Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ρητορική μίσους και Ομοφοβία

Παπαθανασίου Νάνσυ, Κουρουπού Άννα, Λυκοβαρδή Καλλιόπη, Χαμτζούδης Νικόλαος, Γιαννακίδης Κώστας

17 Μαΐου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 50:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1882
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το  Ίδρυμα Μποδοσάκη, διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος των EEAGrants «Είμαστε όλοι Πολίτες»,σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Ελλάδας - YouthnetHellas, ως υποστηρικτές και εταίροι της καμπάνιας No Hate Speech Movement του Συμβουλίου της Ευρώπης, διοργάνωσαν από κοινού με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο FreeThinkingZone, την Τρίτη17 Μαΐου και ώρα 6:30 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα «Ρητορική μίσους και Ομοφοβία». Η εκδήλωση εντάσσεται στη δράση «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους».
 
Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ηµέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, οφείλεται στο γεγονός ότι στις 17 Μαΐου 1990, η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
 
Τα άτομα ΛΟΑΤKI (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσεξουαλικοί, Κουήρ, Ίντερσεξουαλικοί) εξακολουθούν όμως να γίνονται θύματα λεκτικής και σωματικής βίας λόγω ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο χώρο.Για το 2015, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 185 περιστατικά σωματικής βίας κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, με τις επιθέσεις να χαρακτηρίζονται ως βίαιες και με έντονη περιφρόνηση προς το θύμα.
 
Σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τη ρητορική μίσους αγνοώντας την έκφρασή της στο διαδίκτυο. Σε πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της καμπάνιας ‘No Hate Speech Movement’, το 70% των ερωτηθέντων που συναντούν ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε τακτική βάση ήταν άτομα ΛΟΑΤΚΙ (70%) και ακολουθούσαν οι Μουσουλμάνοι (60%) και οι γυναίκες. Παράλληλα στη χώρα μας παρατηρούνται περιστατικά λογοκρισίας θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ από τα ΜΜΕ ενώ πρόσφατα, με επίκεντρο την ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, η αρνητική στάση μερίδας του κλήρου κλιμακώθηκε σε ρητορική μίσους. Η αύξηση των επιθέσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κατά την περίοδο συζήτησης στη Βουλή του Συμφώνου Συμβίωσης επιβεβαιώνει ότι η πολιτική επικαιρότητα και η ρητορική μίσους δύνανται να οδηγήσουνστη διάπραξη εγκλημάτων μίσους και προκατάληψης.
 
Τι είναι η ρητορική μίσους κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ;Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ελλάδα;Πώς αντιμετωπίζουν τη ρητορική μίσους στην καθημερινή τους ζωή τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ που την υφίστανται; Πώς η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης οδήγησε σε διευρυμένα περιστατικά ρητορικής μίσους;
 
Αυτά και άλλα ερωτήματα τέθηκαν σε μια ζωντανή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ειδικών καθώς και του κοινού.
 
Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν ως ομιλητές οι:
 
-        Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ειδικός επιστήμονας, Συνήγορος του Πολίτη
-        Νικόλαος Χαμτζούδης, δικηγόρος, Υποψ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου
-        Νάνσυ Παπαθανασίου, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας, Επιστημονικώς Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής 11528
-        Άννα Κουρουπού, Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών
 
 
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.
 


Πληροφορίες

Η καμπάνια 'No Hate Speech Movement'κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία πρωτοβουλία καταπολέμησης της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο, που ξεκίνησε το 2012 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κεντρική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξελίσσεται παράλληλα με διαφορετικές εθνικές καμπάνιες, που υλοποιούνται από εταίρους, υποστηρικτές και ακτιβιστές σε 40 χώρες. Η εκστρατεία στην Ελλάδα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 
Ο κύκλος συζητήσεων «Όχι στο μίσος, ναι στον διάλογο» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEAGrants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
Χορηγοί επικοινωνίας της δράσης «Κύκλος συζητήσεων ενάντια στη ρητορική μίσους» είναι οι: ελculture.gr και liberal.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ9,84 και η freepress εφημερίδα της πόλης AthensVoice


