Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Στρογγυλή τράπεζα : Ηθική και κοινωνία στα βιντεοπαιχνίδια (στη γαλλική γλώσσα)

Houali Miryam, Καρπούζης Κώστας, Maurin Florent, Triclot Mathieu, Caporilli Christophe

24 Νοεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 10

Άλλοτε επικρινόμενο, άλλοτε δυσφημισμένο, και άλλοτε αξιοποιημένο ως εκπαιδευτικός πόρος, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το βιντεοπαιχνίδι δεν μας αφήνει αδιάφορους. Σε τι χρησιμεύει; Αποτελεί κίνδυνο ή εκπαιδευτική πρόταση;

Το ζήτημα του σκοπού των βιντεοπαιχνιδιών εμφανίζεται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως και στο σχολείο, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα. Ο σκοπός αυτής της στρογγυλής τράπεζας, που διεξάγεται στο πλαίσιο του Ψηφιακού Νοεμβρίου, είναι να υπερβεί τις προκαταλήψεις και να εξετάσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια.

Εκπαιδευτικές δυνατότητες, πρώτα απ’ όλα, ως εργαλείο εκμάθησης, είτε στη γλώσσα, είτε στην ιστορία ή στα μαθηματικά. Αλλά πέρα από τους σχολικούς ορίζοντες, το βιντεοπαιχνίδι μπορεί να είναι δημιουργός ανακλαστικών διαδικασιών και κοινωνικής κριτικής: είναι το στοίχημα που παίζουν τα “σοβαρά παιχνίδια”, είναι επίσης αυτό που δημιουργείται από ορισμένες “διαδραστικές μυθοπλασίες” στις οποίες ανήκει το παιχνίδι «A normal lost phone», που δημιουργήθηκε από τις Accidental Queens. Μέσω της ιστορίας ενός χαμένου τηλεφώνου, ο παίκτης ταυτίζεται με τον αφηγητή, ξεκινά μέσω του βιντεοπαιχνιδιού να προβληματίζεται με το φύλο, όπου το βιντεοπαιχνίδι χρησιμεύει ως καταλύτης.

Περισσότερο από απλό προβληματισμό, το ζήτημα της μεταβίβασης συναισθημάτων και των διαδικασιών συμπόνοιας μας επιτρέπει η βύθιση στην εικονική πραγματικότητα: ακολουθώντας το δρομολόγιο μιας Σύριας προσφυγοπούλας, της Nour και συν-δέοντας στενά τον παίκτη στη λήψη αποφάσεών του, ο δημιουργός του «Θάψε με αγάπη μου» (The Pixel Hunt, Figs & ARTE France, 2017) εμπλέκει συναισθηματικά τον παίκτη σε μια μεγάλη σύγχρονη ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, της οποίας τα ΜΜΕ μερικές φορές μας προσφέρουν μια εικόνα αν όχι ακριβώς άυλη, αλλά τουλάχιστον απόμακρη.

Όσο για το Projet Siren, για το οποίο μιλάει ο Κώστας Καρπούζης του οποίου διετέλεσε Τεχνικός Διευθυντής, βραβεύτηκε ως “Best Serious Game in Europe” από την “Serious Games Society”. Ο κύριος στόχος αυτού του πρότζεκτ ήταν να δημιουργήσει ένα παιχνίδι για την υποστήριξη του ρόλου των εκπαιδευτικών στην κατάρτιση των νέων, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων.

Τέλος, προκύπτει το ερώτημα για τον ίδιο τον σκοπό του παιχνιδιού: ενώ η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος κατάφεραν, τον προηγούμενο αιώνα, να απελευθερωθούν από τους ηθικούς περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν από την κριτική, φαίνεται ότι τα βιντεοπαιχνίδια, μεταξύ τέχνης και εργαλείου, υπόκεινται σε προσεκτική εξέταση των ηθών και των σκοπών τους: είναι νόμιμη αυτή η εξέταση; Υπάρχουν κακά βιντεοπαιχνίδια; Ο Mathieu Triclot μιλά γι’αυτά τα θέματα γύρω από το βιντεοπαιχνίδι.

