανώσεων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Έχει, διατελέσει επίσης, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.

Στην παρούσα Βουλή, η Κατερίνα Παπακώστα είναι Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου).

Έχει βραβευτεί για τη δράση της με το βραβείο Αλβέρτος Σβάιτσερ (2008), αλλά και από τη Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας «Φροντίδα», σε αναγνώριση της υποστήριξής της στη νομοθεσία κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Προσφάτως, συμμετέχοντας στην Παρουσίαση του Νέου Σύνθετου Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα, στις Βρυξέλλες, ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη, με σκοπό την προβολή και προώθηση των θεμάτων Ισότητας, στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Παπακώστα είναι παντρεμένη με τον Στρατηγό, Θεόδωρο Σιδηρόπουλο και μητέρα δύο παιδιών.

Σχετικές ομιλίες