Παπαθανασίου Νάνσυ Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας - Επιστημονικώς Υπεύθυνη της Τηλεφωνικής Γραμμής 11528

Είναι Κλινική Ψυχολόγος (Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ΕΚΠΑ), και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην διαμεσολάβηση συγκρούσεων και την οργανωτική αλλαγή (MA in Conflict Facilitation & Organizational Change, Processwork Institute, Portland, OR, ΗΠΑ). Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη για Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528 Δίπλα Σου για ΛΟΑΤ άτομα, τις οικογένειές τους και εκπαιδευτικούς.

Διδάσκει επικουρικά στο Τμήμα Ψυχολογίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι ερευνήτρια στην ομάδα Athena Studies of Resilient Adaptation (AStRA)από το 2004 και έχει λάβει μέρος σε έρευνες πεδίου και ερευνητικά προγράμματα για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην επάρκεια και τη ψυχική υγεία των εφήβων, την συμμετοχή στα κοινά των νέων, την ψυχική ανθεκτικότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών, την επάρκεια μαθητών, κ.α. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διακρίσεις και την αντίληψή τους, την προσαρμογή και την ψυχική υγεία ομάδων υπό αντιξοότητα, και το θεωρητικό μοντέλο της Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και ειδικότερα της Ψυχικής Ανθεκτικότητας.

Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά ως κλινική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια σε θέματα επίλυσης συγκρούσεων, οργανωτικής αλλαγήςκαι διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία.

Κουρουπού Άννα Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

Η Άννα Κουρουπού είναι Γενική Γραμματέας του Σωματειου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), συγγραφέας και αρθρογράφος σε διάφορα site.

Λυκοβαρδή Καλλιόπη Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

Η Καλλιόπη Λυκοβαρδή είναι δικηγόρος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Γαλλία στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Paris X, Nanterre). Εργάστηκε ως δικηγόρος Αθηνών από το 1995, ενώ από το 1998 εργάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη. Είναι Ειδικός επιστήμονας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συνηγόρου του Πολίτη και από το 2015 συντονίστρια της διακυκλικής ομάδας του Συνηγόρου για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω εθνικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Το 2015 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά, μέλος του ΔΣ του Equinet, του ευρωπαϊκού δικτύου κατά των διακρίσεων στο οποίο συμμετέχουν οι 43 εθνικοί φορείς προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων με θέματα σχετιζόμενα με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μελέτες εντός και εκτός Ελλάδας. 

Χαμτζούδης Νικόλαος Δικηγόρος - Υποψήφιος Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου

Ο Νίκος Χαμτζούδης γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, ασκώντας μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διπλωματικές Σπουδές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο απέκτησε το 2006, ενώ βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής με θέμα "Σύγχρονες εξελίξεις ενίσχυσης της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: αντιμετώπιση των παραβιάσεων από ιδιώτες". Ασχολείται ενεργά με την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως νομικός σύμβουλος οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και είναι συγγραφέας του έργου "Η νομική προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου: καταπολεμώντας τις διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους και τη ρητορική μίσους", που εκδόθηκε το 2015.

Γιαννακίδης Κώστας Δημοσιογράφος

Ο Κώστας Γιαννακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε οικονομικά. Ξεκίνησε την καριέρα του στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη", την οποία εγκατέλειψε για τον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" και τη δημιουργία του flash.gr. Διετέλεσε στέλεχος του "Αθήνα 2004", συνεργάστηκε με το "Έψιλον" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", με τον "Ελεύθερο Τύπο" και τον ραδιοσταθμό "City", και με  το ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα FM 99.5". Γράφει, τακτικά στο protagon.gr.

Σχετικές ομιλίες