Ομιλητές:
Miryam Houali, συνιδρύτρια των Accidental Queens, δημιουργών των A normal lost phone και Another Lost Phone: Laura’s Story
Κώστας Καρπούζης, Διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ
Florent Maurin, δημιουργός και παραγωγός του Θάψε με αγάπη μου
Mathieu Triclot, λέκτορας στην φιλοσοφία των επιστημών στο πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Belfort-Montbéliard και συγγραφέας της «Philosophie des jeux vidéo/Φιλοσοφία των βιντεοπαιχνιδιών» (Zones, 2011)

Συντονιστής: Christophe Caporilli, ιστορικός και δημοσιογράφος βιντεοπαιχνιδιών για το Daily Mars

Στην ανάρτηση αυτή, οι ομιλίες δημοσιεύονται στην πρωτότυπη εκφορά τους στη γαλλική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τις ομιλίες δημοσιευμένες στην ελληνική γλώσσα, πατήστε εδώ.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Houali Miryam Συνιδρύτρια των Accidental Queens, δημιουργών των A normal lost phone & Another Lost Phone : Laura’s Story

Είναι γαλλίδα καλλιτέχνις που εργάζεται στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Ασχολείται με την τέχνη 2D, το σχεδιασμό UI, την απεικόνιση και το γραφικό σχέδιο.

Είναι συνιδρύτρια του στούντιο βιντεοπαιχνιδιών Accidental Queens, και εργάζεται αυτό το διάστημα πάνω σε ένα τρίτο παιχνίδι αφού κυκλοφόρησαν με επιτυχία τα A Normal Lost Phone και Another Lost Phone: Laura's Story το 2017.

Ιστότοπος της Miryam Houali

Καρπούζης Κώστας Διευθυντής Ερευνών, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), ΕΜΠ
Ο Κώστας Καρπούζης γεννήθηκε κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 70, λίγο μετά το έπος του Wembley και λίγο πριν από αυτό του Πολυτεχνείου. Αυτά τα δύο γεγονότα τελικά σημάδεψαν τη ζωή του: από μικρός ήταν αθεράπευτα φίλος και υπερασπιστής του Τριφυλλιού, ενώ όντας κολλημένος με οτιδήποτε είχε …κουμπιά, νομοτελειακά ασχολήθηκε με τους υπολογιστές. Μεγαλώνοντας, ζήλευε τον Commander Kirk στο Kobayashi Maru, κι έτσι τώρα δημιουργεί μόνος του τα παιχνίδια που παίζει, έτσι ώστε α) να κερδίζει πάντα και β) να παίζει χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεται από τον καναπέ. Στην προσπάθειά του αυτή, έχει στρατολογήσει και το γνωστό ανθρωπόμορφο ρομπότ «Nao», το οποίο διδάσκει να καταλαβαίνει και να αντιδρά στις εκφράσεις και το βλέμμα του. Κάποια στιγμή πέρασε και από τον διαγωνισμό «Famelab» κρατώντας μανιτάρια κι ένα βαζάκι με ελιές, αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα κι έτσι πλέον βασανίζει τους τωρινούς υποψήφιους ως κριτής. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδας Science Reactors.
Maurin Florent Δημιουργός & Παραγωγός του Θάψε με αγάπη μου

Ο Florent Maurin είναι πρόεδρος του ανεξάρτητου στούντιο βιντεοπαιχνιδιών The Pixel Hunt που σχεδιάζει και αναπτύσσει παιχνίδια εμπνευσμένα από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα παιχνίδια που μιλάνε για τον κόσμο γύρω μας.

Triclot Mathieu Λέκτορας στην Φιλοσοφία των Επιστημών, Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Belfort-Montbéliard - Συγγραφέας

Ο Mathieu Triclot είναι λέκτορας στην φιλοσοφία των επιστημών στο πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Belfort-Montbéliard και συγγραφέας του βιβλίου Philosophie des jeux vidéo («Φιλοσοφία των βιντεοπαιχνιδιών» Zones, 2011).

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1976. Είναι Γάλλος φιλόσοφος που ειδικεύεται στην επιστημολογία και την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αφού μελέτησε την κυβερνητική, ανέπτυξε τη σκέψη του για τα βιντεοπαιχνίδια, με τη δημοσίευση του βιβλίου του Φιλοσοφία των Βιντεοπαιχνιδιών.

Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στην ιστορία της επιστήμης το 2006. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Jean-Moulin - Lyon III και τώρα είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Belfort-Montbéliard.

Caporilli Christophe Ιστορικός - Δημοσιογράφος βιντεοπαιχνιδιών για το Daily Mars

O Christophe Caporilli είναι ιστορικός και δημοσιογράφος βιντεοπαιχνιδιών για το Daily Mars.

Σχετικές ομιλίες